Adet Dönemleri Arasında Kanama Olması Ne Anlama Gelir?

Her kadın, doğurgan döneminde bir şekilde açıklanamayan vajinal kanama yaşayabilir. Bu yüzden hemen endişeye kapılmayın ama yine de doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.
Adet Dönemleri Arasında Kanama Olması Ne Anlama Gelir?
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Regl dönemleri arasında görülen vajinal kanama veya lekenin tıbbi adı “ara adet kanaması”dır. Genelde bu durumu yaşayan kadınlar için bir uyarı işlevi görür. Çünkü bu durum üreme sistemi ile ilgili daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir.

Bu durum her ne kadar anormal olsa da her zaman kesinlikle daha ciddi bir durum olduğu anlamına gelmez. 

İşte bu yüzden tüm kadınların bu durumun olası sebepleriyle ilgili negatif bir yargıya varmadan önce iyice bilgilenmeleri gerekir.

Ara adet kanamaları hakkında bilinmesi gerekenler

yatakta oturan üzgün kadın
Normal bir adet döngüsü 21 ile 35 gün arası, ortalama 28 gün sürer. Normal adet akışı ise iki ile yedi gün arası devam ederek toplamda 30 – 80 ml arası bir kan kaybına yol açar.

Ara kanama, adet döngüsünün son günü ile bir sonraki adet dönemi başlamadan önceki zaman aralığında hafif çaplı bir kan akıntısı olduğunda yaşanır. Neredeyse tüm kadınlar doğurgan dönemleri boyunca en az bir kere “ara adet kanaması” veya lekelenme vakası yaşar. Çoğu zaman endişelenecek bir şey yoktur.

Buna rağmen, sağlık uzmanları ve jinekologlar bu belirtiyi yaşamanız durumunda doktorunuzla konuşmanızı önerirler çünkü bu belirti kanser veya kanser başlangıcı gibi daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. 

Adet dönemleri arasındaki lekelere ne sebep olur?

Yumurtlama

kadın üreme sistemi
Yumurtlama, adet dönemleri arası anormal kanamanın sebeplerinden biridir. Yumurtladığınızda, vücudunuz yumurtalıktan yumurta salgılanması için östrojen hormonu üretimini artırır.

Bu östrojen salgısının, özellikle adet döngünüzün 13 ve 16. günleri arasında olduğunu fark edebilirsiniz. Adet dönemleri arasında ara kanamaya sebep olabilir. 

Genelde bu gibi durumlarda, kanın rengi pembe ile kahverengi arasında değişir. Kimi zaman beraberinde alt karında kramp hissi ile beyaz servikal mukus görülür.

Stres

Fiziksel ve zihinsel stresin de açıklanamayan ara kanama başlangıcı ile doğrudan bir ilişkisi olabilir.

Gerginlik ve stres anları beyinde normal adet döngünüzü değiştirecek tetiklemelere yol açar. Böylece normal regl döneminizden önce veya sonraki günlerde kahverengimsi bir akıntıya yol açabilir.

Tanı konulmamış hamilelik

ultrason-görüntüsü-bebek
Hamile olduğunun farkında olmayan bir kadının açıklanamayan kanamanın sebebini öğrenmek üzere gittiği doktorun muayenehanesinde hamile olduğunu öğrenmesi nadir rastlanan bir durum değildir.

Hamileliğin ilk birkaç haftasında, embriyo rahme yerleşirken açıklanamayan kanamalar yaşanabilir. Mutlaka doktora gitmelisiniz çünkü bu kanama ayrıca bir düşük belirtisi de olabilir.

Anormal kanama ne zaman acil bir durum olarak görülmeli?

Adet dönemi arası kanama yoğun veya normal adetinizden daha yoğun ise ya da koyu kırmızı, siyah veya kahverengi rengindeyse bu durumu ihmal etmeyin. Yanında terleme, baş dönmesi, ritim bozukluğu veya karın ağrısı gibi başka belirtiler de görülüyorsa derhal bir doktora gidin.

Çok fazla kanamanız varsa ancak normal regl döneminde olduğundan daha yoğun değilse,  miyom söz konusu olabilir. Her halükarda, adet dönemi arası aşırı kanamanın kökeninin rahim, serviks veya vajina mı olduğunu belirlemek üzere uygun bir tıbbi muayene ile tanı konulur.

Menopozdan sonra kanama olması ne anlama gelir?

düşünen yaşlı kadın
Kadının adet döneminin tamamen sona ermesi menopoza girdiğinin işaretidir. Ancak düzenli kan akışı olmaksızın geçen bir dönemden sonra, bazı kadınlar daha büyük miktarlarda kanama veya leke fark edebilirler. Bu da bir uyarı olabilir.

Bu tür olağan dışı bir kanamaya fibroid veya polip sebep olabilir. Ancak bazen de kanser öncesi lezyon ve kanserin erken bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. 

Hangi testler yaptırılmalıdır?

Jinekolojik anomaliler için yapılan en yaygın testlerden biri Pap-Smear testidir. Sonuçlar genelde kanamanın rahimden gelip gelmediğini veya rahimde kanserli hücre olup olmadığını görmek için kullanılır.

Ultrason rahim ve yumurtalıklardaki potansiyel değişiklikleri tespit edebilen son derece hassas bir tanı testidir. 

Ancak, bunlar şüpheleri yok etmeye yetmezse, son çare, daha detaylı bir sonuç elde etmek için genelde rahmin, vajinadan küçük bir kamera yerleştirilerek görüntülendiği histeroskopi işlemi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.