Bal ile Rahatlayın ve Sinirlerinizi Gevşetin

Bal bir çok yararlı özelliğe sahiptir. Bunlardan biri de sinirleriniz için doğal bir gevşetici görevi görebilmesidir. Bu özellik arıların ürettiği çiçek nektarındaki değişiklikten doğar.
Bal ile Rahatlayın ve Sinirlerinizi Gevşetin
Lourdes Martínez

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Lourdes Martínez.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Bal idrar söktürücü, kuvventlendirici, kabızlık giderici özellikleri ve vücudunuz için benzeri yararlarıyla bilinir. Diğer bir yandan, bir araştırmanın sonucuna göre balın tedavi edici gücü olduğu için terapi gibi gelen etkileriyle beraber besleyici gücünü de eklememiz gerekecek.

Bunun yanı sıra, bal iyileşme dönemindeki insanlar için tonik (iyileştirici) etki yapabilir. Hastalığa olan direnci arttırdığı gibi sağlığınızı da korur.

Ayrıca, iştahınızı arttırmada bir tetikleyici görevi görür, bağırsak yollarını ve idrar hareketlerini düzene sokar, kan bileşiminizi güçlendir, ve hastalıklarla savaşabilmeniz için vücudunuzdaki savunma mekanizmalarını iyileştirir.

Sakinleştirici Etkileri

Balın bir çok tedavi edici özelliği vardır. Örneğin, früktoz ve glikoz gibi kanınızda kolaylıkla çözünebilen şekerleri içerir. Buradaki önemli nokta, glikozun nöronlar için mutlaka gerekli bir şeker olmasıdır. Bu yüzden eğer sinir nöbetleri geçiriyorsanız ya da fiziksel veya psikolojik yorgunluktan şikayetçiyseniz bal yemeniz önerilir. 

Bunun yanında, glikoz früktozdan önce çözündüğünde kasların krampları, kasmaları ve gerginlikleri engellemesine yardımcı olur. Ayrıca, kanınızdaki şeker seviyelerini stabilize etmede etkili olur.

Bu nedenle, kalp problemi olanlar, kaslarında zayıflık yaşayanlar ve sinir nöbeti geçirenler için bal tavsiye edilir. Bu flavanoid, enzim, karotenoid, fenol ve antioksidan ile dolu olan sıvı aynı zamanda atletler tarafından da kullanılıyor. Dahası, triptofanın çözünmesi sayesinde bal, yatıştırıcı, rahatlatıcı ve hatta uyku getirici etkilere sahip olabilir.

Diğer bir yandan, bal harika bir öksürük ilacı ve balgam söktürücüdür. Boğaz rahatsızlığının, basit bronşitin ve sinüzitin iyileşmesine yardımcı olur. Bir kaç tane fındıkla beraber bal yemek kronik öksürüğü yatıştırır. Boğaz ağrısı için bir bardak sıcak sütün içine ekleyip tüketebilirsiniz.

Bu son seçenek aynı zaman dinlenmeyi kolaylaştıran ve sakinleştiren etkilerinden ötürü de tavsiye edilmektedir.

Yardımcı ve Destekleyici Etkileri

Balın ana özellikleri genellikle onun iltihap sökücü, antiseptik, antibakteriyel ve rahatlatıcı destekleriyle ilgilidir.

  • Mide ülserinden rahatsız olanların aç karına 1 yemek kaşığı bal yemeleri ve ardından bir saat yemek yememeleri onlar için yararlı olacaktır.
  • Limonla karıştırılmış bal boğaz rahatsızlığını geçirmeye, ateşi düşürmeye ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
  • Günün ilk öğününde bir yemek kaşığı bal tüketmek, günü geri kalanında daha fazla enerjiye sahip olmanızı sağlayabilir.
  • Bal içindeki antiseptikler sayesinde yaralar ve yanıklar bile iyileşebilir. İyileştirip enfeksiyonlara karşı korurlar ve ayrıca cildin iyileşme sürecini hızlandırırlar. Bal ayrıca küçük cilt yaraları için muhteşem bir dezenfektandır.
  • Sindirim sisteminin işleyişini güçlendirir ve kabızlık için tavsiye edilir.
  • Antiseptik özellikleri sayesinden hastalık ve enfeksiyon oluşumunu engeller.
  • Demir ve kalsiyum gibi besleyici öğelerin emilmesini güçlendirir. Vücuttaki kemik yapısına katkıda bulunur. Bu sebeple, kalsiyum içeren diğer besinlerle tüketilmesi tavsiye edilir.
  • İçerdiği oligosakkaridler (zincir şekeri) nedeniyle probiyotik bir besin olarak görülür.
  • Bal, nörodejeneratif hareket hastalıklarını, kanseri, yaşlanmayı (hücresel hasarları düşürerek), iltihaplı hastalıkları, beyin ve kalp hastalıklarını engelleyen antioksidan öğelere sahiptir.
Ballı ılık süt her zaman işe yarayan bir yatıştırıcıdır. Uyumanıza yardımcı olur ve sinirlerinizi gevşetir.

Balın Diğer Yönleri

Bal yerken aklınızda bulundurmanız gereken bazı aykırılıklar da vardır. Bir çok faydaya sahip doğal bir tatlandırıcı olsa da, bebekler bu besini tüketmemelidirler. Anneler sık sık bebeklerini biraz bal ile yatıştırmayı denerler. Ancak bu balın içerdiği asiditeden dolayı clostridium botulinum sporlarının gelişmesine yol açar.

Bu sporlar bakteridirler ve bunlar çoğu zaman gerekli mide asidine sahip oldukları için yetişkinlere zarar vermez. Fakat, çocukların bu sporları çözmeyi engelleyecek bir sindirim sistemi vardır.

Bu nedenle, çocuklar yenidoğan botulizmi (zehirlenme) yaşayabilirler. Ayrıca, 18 aylık olana kadar bebeklerin gıdalarına herhangi bir yapay tatlandırıcı eklememek de tavsiye edilir.

Diğer yandan, bal tüketmek kan plazmasında bulunun antioksidanların sayısını arttırabilir. Bu bir sorun olabilir çünkü satılan balların çoğu pastörize edilmiştir.

Baldaki şekerlenmeyi engellemek için yapılan endüstriyel işlemler, balın ömrünü uzatmak için polen parçacıklarını yok edebilir ve bu da antioksidanların yararının % 30’a kadar düşmesine sebep olabilir.

Gerginlikle Baş Etmek için Alternatifler

Gerginlik çoğu insan için çok yaygındır. İnsanlar, korku duyulacak bir şeyle karşılaştıklarında, kararsız kaldıklarında, karşılaştıkları durum kontrollerinden çıktığında ve baş edemeyecek gibi hissettiklerinde, kızgın hissettiklerinde, ya da aile, iş, kişisel problemler tarafından baskı altında hissettiklerinde bile kendilerini gergin hissederler.

Sinirlerinizi gevşetmeniz için bal tüketmeye alternatif yollar vardır. Bunlardan ilki de beyin egzersizi yapmaktır. Bu yolla, yeni durumlarla karşılaştığınızda sakin bir şekilde tepki verebileceksiniz. Sonuç olarak, zihniniz rahatladıkça vücudunuz da rahatlayacak ve gergin anlardan kurtulabileceksiniz.

Bunlar da sakin kalmak için kullanabileceğiniz diğer alternatifler:

chamomile-2
  • Papatya ya da misket limonu çayı için.
  • Yavaş yavaş beden egzersizleri yapma alışkanlığını kazanmaya çalışın.
  • Sakin bir şekilde nefes alıp vererek, nefes egzersizleri yapmalısınız.
  • Müzik dinlemek de kendinizi sakinleştirmek için iyi bir seçebektir.
  • Sıcak bir duş kaslarınızı ve sinirlerinizi gevşetir.
  • Acele etmeden 100’e kadar saymak da işe yarayabilir.
  • Zihin çok güçlüdür. Bu nedenle, daha hoş bir anınızı gözünüzde canlandırmak gerginliğinize son verebilir.
  • Doğa gibi sakin bir ortam sakinleştirici duygular hissetmenizi sağlar.
  • Sizi üzen bunaltıcı duygularınızı bir kağıda yazmak sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
  • Birine problemlerinizi anlatmak ve tavsiye istemek duruma başka bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2017/1259510
  • Saikaly, S. K., & Khachemoune, A. (2017). Honey and Wound Healing: An Update. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.1007/s40257-016-0247-8
  • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6
  • Khan, R. U., Naz, S., & Abudabos, A. M. (2017). Towards a better understanding of the therapeutic applications and corresponding mechanisms of action of honey. Environmental Science and Pollution Research. https://doi.org/10.1007/s11356-017-0567-0
  • Cornara, L., Biagi, M., Xiao, J., & Burlando, B. (2017). Therapeutic properties of bioactive compounds from different honeybee products. Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00412
  • Erejuwa, O. O., Sulaiman, S. A., & Ab Wahab, M. S. (2012). Honey – A novel antidiabetic agent. International Journal of Biological Sciences. https://doi.org/10.7150/ijbs.3697
  • Mijanur Rahman, M., Gan, S. H., & Khalil, M. I. (2014). Neurological effects of honey: Current and future prospects. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/958721
  • Samarghandian, S., Farkhondeh, T., & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. Apr­Jun;. https://doi.org/10.4103/0974­8490.204647
  • Grabowski, N. T., & Klein, G. (2017). Microbiology and foodborne pathogens in honey. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1029041

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.