Beslenme ve Sağlığımız ile İlgili Bilinen Doğru ve Yanlışlar

Dengeli bir diyet sağlıklı bir vücutla eş değerdir. Her zaman diyetinizde taze meyveler ve sebzelerle sağlıklı yağlar bulundurmayı hatırlayın.
Beslenme ve Sağlığımız ile İlgili Bilinen Doğru ve Yanlışlar
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

Beslenme vücuda işlemesi için ihtiyacı olan besin maddelerini sağladığı için sağlığımız için çok önemli bir rol oynar. Beslenme ve sağlığımız hakkındaki efsaneleri, gerçekleri ve besin piramidinin nasıl değiştiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kötü beslenme vücudun en büyük düşmanlarından biridir. Sağlıksız yiyecekler besin maddelerinden yoksundur ve vücuda zarar verebilecek bir çok madde içerir.

Gündelik yaşamın hızı ve gıda endüstrisinin ekonomik çıkarları birçok insanı beslenme açısından abur cubur ve hazır gıda dediğimiz gıdalara yönlendirdiği için dünya çapında kötü beslenme ile ilgili veriler endişe vericidir.

Düzenli yeme alışkanlıklarınızın bir parçası haline gelen pizza, hamburger, kızartılmış yiyecekler, patates kızartması, sosis gibi işlenmiş etler, tatlılar, tatlandırıcılar, gazlı içecekler ve dahası sağlığınız için patlamaya hazır birer saatli bombadır.

Beslenme ve sağlığımız hakkında efsaneler ve gerçekler

Beslenme konusu çok önemlidir ve bireysel her diyet potansiyel sağlık problemleri için analiz edilmelidir. Ancak yediğimizi ve yediğimiz şey yüzünden bizi bekleyen durumları analiz etmek için bir çok yöntem vardır.

Beslenme ve Sağlığımız: Proteinler

Vücudun ihtiyacı olan ve vücut için hiç de iyi olmayan proteinler arasındaki farkı öğrenmek ve anlamak oldukça önemlidir. Sebze proteinleri ve yağsız etteki proteinler vücuda olumlu etki eder, kas yoğunluğunun oluşumuna ve kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Kırmızı et birçok maddenin yanı sıra, toksik yağlar, antibiyotik, çözücüler, katkı maddeleri ve hormon içerir. Bunlar sindirim sistemini olumsuz etkiler ve hastalıklara yol açabilir. Birçok çalışma haftada 5 kez kırmızı et yemenin, haftada bir kez et yemeye oranla kolon kanseri olma riskini 4 kat artırdığını ortaya koymuştur. 

Beslenme ve Sağlığımız Süt

süt

Süt, yıllardır vücuda yeterli miktarda kalsiyum almayı sağlayan bir gıda olarak sunulsa da, işin aslı biraz arka planda bırakılıyor. Günümüzde doğru oranda kalsiyum almak için süt içmenin gerekli olmadığı düşünülüyor.

Çalışmalar süt içmenin dolaşım ve solunum yollarında görülen alerjiler ve diyabet gibi çeşitli sağlık problemleri ile bağlantılandırıldığını ortaya koydu. Buna ek olarak, sütün içinde bazı kanser türlerinin oluşumunu destekleyecek kazein isimli proteini de taşımaktadır.

Şeker

  • Şeker dünyada en çok tüketilen; ama vücuda en zararlı olan yiyeceklerden biridir.
  • Bağımlılık yaratır ve diyabetin ana nedenlerinden biridir. Diyabet dünyada 300 milyona yakın sayıda insanı etkiler ve dünyadaki ölümlerin %5’i diyabet kaynaklıdır.
  • Şeker bağışıklık sistemini zayıflatır, kanserli hücreleri besler, adrenalini artırır ve sinir bozukluğu ile depresyona yol açar.

Besin Piramidi değişti

zeytinyağlı salata

Aslında, besin piramidinde tatlılar en yukarıda yer alır; altında süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve son olarak da karbonhidratlar bulunurdu. Günümüzde besin piramidi tamamen değişmiştir. 

Artık karbonhidratlar en yukarıda, ardından süt ve kırmızı şaraplar, sonra kuruyemişler, kümes hayvanları, balık, deniz ürünleri ve tam tahıllar bulunur. Sebze, meyve, sızma zeytinyağı ve sağlıklı omega 3 yağları ise tabanı oluşturur.

Herkes nasıl besin maddeleri aldığını ve yedikleri yiyeceklerin vücutlarına gerekli olan işlevleri yerine getirebilmesi için neler sağladığını, vücuda gerekli besinleri alıp almadığını bilmelidir.  Besin maddelerinin yetersizliği tedavisi zor olan, kısa veya uzun süreli sağlık problemlerine yol açabilir. 

Ayrıca zayıf beslenme obezite, kalp hastalıkları, depresyon, karaciğer ve böbrek hastalıkları ve daha bir çok sorunun sebebidir. Yiyecekler bazı besinsel özelliklerini işlenme veya pişirilme sırasında kaybederler.

Organik yiyecekler daha çok önerilir; çünkü içeriğinde katkı maddesi bulunmaz ve vücuda olumsuz etki eden yapay gübre ve pestisitler içermezler. Sonuç olarak, beslenme problemleri yaşıyorsanız, beslenme ve sağlığımız konusunda dikkatli olmak çok önemlidir.

Diyetinizde bulunmayan veya bulunduramadığınız besin maddelerini takviyeler alarak desteklemelisiniz; ama aynı zamanda ideal olan bu besin maddeleri doğal yiyecekler aracılığıyla sindirmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.