Dilin Rengi Neden Önemlidir?

Dilin Rengi Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 24 Mart, 2019

Diliniz, sağlık durumunuzu gözler önüne seren bir harita gibidir. Sağlıklıysanız diliniz kırmızıdır ve her yeri aynı tondadır. Sulu bir görünümü vardır.

Diğer bir yandan, herhangi bir organınızda dengesizlik ya da yetersizlik gibi bir problem yaşıyorsanız, bu durum dilin rengi sayesinde hemen anlaşılır.

Geleneksel Çin tıbbı, bu işaretleri okumamız ve belli hastalıkların önüne geçip tedavi etmede bize yardımcı olur. Genel olarak dile önden baktığınızda;

  • Orta bölge mide ve dalak
  • Yan taraflar karaciğer ve safra kesesi
  • İç kısımlar böbrekler
  • Dilin ucu ise kalp hakkında bilgi verir.

Dilin Rengi

Dilinizin rengi yetersiz çalışan veya işlev kaybı yaşayan bir organınız hakkında sizi uyarır. Sarımtırak bir dil; karaciğer, safra kesesi ve mide problemlerine işaret eder. Dilin rengi yeşile dönük ise karaciğerinizde bir sorun var demektir.

dilin rengi

Öte yandan gri renkteki bir dil, karaciğer ve bağırsak sorunlarına işarettir. Beyaz dil ise parazit, kansızlık, böbrek ya da hormonal problemler, yetersiz kan dolaşımı ve yetersiz beslenmeye işarettir. Gelin dengesizlikleri saptayabilmeniz için dilinizin üzerindeki yaralara daha yakından bakalım.

Sarı Beyaz Katman

Dilinizin üzerini, özellikle de iç kısımların hemen hemen hepsini kaplayan sarımtırak ve/veya beyaz bir katman varsa, safra kesenizde bir sorun var demektir.

Bu sorun sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Emilimi gerçekleşmemiş yemek kalıntıları fermantasyon ve çürüme aşamasına geçerek toksik maddelerin açığa çıkmasına sebep olur.

Dilin Yan Taraflarındaki Diş İzleri

Bazı kişilerin dillerinin yan tarafında ısırık izlerine benzer izler oluşur. Bu kişiler kimi zaman beyaz mukus benzeri bir balgamı çıkarma isteği duyar ve öksürmeye başlarlar.

Bu durum, sindirim sisteminin düzgün çalışmadığını ve besin artıklarının ince bağırsakta düzgünce emilmediğini gösterir. Bu izler mineral eksikliğinden de kaynaklanabilir.

Dilin Üzerindeki Kabarıklar

Dil üzerindeki kabarcıklar da yetersiz sindirimin ve hem kalın hem ince bağırsaktaki yemek artıklarının yeterince parçalanmadığının göstergesidir.

Dilin Üzerindeki Çatlaklar

Dil üzerindeki çatlaklar çok sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Bu çatlaklar farklı bölgelerde derin veya yüzeysel olarak ortaya çıkabilir fakat çoğunlukla dilin tam ortasında görülürler.

Çatlaklar, bağırsağın kolon duvarlarında yetersiz sindirim nedeniyle uzun süredir devam eden bir zehirli asit problemi olduğunu gösterir. Bu durumun yetersiz vitamin alımıyla da ilgili vardır. Dilin üzerinde balgam tabakası da görülebilir.

Boğaz ya da Dil Üzerindeki Balgam

Boğazımızda oluşup bazı durumlarda dile kadar çıkabilen balgam; farenjit, sinüzit gibi iltihaplanmaların bir göstergesidir. Bu balgamın sebebi yetersiz sindirimdir ve vücudumuzun derhal dışarı atması gereken zehirli maddeler ürettiğini anlatır.

Ağzınıza kötü bir tat geliyorsa, bunun da sebebi safra suyunun yukarı çıkmasıdır. Bunun yanı sıra yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremiyorsanız ve mideniz yanıyorsa (reflü), oluşan balgam vücudunuzun sindirim sistemini oluşturan bölgeleri koruma mekanizmasıdır.

Ağız Ülseri

Ağız ülseri, ülseriniz ya da sindirim sisteminin bir kısmında iltihap varsa oluşur ve kötü sindirimin bir belirtisidir. Aslında bu yaralar yemeği yedikten sonraki gün ortaya çıkar.

Bu yaralar bazen ağzınızın dışında ya da çevresinde ortaya çıkar ve iyice kötüleşirse kabuklu bir yaraya dönüşebilir. Bu ülserler, sindirim problemleri sebebiyle onikiparmak bağırsağında oluşan ülserlerin bir yansıması gibidir.

Dilinizin size verdiği sağlıksız durumdan kurtulmak ve daha iyi bir yaşam sürmek istiyorsanız, yediklerinize dikkat etmeli ve vücudunuza zarar veren bütün zehirli maddelerden arınmalısınız. Gerekli durumlarda sindirim sisteminiz için doğal takviyelere de başvurabilirsiniz.

Son olarak yağ gargarası yapabilirsiniz. Düzenli olarak her gün yağ ile gargara yaptığınız takdirde sindirim sisteminiz düzene girecek ve ağız ve dil sağlığınız genel anlamda iyileşecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.