Kadınlarda Kalp Krizi Semptomları Nelerdir?

Kalp krizi semptomları başka problemlerle kolaylıkla karıştırılabildiğinden, ciddi bir durumda önlem alabilmek için semptomların ne olduğunu bilmek ve her zaman bir doktora danışmak çok önemlidir.
Kadınlarda Kalp Krizi Semptomları Nelerdir?

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Araştırmalar kadınların ve erkeklerin kalp krizi geçirirken bazı farklı semptomlar yaşadığını gösteriyor. Aslında, kadınların yaşadığı semptomlar çok yaygındır ve hayati tehlike taşıyan bir duruma gelindiğinde kişiyi hareketsizliğe doğru iter. Gelin, kadınların yaşadığı kalp krizi semptomları nelerdir, birlikte inceleyelim!

Uzmanların en çok karşılaştığı sorunlu gerçek şudur ki kadınların çoğu krizi semptomlarını veya kalp krizini önlemek için ne yapılacağını bilmiyor. Kalp krizi geçiren kişide bazı semptomların oluşmaması, durumun farkında olmamak veya ne yapacağını bilmemek daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

Diğer bir yandan da, kalp krizi ile ilgili olmayan bazen semptomlar yanlışlıkla başka problemlerle karıştırılabilir. Hatta bunlar başka bir çeşit bozukluğu veya durumu gösteriyor da olabilir.

Kadınlarda Kalp Krizi Semptomları Nelerdir?

Gerçeği söylemek gerekirse, kadınların çoğu kalp krizi semptomlarının neler olduğunu bilmiyor. Bugünkü yazımızda sizinle bazı değerli bilgileri, bunları kendiniz veya karşınızdaki insan kalp krizi ile ilgili ciddi bir durum ile karşılaştığında aklınızda bulunması için paylaşıyoruz. İşte kadınlardaki kalp krizinin en yaygın belirtileri:

Bulantı ve kusma

baş dönmesi

Kalp krizi geçirmeden önce, kadınların  bulantı, kusma, mide ekşimesi, sindirim zorluğu gibi problemleri yaşaması ihtimali erkeklere göre 2 kat daha fazladır.

Bu uyarıcı işaretler genel olarak göz ardı edilmektedir, çünkü bunlar genelde daha az ciddi problemlerde de görülebilir. Yine de bunları aklınızda tutmanız ya da bu semptomlardan birkaçını beraber yaşıyorsanız durup bir düşünmeniz iyi olacaktır.

Boğuluyormuş hissi

Aniden nefes kesintisi hissedebilirsiniz, bu dinlenirken ya da fiziksel bir aktivite içinde başınıza gelebilir. Solunum yetmezliği, havayı içinize çekemiyormuş gibi hissedip çok derin nefes almaya çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu semptom kalbiniz vücudunuzun ihtiyacı olan gerekli kanı pompalayamadığı zaman ortaya çıkar, bu da akciğerlerde birikerek nefes almayı daha da zorlaştırır.

Normal olmayan yorgunluk

kalp krizi semptomlarını fark etmek

Bazı zamanlar az enerjiniz var gibi hissediyor olabilirsiniz, bu aniden görülüp hemen geçiyor olabilir ya da zamanla artarak yayılan bir enerji düşüklüğü günler boyunca görülebilir.

Sebepsiz yorgunluk, kalp krizi geçiren kadınların yarısından fazlasında görülmüştür.

Göğsün merkezinde ağrı

Bu genellikle çok yoğun bir acıdır, sanki bir şey göğsünüzü eziyormuş hissi vermektedir. Birkaç dakika veya aralıklı olarak devam edebilir. Bu acı sizi direkt olarak alarma geçirmelidir çünkü muhtemelen o an, daha önce hiç başınıza gelmeyen bir şey yaşıyorsunuzdur.

Boynun arkasında rahatsızlık hissi

boyun ağrısı

Sırtta, boyunda veya çenede bir acı veya rahatsızlık hissi duyabilirsiniz. Bu ağrı kollara veya üst karın kaslarına da yayılabilir.

Diğer kalp krizi semptomları şunları da içermektedir:

  • Aşırı anksiyete
  • Soğuk soğuk terleme
  • Kalbiniz doğru atmıyormuş hissi
  • Cilt tonunda değişiklik, solgunluk, dudakların çevresinde çürük rengi
  • Baş dönmesi

Çoğu zaman, kadınlar kalp krizi geçirmeden önceki bir kaç saatte veya o gün içerisinde bu semptomları görmeye başlamaktadır. Bu belirtiler her zaman görülmeyebilirler veya atağa doğru artan bir yoğunlukla görülebilirler.

Eğer kalp krizi semptomları deneyimliyorsanız ne yapmalısınız?

Eğer kalp krizinin semptomlarını görüyorsanız ciddi ve geri dönülmez hasarlardan korunmak için hemen harekete geçmeniz çok önemlidir. Kalp krizi tedavileri bu semptomları gördüğünüz ilk saatlerde uygulanıyorsa çok daha fazla etkilidir.

Eğer sürekli bir göğüs ağrınız varsa 112’yi, aileden birini veya sizi hastaneye götürecek bir arkadaşınızı aramalısınız. Kendi başınıza hastaneye gitmeye çalışmaktan kaçının, çünkü durumunuz yolda daha da kötüleşebilir ve bu da daha fazla hasara yol açabilir.

Semptomlarınız birkaç dakikadan sonra kaybolsa veya aralıklarla oluşsa bile, doktorunuzla direkt olarak konuşmanız düzgün bir teşhisin konması için çok önemlidir, çünkü yaşadığınız durum kalple ilgili olabilir.

Şunu unutmayın, ne kadar hızlı harekete geçerseniz, o kadar az trajik sonuçlarla karşılaşırsınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.