Bronşlarınızı Şifalı Bitkilerle Temizleyin

Vücudumuzun yorulmadan işleyebilmesi için solunum yollarımızın sağlıklı olması önemlidir. Bu yüzden bronş sağlığınız için gereken özeni göstermelisiniz.
Bronşlarınızı Şifalı Bitkilerle Temizleyin

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2018

Bronşlar soluk borusunu akciğere bağlayan tüplerdir. Vücuda oksijen taşırlar. Bu nedenle bronşların sağlığı çok önemlidir. Bu makalede bronşlarınızı doğal yollarla, şifalı bitkiler kullanarak nasıl güçlendirebileceğinizden bahsedeceğiz. 

Bronşlarımızın önemi

bronşların sağlığı normal bronş şişmiş bronş

Bronşlar akciğerlere ulaştıktan sonra onların içine doğru yayılırlar. Lober bronşlara doğru uzanır ve sonra daha küçük bronşçuklara ulaşırlar. Bu sayede oksijen ve hava alırız.

Günlük aktivitelerimizi yerine getirebilmemiz ve vücudumuzun yorulmadan işleyebilmesi için solunum yollarımızın sağlıklı olması önemlidir.

Ancak bazen, öksürme, yorgunluk, iltihaplanma, mukus veya daha da kötüsü astım problemiyle karşılaşabilirsiniz. Eğer alerjiniz varsa bu sorunlar daha da kötüleşebilir. Aslında bronşlarla ilişkili olduğu düşünülen pek çok hastalık vardır. Bu yüzden onlara iyi bakmalı ve bronş sağlığınız için gereken özeni göstermelisiniz.

Şimdi hangi bitkilerin bronşlarınızı güçlendirmenize yardımcı olacağından bahsedeceğiz.

Bronşların sağlığı için temizleyici bitki çayları

1. Zencefil

bir fincan limonlu zencefil çayı

Zencefil, hem evlerde bulunan hem de tıbbi malzeme olarak kullanılan bir besindir. Birçok özelliği vardır. Günde bir bardak zencefil çayı içmek faydalıdır.

Peki, zencefil akciğerlere nasıl etki eder? İçeriğindeki 6-gingerol maddesi sayesinde bronşları ve akciğerleri güçlendirir. Alerji yapan maddelerin, toksinin, mukusun ve balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Özellikle yemeklerden sonra, günde iki bardak içebilirsiniz. Size ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz.

2. Dağ kekiği çayı

bir fincan kekik çayı

Daha önce dağ kekiği çayı demlediniz mi? Çok lezzetlidir ve sindirimi kolaydır. Ayrıca, akciğer ve bronşların sağlığı için çok önemlidir.

Sırrı içeriğindeki timol isimli maddede yatar. Bu bitki sayesinde akciğerlerinizi temizleyebilirsiniz. Bronş yollarındaki iltihabı azaltabilirsiniz. En önemli özelliklerinden biri ise solunum yollarındaki bakterileri temizlemesidir. Bir sabah bir akşam olmak üzere günde iki bardak demlenmiş dağ kekiği çayı içebilirsiniz. 

3. Amerikan karaağacı

demlik bitki çayı orman manzarası

Amerikan karaağacını şifalı bitkiler satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Bu bitki özellikle bronşlar ve akciğerlerle ilgili sorunları gidermek için kullanılır. Etkili ve güçlü bir yöntemdir.

En önemli işlevleri, akciğerdeki mukusu temizlemesi, zedelenmiş dokuların iltihaplanmasını azaltması, sindirim sistemini ve solunum yollarını geliştirmesidir.

Çok eski zamanlardan beri solunum yolları hastalıkları için kullanıldığından en çok önerilen bitkilerden biridir. Ayrıca yaralara lapa halinde de sürülebilir.

4. Biberiye özü

suda biberiye bitkisi

Biberiye bitkisiyle aynı özellikleri taşır ama iltihabı azaltma konusunda biberiyeye göre daha güçlüdür. Bu yüzden günde bir kere özellikle öğlen yemeğinden sonra demlenmiş çay şeklinde içmenizi öneriyoruz.

Ayrıca sindirimi kolay bir bitkidir. Soğuk algınlığı veya akciğerlerin mukusla dolması gibi durumlarda başvurulan basit bir yöntemdir. Bol bol sıvı tüketmeyi ve günde bir bardak biberiye içmeyi unutmayın. Ayrıca biberiyenin yağını cildinize de sürebilirsiniz. Rahatlatır ve tazeler. 

5. Sığır kuyruğu otu

cam demlikte bitki çayı

Çok popüler bir bitki değildir ama çok güçlü özellikleri vardır. Peki, en önemli özelliği nedir? Öksürüğü azaltır ve solunum yollarını temizleyerek daha rahat nefes almamızı sağlar.

Şifalı bitkiler satan dükkanların çoğunda bulabilirsiniz. H azır çay, kapsül veya ot formunda satın alabilirsiniz. Eğer kapsül kullanacaksanız, önerilen dozun günde iki kere 200 mg olduğunu unutmayın. 10 gün düzenli kullanırsanız sonuçları hemen göreceksiniz. 

6. Anason ve meyan kökü çayı

anason

Kendine özgü, belirgin ve lezzetli bir tadı vardır. Anason tohumlarını meyan kökü ile karıştırırsanız akciğerlerdeki mukusu temizlemek, öksürüğü ve astımı tedavi etmek için dört dörtlük bir karışım elde etmiş olursunuz. 

Anason ve meyan kökü çayı, solunum yollarındaki iltihabı azaltır ve bronşları rahatlatır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için kullanımı uygun bir bitkisel tedavi yöntemidir. 

Bir sabah bir akşam olmak üzere günde iki kez bu çaydan içebilirsiniz. Bu ürünleri aktarlarda kolayca bulabilirsiniz.

Akciğer ve bronşlarınızın sağlığı için dengeli yaşam alışkanlıkları edinmeniz de önemli.Bu yüzden sigara içmeyin, bol bol su tüketin, egzersiz yapın ve kirli havanın yoğun olduğu bölgelerden uzak durmaya çalışın.

Kendinize iyi bakın ve bu listedeki çaylardan birini günde bir kere içmeyi aksatmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.