5 Jinekolojik Kanser Türü

Farklı türde jinekolojik kanserlerin genellikle herhangi bir belirtisi olmadığı veya ortaya çıkan belirtiler diğer sağlık sorunları ile benzerlik gösterdiği için düzenli doktor kontrolünden geçmek sizin yararınızadır.
5 Jinekolojik Kanser Türü

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Jinekolojik kanser ifadesini kullanırken rahim ağzı, yumurtalık, rahim, vajina ve vulva ile alakalı 5 hastalık türünü ifade ediyoruz.

Her yıl binlerce kadın üreme organlarıyla alakalı bir kanser türüne yakalanmaktadır ve her ne kadar modern tıp gün geçtikçe daha iyi tedavi yöntemleri ile gelişiyor olsa bile, kanseri başlamadan önlemek binlerce kişinin hayatını kurtarmaktadır.

Bugün sizlerin aşağıda sunulan bilgilere hakim olmanızı ve jinekolog randevularınıza düzenli olarak gitmeyi unutmamanızı teşvik edeceğiz. Peki sebep ne mi? Semptomlar olmaksızın ortaya çıkan birçok hastalık bulunmaktadır, dolayısıyla genelde ağrısız olan testleri yaptırmak büyük önem taşımaktadır. Kesinlikle bunu yapmaya değerler!

Jinekolojik kanser farkındalığı

yenilenebilir sağlık

Jinekolojik kanserin vücudunuzda büyüyüp büyümediğini belirlemenin %100 kesin olan bir yöntemi yoktur. Genetik bilim genellikle sizin hastalıklara olan yatkınlığınızı belirlemekte kullanılır, fakat her kişi kendine has özelliklere sahiptir ve vücudunuzda bir şeylerin yolunda olmadığını veya değişmeye başladığını sadece siz bilebilirsiniz.

Kadınlarda En Sık Görülen 5 Kanser Türü hakkında daha fazla bilgi edinin

Kanseri önceden önlemek hayat kurtarır ve vakaların çoğunda uygulanan tedavilerin daha etkili olmasını sağlar. Yine de her ne kadar genç yaşta olsanız ve aileniz geçmişinizde kanser vakası bulunmuyor olsa dahi, en ufak bir rahatsızlık, karın ağrısı veya adet döngünüzde herhangi bir değişiklik olması durumunda jinekoloğunuzdan randevu almanız gerekmektedir.

Jinekolojik kanser hem tanı koymada hem de tıbbi ve cerrahi tedavilerde, onkolojinin en gelişmiş alanlarından biridir.

Bu yüzden, “kanser” kelimesini hemen “ölüm” ile ilişkilendirmeyin, bunun yerine tedavi edilebilir bir hastalık olarak görün. Bunu; üzerine cesaretle, kuvvetli şekilde ve ailenizin tam desteği ile yürümeniz gereken bir problem olarak görün.

Jinekolojik kanser türleri

1. Rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri oranı prezervatif kullanımı, vajinal-rahim ağzı hücre bilimi ve insan papillom virüsü (HPV) testleri sayesinde azalma göstermektedir. Yine de, erken tanı koyulması hastalıkların ve tümörlerin başarılı şekilde tedavi edilmesinde en iyi şansı sunmaktadır.

Aşağıdaki semptomlar, rahim ağzı kanseri ile bağlantılıdır:

  • Adet sırasında ağır kanama
  • Kanama sırasında yoğun miktarda vajinal sıvı
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama
  • Belde rahatsızlık ve karın ağrısı

Bu semptomlar aynı zamanda enfeksiyon gibi sağlık sorunları ile ilişkili olabilir. Yine de bunlar bir şikayet sebebidir ve doktorunuzla bu konuyu görüşmenizde fayda vardır.

Unutmayın, Meme Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenleri aklınızda tutarak bu kansere karşı hazırlıklı olmak çok önemlidir

2. Yumurtalık kanseri

kadın organları şeması
Her ne kadar yumurtalık kanseri genelde 50 ila 70 yaş aralığındaki kadınları etkiliyor olsa da, genç yaşta olsanız bile bu kanser türü sıklıkla görüldüğü için asla göz ardı edilmemesi gereken bir kanser türüdür.

Günümüzde hala bu jinekolojik kanser türünün sebebi bilinmemektedir. Uzmanların söylediğine göre hormonal ve üreme ile ilgili faktörler, kişinin diyeti, tütün kullanımı, aşırı kilolu olma ve hatta talk pudrası gibi ürünlerin kullanımı bile buna sebep olabilmektedir. Bu hastalıkta genetiğin oynadığı rolün %10 ila %15 aralığında olduğu tahmin edilmektedir.

Yumurtalık kanseri, ileri seviyelere ulaşmadan önce bir kaç semptom göstermektedir ve bu da düzenli kontrollerin önemini bir kez daha göz önüne sermektedir.

Yumurtalık kanserinin belirtileri şunları içermektedir:

  • Karın boşluğunda hazımsızlık benzeri hafif rahatsızlık
  • Leğen kemiği bölgesinde ağrı
  • Kansızlık ve kilo kaybı
  • İştah azalması, yorgunluk
  • Hormonal değişikliğe bağlı olarak vücut genelinde kıl miktarında artış

3. Rahim kanseri

Rahim ağzı, rahmin vajinaya doğru açılan bir kanal formundaki alt bölümüdür. Bu kanser türünde karşılaşılan sorunlar endoserviksin ektoserviksle buluştuğu noktada karsinom oluştuğunda ortaya çıkar.

Doğum yapmış kadınlarda rahim kanseri daha az görülmektedir. Yine de bu kanser türünde genetik faktörlerin rolünün oldukça yüksek değerde olduğunu bilmenizde fayda vardır.

Bildiğiniz üzere, Angelina Jolie de genetik olarak yüksek oranda rahim ve meme kanserine yakalanma riskinden ötürü rahim ve fallopius tüplerini aldırmıştı.

Rahim kanseri aşağıdaki semptomları göstermektedir:

  • Adet dönemi dışında kanama görülmesi
  • Kan ile beraber yoğun miktarda vajinal sıvı
  • Cinsel ilişki sonrası kanama görülmesi

4. Vajinal Kanser

Her ne kadar bu kanser türü genetik bağıntılı olsa da, vajina kanseri yukarıda bahsedilen kanser türleri kadar yaygın olarak görülmemektedir. Bu tür jinekolojik kanser iki şekilde ortaya çıkar:

  • Yassı hücreli karsinoma: Vajina boyunca yassı hücrelerde oluşur. Diğer organlara ulaşana kadar neredeyse hiçbir belirti göstermez.
  • Adenokarsinom: Vajinada, “vajinal mukus” üreten ve salgılayan bez doku hücrelerinde oluşur. Postmenopoal kadınlarda yaygın olarak görülür.

Bu kanser türünün semptomları şöyledir:

  • Adet dışı kanama
  • Leğen kemiği bölgesinde veya sırtta ağrı
  • İşemede zorluk
  • Vajinada şiş görüntü

5. Vulva kanseri  

vulva kanseri

Bu kanser türü pek yaygın değildir ve dış dudakları etkiler. Yavaş yavaş ilerler ve cinsel olarak daha erken yaşta aktif olan ve birden fazla partneri olan kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir.

Aşağıdaki risk faktörlerine dikkat edinilmelidir:

  • İnsan papillom virüsü (HPV) kaynaklı enfeksiyona yakalanmış olmak
  • Pap testlerinde anormallik
  • Vulvada şişlik veya siğil gibi farklı renkte sıradışı kütleler
  • Vulva ve çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık
  • Adet dışı kanama

Sonuç olarak bu yazıda anlatılan en önemli noktanın ÖNLEME olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Periyodik kontrollerinize gitmeyi unutmayın ve herhangi bir rahatsızlıkta, rahatsızlığın boyutu ne olursa olsun doktorunuza görünün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
  • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
  • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
  • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
  • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.