Mutlaka Tüketmeniz Gereken 10 Kanser Karşıtı Gıda

Kanseri önlemenin kilit noktası, aşırıya kaçmamakla birlikte beslenmenize aşağıdaki gıdaları dahil etmeniz ve gerekirse ilaç tedavisiyle beraber düzenli aralıklarla doktorunuzu ziyaret etmenizdir.
Mutlaka Tüketmeniz Gereken 10 Kanser Karşıtı Gıda

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Kanser insanoğlunu yüzyıllar boyunca etkilemiş kronik bir hastalıktır. Hastalığın şiddeti ve genelde hedef aldığı organlar sebebiyle, kanser en korkulan ve tehlikeli rahatsızlıklardan biridir.

Birçok kanser vakası genetik faktörlerden ortaya çıkar, ancak hayat tarzı tercihlerinin de hastalıkla diğer faktörler kadar ilgisi olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda, kendi ortamınızda toksin veya kirliliğe maruz kalmak da kansere yakalanma riskinizi arttırabilir.

Gıdaları işlerken veya genetiğiyle oynarken kullanılan diğer maddeler de bu tehlikeli hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Hiç şüphesiz %100 organik ve ilaçsız doğal gıdalar tüketmek sizi birçok hastalık ve sağlık sorununa karşı koruyacaktır.

İşte bu sebeple bugünkü yazımızda daha sağlıklı bir yaşam için beslenmenize ekleyebileceğiniz kanser karşıtı 10 gıdadan bahsedeceğiz. Bu gıdaların ne olduğunu haydi birlikte öğrenelim.

1. Nar

Bütün olarak yiyebileceğiniz veya yalnızca suyunu içebileceğiniz bu meyve hücresel zararın ana sebebi olan serbest radikallerin etkisini yavaşlatan yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Düzenli nar tüketimi metastaz ihtimalini azaltarak kötü huylu hücrelerin yayılmasını yavaşlatır.

2. Yeşil çay

yeşil-çay

Yeşil çay kilo vermenize ve kanserle savaşmanıza yardımcı olması özelliğiyle çok popüler olmuştur. İçinde bulunan polifenol ve diğer antioksidanlar kanser hücre bölünmesini engelleyerek, hem tümörlerle savaşır hem de aşağıdaki bölgelerde kanserin yayılma riskini azaltır:

  • Kolon
  • Rektum
  • Pankreas
  • Akciğer
  • Karaciğer
  • Göğüs

3. Brokoli

Brokoli herkesin en azından ayda birkaç defa yemesi gereken yeşil sebzelerden bir tanesidir. İçinde bulunan yüksek lif konstantrasyonu bağırsaklardan zararlı atıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Brokoli ayrıca karaciğerinizin toksinlerden arınmasına yardımcı olan ve mide-bağırsak sisteminiz boyunca tümör çıkmasını engelleyen sülforafan isimli bir madde içerir.

4. Kahve

Kahve  tüketimi ve topikal kullanımının dahi cilt kanserini engelleme üzerinde olumlu bir etkisi bulunur.  Kafein bunu ATR isimli bir proteini nötralize edip güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalarak zarar görmüş hücreleri yok ederek yapar.

5. Sarımsak

sarımsak

Bu güçlü şifalı gıda dünyanın en iyi doğal antibiyotiği olmakla kalmaz, aynı zamanda kanserle savaşmasıyla da bilinir. Sülfür ve yüksek vitamin ile mineral içeriği sarımsağın aşağıdaki kanser çeşitlerini önlemesine yardımcı olur:

  • Yutak
  • Akciğer
  • Kolon
  • Mide

6. Fındık

Fındığın içinde östrojen alıcılarını bloke ederken kötü huylu hücrelerin büyümesini yavaşlatan fitosterol isimli belli moleküller vardır.

Bunları beslenmenize dahil ettiğinizde, aşağıdaki kanser çeşitlerine yakalanma riskiniz azalır:

7. Narenciye

narenciye

Limon, portakal ve greyfurt gibi narenciyeler belli kanser türlerine karşı savaşan akyuvarları uyaran bir madde olan limonenden bol miktarda içerirler.

8. Şeftali

Yapılan çalışmalara göre, şeftalinin içinde belli vücut dokularını işgal eden kanser hücrelerini öldürebilen belli besin maddeleri bulunur. Şeftali özütü meme kanseri tedavisinin gelişiminde büyük gelecek vaat etmiştir; çünkü sağlıklı olan hücrelere saldırmadan hasarlı hücreleri hedef alır.

9. Kekik

kekik

Mutfaktan eksik edilmeyen bu aromatik otun içinde prostatta bulunan kötü huylu hücreleri öldüren bir madde olan karvakrol bulunur. Buna ek olarak, iltihap ve enfeksiyonla mücadele ederek, kanser riskini azalttığı da gözlemlenmiştir.

10. Kırmızı şarap

kırmızı-şarap

Her gün bir kadeh kırmızı şarap içerek vücudunuza önemli antioksidan ve vitamin sağlamış olursunuz. Alkol içeriğine rağmen kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrolun vücudun çeşitli yerlerinde kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür.

Ayrıca alkolsüz kırmızı şarap bulabilirseniz, yine aynı maddenin yararlarından faydalanabilirsiniz.

Bu gıdalardan bol miktarda tüketmeli misiniz?

Dikkat edin! Bu gıdaların içinde kanseri önleyen veya kanserle savaşan birtakım özellikler bulunduğu için tüm gün boyunca bunlarla beslenmemelisiniz. Kilit nokta daima sağlıklı miktarlarda olmak kaydıyla bu gıdaları beslenmenize dahil etmektir.

Ayrıca kansere karşı birtakım yararlı etkileri olsa da, bu gıdalardan mucizevi tedaviler beklememelisiniz. Sağlıklı beslenmeye çalışın ve gerçekten risk altındaysanız, mutlaka doktorunuza görünün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.