Aç Karnına Su İçmenin Faydaları

Aç Karnına Su İçmenin Faydaları

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vücudumuz ağırlıklı olarak sudan oluşmaktadır: kaslarımızın %75’i, beynimizin %90’ı, kemiklerimizin %22’si ve kanımızın %83’ü sudur. Bu nedenle, sağlığımızı korumak ve vücudumuza zarar verebilecek pek çok hastalığı önlemek için bol bol su içmemiz gerekir. 

Her gün bol bol su içmek vücudumuz için çok faydalıdır. Günde 1-4 bardak arası suyu aç karnına içerek bu faydalardan daha da fazla yararlanabiliriz. Peki, aç karnına su içmenin faydaları nelerdir?

Aç Karnına Su İçmek İçin 10 Neden

Su, hayat için vazgeçilmezdir. Sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde çalışmak için bütün organlarımız suya ihtiyaç duyar.

Doğanın bize sunduğu bu önemli, etkili ve sağlıklı maddeden kolayca yararlanabiliriz. Ayrıca aç karnına su içmenin sağlığımıza birçok faydası bulunur.

su dolu bardak
  1. Kahvaltıdan önce 1 ya da 2 bardak su içmek toksinlerden kurtulmak ve vücudumuzun ihtiyaç duymadığı maddelerin atılımını sağlamak için idealdir. Her sabah aç karnına su içmek, metabolizmamızı hızlandırır ve hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.
  2. Gece boyunca, vücudumuz hücrelerimizi tamir etmek ve kendini temizlemek için çalışır. Bu nedenle, sabahları aç karnına bir bardak su içmek, atık maddelerin idrar yoluyla atılmasını sağladığı için oldukça faydalıdır.
  3. Aç karnına su içmenin faydaları arasında; alkol, tütün, kirlilik, kötü beslenme sonucunda vücudumuza giren zararlı maddelerin etkisinin azaltılması da vardır.
  4. Su cildimizin en iyi dostlarından biridir. Aç karnına 2 bardak su içmek cildimizin esnekliğinin ve gerginliğinin korumasına yardımcı olur ve kırışıklıkların oluşmasını engeller.
  5. Sabahları su içmek, yaşamsal organlarımızın sıvı ihtiyacını karşılar ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardım eder.
  6. Aç karnına 2-3 bardak su içmek kilo vermeye yardımcı olur. Çünkü su, vücuttaki toksinleri atmak dışında yağ ve kalori yakımına da katkı da bulunur. Ayrıca, açlık hissini bastırarak gereksiz ve fazla yemenin önüne geçer.
  7. Aç karnına su içmenin faydaları arasında, lenf bezlerinin ve bağırsak yolunun sağlıklı kalmasını sağlaması, kortizol değerlerimizi kontrol altında tutması ve bizi enfeksiyonlardan koruması bulunur. Kısacası, genel olarak sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.
  8. Aç karnına bir bardak ılık su içmek, güne enerjik başlamanın iyi bir yoludur. Sabah yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur.
  9. Kahvaltıdan önce su içmek, bağırsak hareketlerimizi canlandırarak kabızlığı önlemeye yardım eder.
  10. Eğer gastrit ve benzeri sorunlar yaşıyorsanız su en iyi yardımcılarınızdan birisi olabilir. Aç karnına en az 3 bardak su içmek midenizdeki asit düzeyini düşürmeye ve gastrite neden olan krampları gidermeye yardımcı olacaktır.

Su İçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sabahları su içmek, vücudumuz ve sağlığımız için oldukça faydalı bir alışkanlıktır. Suyu yavaşça ve sakin bir şekilde içmeliyiz, eğer bir anda çok fazla su içersek yararını görmek yerine bir takım sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Sabahları aç karnına su içerken bu önerileri göz önünde bulundurun:

  • Eğer dört bardak su içmek istiyorsanız, bu miktarı günde dört kerede içmek en iyisidir. Bir bardağı aç karnına kahvaltıdan önce, ikinciyi kahvaltıdan sonra, kalan iki bardağı ise diğer yemeklerden önce içebilirsiniz.
  • Sabahları su içmeye az miktarlarda başlamanızı öneririz. Öncelikle aç karnına bir bardak su içerek başlayabilirsiniz, daha sonra bu miktarı 2 veya 3 bardağa çıkarabilirsiniz.
  • İçtiğiniz su temiz ve iyi kalitede olmalıdır. Eğer musluk suyu içiyorsanız, içme suyu standartlarına uygun olduğundan emin olun.
  • Eğer suyun faydalarını biraz daha arttırmak istiyorsanız, sabahları aç karnına içeceğiniz bir bardak suya biraz da limon suyu katabilirsiniz.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.