Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkmaya 4 Çözüm

Diş Gıcırdatma ve Çene Sıkmaya 4 Çözüm

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Diş gıcırdatma, azı dişleri ve çeneyi fazla sıkma ve birbirine sürtme sonucu oluşur. Genelde akşamları yapılan bu hareket, ağrı ve diş kırılması gibi pek çok probleme yol açabilir. Bugünkü yazımızda diş gıcırdatmaya ve çene sıkmaya karşı en iyi çözümleri sunacağız.

Diş Gıcırdatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

diş gcırdatma

Yukarıda söylediğimiz gibi diş gıcırdatma, dişlerinizi fazla sıktığınızda ya da çenenizi sıkarken dişlerin birbirleri üzerinde kaymasıyla oluşur. Bu, dudak ya da tırnak yemek gibi kötü bir alışkanlıktır ve bilinçsizce yapılır. Yani biri size söylemeden ya da siz acı hissetmeden dişlerinizi gıcırdattığınızı fark etmeyebilirsiniz.

Dişini gıcırdatan insanlar bunu genelde gece uyurken yapar. Sabah, çenelerinde ya da diş etlerinde yoğun bir ağrı hissedebilirler. Hatta bazı insanların sürtünme ve baskı sebebiyle dişlerini kırdıkları bile olmuştur.

Diş gıcırdatmaya genelde ne sebep olur? Bunun birçok cevabı vardır; ama hepsi de duygular ve kişinin psikolojik haliyle alakalıdır.

Stres

Farz edelim ki; günlerdir, haftalardır, hatta belki de aylardır büyük bir baskı altındasınız. Bunu bir şekilde dışarı atmak zorundasınız. İşte bu gibi durumlarda diş gıcırdatma ve çene kasılması, bu duyguları atmanın bir yolu olur.

Kaygı

kaygılı insan

Evlilik, doğum yapmak gibi hayatınızdaki büyük olaylar ve hatta balayı bile kaygıya sebep olabilir. Bu gibi durumlarda yaşadığınız gerilimi dişlerinizi ya da çenenizi sıkarak atmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Bastırılmış Duygular

Eğer içe dönük biriyseniz, evde sorunlar yaşıyorsanız, hislerinizden asla bahsetmemeniz öğretildiyse, büyük bir baskı altındaysanız, ailenizle açıkça konuşamıyorsanız ya da duygularınızı bastırma ihtiyacı duyuyorsanız kendinizi geceleri dişinizi gıcırdatırken bulabilirsiniz.

Zihinsel Yorgunluk

Sınav haftasındaysanız, kurumsal bir birleşme içindeyseniz ya da zihninizi fazlaca meşgul eden bir işiniz varsa diş gıcırdatma olasılığınız oldukça artar.

Diş Gıcırdatmanın Sonuçları Nelerdir?

diş gıcırdatma çene sıkma

Diş gıcırdatmanın bazı sonuçları şunlardır:

  • Baskının fazla olduğu durumlarda diş ağrısı.
  • Çeneyi kasmak ve kötü duruş sebebiyle boyun ağrısı.
  • Alt çene eklemlerinde sorunlar (ki kulak ağrısına da sebep olur)
  • Dişlerinizde ve azı dişlerinizde aşınma, güçsüzleşme, hassaslaşma ve sonucunda çürük, diş kaybı, diş eti iltihabı ve benzeri sorunlar.
  • Çene bölgesinde ağrı ya da şişme.
  • Ağız ağrısı veya yüksek stresle birlikte uyku problemi.

Diş Gıcırdatma Nasıl Tedavi Edilir?

ağzında vişne olan kadın

Baskıyı Hafifletin

İlk ve en önemli adım, biriken gerginlik ve baskıyı rahatlatmanın sağlıklı bir yolunu bulmaktır. Uyumadan önce stresinizi atmaya çalışın ve sinirlerinizi rahatlatın.

Duygularınızı kontrol etmeniz de ayrıca çok önemlidir. Size ağırlık yapan, sizi bunaltan ya da depresyona sebep olan şeyleri hayatınızdan çıkarmak için bir yol bulmaya çalışın.

Bu belki spor yaparak, çalışma saatlerinizi azaltarak ya da fazladan aldığınız bir dersi bırakarak olabilir. Sağlığınız için buna değer.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Diş Ağrısına Yol Açabilecek 6 Neden

Buna ek olarak, eğer probleminiz duygularınızı dışa vuramamaksa, hislerinizi söylemeye başlamak güzel bir fikir olabilir. Bir arkadaşınızla ya da bir terapistle, hatta aynada kendinizle konuşmak bile sizi rahatlatabilir.

Duygularınızın akmasına izin vermeniz önemlidir. Belki bir probleminiz hakkında sesli bir şekilde konuşarak, daha önce aklınıza gelmeyen bir çözüm bile bulabilirsiniz.

Zorunda olmadığınız takdirde asla sessiz kalmayın. Sözcükleriniz boğazınızda takılıp kalmasın; çünkü er ya da geç bunun bedelini ağır bir şekilde ödersiniz.

Egzersiz Yapın

diş gıcırdatma için egzersiz

Egzersiz yapmak; gerginliği azaltmak ve stresi yatıştırmak ve bunun sonucunda da diş gıcırdatmayı ve çene sıkmayı engellemek için harika bir yoldur.

Bazı insanlar boks, kikboks, spinning ya da maraton koşmak gibi yüksek yoğunlukta sporlar tercih eder. Diğerleri de yoga, pilates ve yüzme gibi daha sakin tempodaki sporları seçer.

Eğer fazla boş vaktiniz yoksa, en azından her gün bir yürüyüşe çıkmayı deneyin ya da iş yerinizde asansör yerine merdivenleri kullanın. Sonunda daha rahatlamış hissedeceksiniz ve umarız ki ıstırabınızı biraz olsun yatıştırmış olacaktır.

Bazı Yiyecekleri Daha Az Tüketin

Yediğiniz şeye bağlı olarak daha fazla ya da daha az stresli ve gergin hissedebilirsiniz. Özellikle stresli bir dönemdeyseniz ve diş gıcırdatmaktan muzdaripseniz, aşağıdaki yiyecekler sağlığınıza zararlıdır:

  • Rafine şeker
  • Meşrubatlar
  • Kızarmış yiyecekler
  • Fast food
  • Kahve
  • Çikolata
  • Sirke
  • Kutu içecekler

Bunlara ek olarak yukardaki yiyeceklerin çoğu, diş minenize de zarar verir. Bunların aksine, çiğ sebze ve meyveler muhteşem bir besin kaynağıdır ve açlığınızı bastırarak, sağlığınıza zararlı yiyecekleri istemenize de engel olur.

Günde iki kez taze sıkılmış meyve ve sebze suyu içmeye çalışın. Akşam yemeği olarak göbek salata ve elma yiyin.

Sakinleştirici Çaylar İçin

diş gıcırdatma sakinleştirici çay

Bunları günün herhangi bir zamanında içebilirsiniz; fakat en iyi sonucu almanız için uyumadan 1 ya da 2 saat önce içmeniz gereklidir. En rahatlatıcı çaylar:

  • Çarkıfelek çiçeği
  • Anason
  • Nane
  • Papatya
  • Portakal çiçeği

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.