Öfke Kontrolü: Bu 6 Basit Yöntemi Deneyin!

Öfke sadece psikolojik değil biyolojik değişimlerle de ilişkilendirilebilir; çünkü öfkelendiğiniz anlarda kan basıncı, bazı hormonların üretimi ve nefes alma hızınız artar. Öfkenizi nasıl kontrol edebileceğinizi bilmeniz çok önemlidir.
Öfke Kontrolü: Bu 6 Basit Yöntemi Deneyin!

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Herkesin zaman zaman öfkelendiği doğrudur; fakat bu çok sık olduğu zaman problemler oluşmaya başlar. Eğer son dönemlerde kendinizi çok “huysuz” hissediyorsanız, anlatacağımız stratejileri ve tavsiyeleri öfke kontrolü için kullanabilirsiniz.

Hiddet ve öfke sadece etrafımızdakileri değil; aynı zamanda kendi vücudumuzu da kasıp kavurur. Birçok araştırma, öfkenin özellikle erkeklerde bazı kalp rahatsızlıkları riskini arttırdığını göstermektedir.

Diğer sebep olduğu problemler ise stres, sindirim zorluğu, uykusuzluk, baş ağrısı, gastrit ve benzerleridir. Bu nedenle öfkü kontrolü sağlığımız için çok önemlidir.

Öfke Nedir?

Öfke; sebep olan duruma, kişiye ve neyin tetiklediğine bağlı olarak yoğunluğu değişen bir duygudur. Daha ılıman hali şiddetli memnuniyetsizlik olarak kendini gösterir; fakat en yoğun hali hiddettir.

Öfke psikolojik ve biyolojik değişimlerle ilişkilendirilebilir; çünkü kan basıncını, bazı hormonların (mesela adrenalin ve kortizon) üretimini ve nefes alış hızını artırır. Genellikle öfkemizin doğal ve içgüdüsel olarak açığa vurumu agresifliktir; bağırarak, etrafımızdaki cisimleri bir yerlere veya birine fırlatarak bunu yaparız.

Amerikan Psikoloji Birliği’nin tanımına göre öfke, dış tehditlere karşı oluşan bir tepkidir. Bu dış tehditler de düşmandan kendimizi savunmak için savaşmak zorunda kaldığımız durumlardır.

Bir miktar öfkenin kendimizi kurtarmak için önemli olduğunu; fakat çok büyük boyuttaki öfkenin her zaman zararlı olduğunu aklımızdan çıkarmamak gerekir.

öfkeli çocuk

Öfke Kontrolü için Yollar

Rahatlayın

Rahatlama tekniklerinin öfkeyi ve siniri azaltmakta insanı hayrete düşüren bir etkisi vardır. Düşüncelerinizi ve hislerinizi de bu yönde şekillendirmeniz daha da işinize yarayacaktır.

Peki nasıl rahatlarız? Meditasyon, yoga veya tai chi deneyebilirsiniz. Gözlerinizi kapatın, burnunuzdan derin bir nefes alın ve hiçbir şey düşünmemeyi deneyin. Çok zor olduğunu mu düşünüyorsunuz? Endişelenmeyin, en azından bir kez deneyin ve nasıl rahatlamaya başlayacağınızı görün.

Arındırıcı Fiziksel Aktiviteler Yapın

Fiziksel egzersizler öfke kontrolü için uygulayabileceğiniz doğal bir yöntemidir. Fakat dikkat edin; bütün sporlar veya egzersizler yardımcı olmayacaktır. Eğer atletik bir yapıya sahip değilseniz endişelenmeyin, her zaman sizi rahatlatan ve aynı zamanda eğlenceli olan bir fiziksel aktivite bulabilirsiniz!

Örneğin; boks, judo, tekvando veya kick boks gibi dövüş sporlarını deneyebilir  ya da bisiklet sürmeye veya yürüyüşe çıkabilirsiniz. Eğer öfkenizin artmaya başladığını hissediyorsanız, yürüyüşe çıkın ve biraz temiz hava alın.

paten kaymak

Problemi Bilin

Öfkeyi vücudumuzdan atmanın iyi bir yolu onunla baş edebilmektir. Bu ise, kendi içimize dönüp öfkemize sebep olan şeylere ve neden o tepkileri verdiğimize bakmak demektir.

Sizi neyin rahatsız ettiğini fark etmemiş olabilirsiniz ve bir terapistle veya bu öfkeye sebep olan kişiyle konuşmak size yardımcı olacaktır. Odaklanmalı ve her şeyin bir çözümü olduğunu bilmelisiniz.

Eğer durum kontrolünüzden çıktıysa, bunu kafanıza takmayın. Fakat durumda değiştirilebilecek ya da iyileştirilebilecek şeyler varsa ayağa kalkın ve harekete geçin!

Öfkenizle kendiniz başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız, bir psikologdan randevu alın. Bir psikolog öfke sorununa nasıl yardım edeceğini birçok teknik yöntemiyle bilir; hatta basitçe sizi bu konu hakkında dinlemesi bile öfkenizi azaltmanıza yardım edecektir. Çünkü anlatmak rahatlamak için mükemmel bir yöntemdir.

Durum Hakkında Mantıklı Düşünün

Öfke bizi ele geçirmeye başladığında genellikle mantıklı düşünemeyiz. Bu da diğer problemler gibi çözümü olan bir sorundur. Öfke kontrolü için öncelikle 2 kelimeyi kullanmaktan uzak durmalısınız: “hiç” ve “hep”; çünkü bu esnada sadece öfkenizi sebeplendiriyor olacaksınız ve çözüm odaklı davranmayacaksınız.

“Geç kaldığımda hep sinirli oluyorum,” ya da “Trafikte sakin kalmanın hiçbir yolu yok,” gibi cümleler kullanmak yerine “Bir dahaki sefer geç kaldığımda veya trafiğin en yoğun olduğu saatte sakin kalmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım,” gibi cümleleri kullanmayı tercih edin.

pozitif olmak

İletişiminizi Güçlendirin

Bazen de hayal kırıklıklarımızdan dolayı öfkeleniriz. Biriyle birden fazla durumda konuşmuşsak ve işler istediğimiz gibi gitmediyse, bu her zaman karşımızdaki insanın hatası değildir.

Belki de ne istediğimizi açıkça ve güzelce belirtmediğimiz için bu bizim hatamızdır. Ne söylediğinizi çok iyi dinleyin, karşınızdaki insana sizin sözlerinizden ne anladığını sorun ve sorularını her şey aydınlığa kavuşana kadar cevaplayın. Bu birçok problemi önleyecektir.

Tatile Çıkın

Bunu yapamıyorsanız bile en azından bir hafta sonunu evinizde değil, alışkın olmadığınız başka bir yerde geçirin. Rutininizden biraz sıyrılıp, parkta veya sahilde bir yürüyüşe çıkın. Problemleriniz hakkında düşünmeyi bırakıp, ne istediğiniz ve ruhunuzu nasıl rahatlatacağınız hakkında düşünmeye zaman ayırın.

Sizi rahatsız eden şeylerden uzak durmaya çalışın (örneğin trafik ya da çok fazla çalışmak). Öfke kontrlü için her zaman pozitif düşünün, doğanın güzelliklerinden faydalanın, derin nefes alın, çiçeklerin kokusundan zevk alın ve daha fazla gülün!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chida, Y., & Steptoe, A. (2009). The Association of Anger and Hostility With Future Coronary Heart Disease. A Meta-Analytic Review of Prospective Evidence. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.11.044
  • Suls, J., & Bunde, J. (2005). Anger, anxiety, and depression as risk factors for cardiovascular disease: The problems and implications of overlapping affective dispositions. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.131.2.260
  • American Psychological Association. Cómo controlar el enojo antes de que lo controle a usted. https://www.apa.org/centrodeapoyo/enojo

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.