Balın Kullanım Alanları Arasından 7 Şaşırtıcı Kullanımı

Doğal bir tatlandırıcı olmasının yanı sıra, balın pek çok farklı kullanım biçimi vardır. Bal, pek çok sorunda herhangi bir ilaca başvurmanıza gerek bırakmayacak kadar yararlıdır. 
Balın Kullanım Alanları Arasından 7 Şaşırtıcı Kullanımı
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 14 Aralık, 2018

Bal şifalı bir yiyecektir ve balın kullanım alanları arasında yaraları tedavi etmek, iyileşmeyi hızlandırmak, cildi nemlendirmek, saçları arındırmak, öksürük şurubu hazırlamak ve sindirimi geliştirmek ve daha birçoğu bulunur.

Bu makalemizde balın faydalarından bahsedeceğiz. Buna ek olarak, balı bu amaçlarla kullanmak için evde hazırlayabileceğiniz basit yolları anlatacağız. Okumaya devam edin.

Balın iyisini seçmek önemlidir. Peki nasıl?

petek ve süzme bal

Tüm ballar aynı değildir. Çeşit çeşit bal vardır. Bunların tatları, renk ve dokuları farklıdır. Balın tüm şifalı özelliklerinden faydalanmak için, herhangi yüksek ısıya maruz kalmamış,saf bal almalısınız. 

Balı aldıktan sonra sıcak suda bekletip sıvılaşmasını sağlayın. Ayrıca, balın en yüksek kalitede doğal veya organik olanını almanız önemlidir; böylece içinde koruyucu kimyasallar olmadığından emin olabilirsiniz.

1. Balın Kullanım Alanları: Yaraları Tedavi Edip İyileştirin

Doğal yöntemlerle etkili biçimde iyileştirmek istediğiniz bir yara veya yanığınız oldu mu? Yaralara bal uygulamak bakteri ve mikropları öldürür; çünkü bal, bağışıklık sistemini uyardığı için yangı giderici özellikler taşır. 

Buna ek olarak, tahrişle savaşır, ağrıyı alır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Tek yapmanız gereken balı yaraya koymak ve orada kurumaya bırakmaktır. Yaranız iyileşene kadar aynı şeyi tekrarlayın.

2. Balın Kullanım Alanları: Cilt Maskeleri Yapın

bal cilt maskesi

Bu lezzetli gıda cildin nemini korumak için dört dörtlük doğal bir üründür. Yağların aksine, cildin kurumasını önlerken yağlı bir dokuya neden olmaz. Bu yüzden her tür cilt için harika bir maske seçimidir: Yağlı, kuru ve karma ciltlerde kullanılabilir. 

Akneye eğilimli ciltler de balın antibakteriyel özelliklerinden faydalanabilir. Balı tüm yüzünüze ince bir tabaka halinde uygulayın ve 30 dakika bekletin. Sonrasında, yüzünüzü sadece ılık suyla durulayıp kurulayın.

3. Balın Kullanım Alanları: Doğal Bir Şampuan

  • Tamamen doğal bir şampuan arıyorsanız, bir yemek kaşığı balı 200 ml suda sulandırın.
  • Bu 100% doğal şampuan saçta yağ üretimini destekler, kepekle savaşır, saçların nem oranını dengeler, parlaklık ve yumuşaklık kazandırır. 
  • Eğer normal şampuan kullanmayı tercih ederseniz, bu uygulamayı yumuşatıcı veya saç maskesi olarak değerlendirebilirsiniz.

4. Balın Kullanım Alanları: Öksürük Şurubunun Ana Malzemesi

  • Balın öksürük için en iyi doğal ürün olduğunu söyleyebiliriz. Evde bu sağlıklı malzeme ile kolayca bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz. Bu şekerden çok daha iyi bir alternatiftir.
  • Buna ek olarak, öksürük şurubunuza limon ya da portakal kabuğu, zencefil, tarçın ve dağ kekiği ekleyebilirsiniz.

5. Balın Kullanım Alanları: Bağırsakları Düzenler

  • Bu gıda bağırsaklar için dört dörtlüktür ve bağırsak hareketlerini destekler. Ayrıca bağırsak parazitleriyle savaşır.
  • Etkilerini artırmak için her sabah kahvaltıdan önce bir bardak ılık su içine organik elma sirkesi ve bir yemek kaşığı bal ekleyip için.

6. Balın Kullanım Alanları: Sindirimi Geliştirir

ballı çay

Bu altın rengi besin bir çok sindirim problemi için şifalıdır. Mide ülserine ve ekşimeye iyi gelir ve mide sıvısının salınımını düzenler. Aynı zamanda yangı giderici özellikleri, sindirime yardımcı mukus zarını iyileştirip yenilemeye destek olur.

Balı öğünlerden önce tüketebilirsiniz. Mesela patates püresinin içine koyup tatlı bir şekilde yiyebilirsiniz. Bu kullanımı, ülser ve aşırı asit üretimi için harika bir çözümdür.

Ayrıca zararlı karaciğer ve safra kesesi problemlerinden korunmak ve bunları tedavi etmek için de kullanılabilir. Her şeyi bir araya getirip baktığımızda, balın sindirim sürecini geliştirmek için harika bir gıda olduğunu görebiliriz.

Daha fazla bilmek ister misiniz? Hayatınızı kurtarabilecek 5 şifalı besin

7. Balın Kullanım Alanları: Daha İyi Uyumanıza Yardımcı Olur

Sinir problemleri ve uykusuzluk mu çekiyorsunuz? Bal sizin için harika bir çözümdür. Vitamin, mineral ve yağ asitleri açısından zengin olmasının yanı sıra, insulin seviyesini doğal olarak artıran ve serotonin üretmeyi destekleyen şekerler içerir. 

Bu hormon insanın ruh haliyle yakından bağlantılıdır ve kişiye rahatlama hissi verir. Her akşam bir bardak çaya veya yulaf sütüne bir çay kaşığı bal ekleyin. Etkilerini göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121–127. doi:10.4103/0974-8490.204647
  • Jull, A. B., Cullum, N., Dumville, J. C., Westby, M. J., Deshpande, S., & Walker, N. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD005083.pub4
  • Eddy, J. J., Gideonsen, M. D., & Mack, G. P. (2008). Practical considerations of using topical honey for neuropathic diabetic foot ulcers: A review. Wisconsin Medical Journal.
  • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
  • Al-Waili, N. S. (2001). Therapeutic and prophylactic effects of crude honey on chronic seborrheic dermatitis and dandruff. European Journal of Medical Research.
  • Shadkam, M. N., Mozaffari-Khosravi, H., & Mozayan, M. R. (2010). A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents. Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0311
  • Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212
  • Fazalda A, Quraisiah A, Nur Azlina MF. Antiulcer Effect of Honey in Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs Induced Gastric Ulcer Model in Rats: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:7515692. Published 2018 Jul 15. doi:10.1155/2018/7515692
  • Fakhr-Movahedi, A., Mirmohammadkhani, M., & Ramezani, H. (2018). Effect of milk-honey mixture on the sleep quality of coronary patients: A clinical trial study. Clinical Nutrition ESPEN. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.08.015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.