Diyetten Sonra Kilo Almanın En Yaygın 4 Sebebi

Kilo vermenin anahtarının diyete girmek olmadığını, bunun yerine sağlıklı yeme alışkanlığı edinmek ve bunu sürdürmek olduğunu aklımızda tutmamız gerekmektedir.
Diyetten Sonra Kilo Almanın En Yaygın 4 Sebebi

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Diyetten sonra kilo mu aldınız? Peki, nerede yanlış yaptınız? Bilmek istediğiniz her şey bu makalemizde!

Diyetten Sonra Kilo Almanın En Yaygın 4 Sebebi

Bu daha önce size de oldu mu? Yaza hazırlanmak için ya da daha iyi bir görünüş kazanmak için, bir kaç kilo vermek adına çok sıkı bir diyete gireriz.

Ve başarılı oluruz! Sonunda ideal kilomuza ulaşmışızdır.

Fakat bir kaç hafta sonra, hızlı bir şekilde verdiğimiz kiloları geri alırken buluruz kendimizi.

Neden bu başımıza sık sık gelir? Yanlış bir şey mi yapmışızdır? Diyetten sonra kilo alımına sebep olan yaygın faktörleri bu yazımızda size anlatmak istiyoruz.

1. Öğün atlamak

Sebebi anlamak için size çok basit bir örnek: bir arkadaşınızın yaz için hızlı bir şekilde kilo vermek istediğini düşünün.

Bunu yapmak için, kendi rejimine başlar, bu da öğünleri atlamaktan, kahvaltıda az yemekten ve gün içinde atıştırmaktan ve eve gittiğinde de hiçbir şey yememekten ibarettir.

Her gün, 10, 12 saatin hiçbir şey yemeden geçtiğini düşünün, bu da vücudu “alarm moduna” geçirir ve bünye bulabildiği her yerden enerjiyi bulmaya çalışır.

Fakat normal duruma dönüldüğünde de tam tersi olur.

Vücut bu beklenmedik eksiği kapatabilmek için enerji rezervlerini çabucak iyileştirir, bunun sebebi de vücudu alarm moduna sokabilecek yeni durumları önlemektir.

Yani sonuç olarak, arkadaşımızın başardığı şey sağlıklı bir şey değildir.

Bir gün boyunca yememizi kesemeyiz veya öğünlerimizi 2’ye düşürerek kendimizi kısıtlayamayız.

Vücudumuz bunu bir tehdit olarak görür ve bunun sonucu olarak da beynimiz reaksiyon gösterir.

2. Düşük kalorili diyetlerin tehlikesi

tek domates

Sıkı diyetler adına klasik örnekler boldur, günde 5 öğüne sadık kalınarak yine de tehlikeli bir diyet programı uygulamak da mümkündür, çünkü bunlar besinsel değerler açısından dengesizdir.

Özellikle de günde 1200 kaloriden az almanızı isteyen diyetler, neredeyse hiç karbonhidrat barındırmayan ya da sadece protein içeren diyetler çok tehlikelidir.

Bu sağlığımız için tehdit oluşturmaktadır.

Normalde bu diyetler kısa bir süre için sürdürülür, 2 veya 3 hafta gibi; ve istenilen kiloya ulaştıktan sonra verilen kiloların geri alınması çok yaygındır.

Böyle dengesiz ve düzensiz bir diyet takip ettikten sonra normal kalorili yiyecekleri tüketmeye başladığınızda bunun olması normaldir.

Bunun yol açtığı durumlar ile ilgili şu notları alın:

Bu sınırlayıcı tipteki diyet, vücudun glikojen seviyesini düşürür, bu nedenle vücut da glikojeni başka yerlerde aramaya başlar.

Peki nerede bulduğunu biliyor muydunuz? Kaslarımızda, kıkırdaklarımızda…

Bu bölgeler belli bir miktar enerjinin alınabileceği yerlerdir, ve bu şekilde yapılarak büyük miktarda su, mineral ve metabolizmanın sonucu oluşan üre ve ürik asit gibi toksik maddeler salınmaya başlar.

Beklenen “mucize” diyetten sonra kilo vermişsinizdir ama bunun sebebi karaciğerde saklanan glikojenin tüketilmesidir.

Enerji arama isteği ile kaslarınız ve bağlarınız azalmıştır ve vücut için gerekli olan su ve mineral ciddi oranda azalmıştır.

Bu eksiklik dokuların su ihtiyacını karşılamak için hızlıca yollar aramasına sebep olur.

Bunun ardından normal beslenme düzeninize döndüğünüzde, yağları ve kalorileri tekrar depolamaya başlarsınız.

Yani böylelikle giden kilolar çok kısa bir süre içinde geri gelmiş olur.

3. Beslenme düzenimize sağlıklı alışkanlıklar eklemenin gereği

yavaş yemek

Eğer belli bir diyet şekli sizin daha iyi hissetmenize yardımcı oldu ise, neden bunu bırakasınız ki?

Bazı zamanlarda, sadece yanlış değil aynı zamanda sağlıksız olan yeme alışkanlıklarından dolayı kilo almaya yatkın oluruz.

Yağ, şeker ve işlenmiş gıdaların tüketiminin kolesterol seviyesini yükselttiğini, hipertansiyon ve kalbimize zararlı olan diğer hastalıklara sebep olabileceğini zaten biliyorsunuzdur.

Kısaca anlatmak gerekirse, kilo alımını önlemek için, daha önce size yardımcı olan beslenme şeklini günlük yeme alışkanlığına entegre etmeniz gerekmektedir.

Bu bazen kendinizi şeker veya bir parça kek ile şımartamayacağınız anlamına gelmemektedir.

Eğer ardından bir yürüyüşe çıkacağınızdan eminseniz, bu şekilde o aldığınız kalorileri yakabilirsiniz.

Genellikle, kilo vermeye çalışıyorsak eğer, en güzeli bir diyetisyene danışmaktır. Bazen, bazı yiyecekler bizi hasta hissettiriyor olabilir, veya bazı gıda kombinasyonları bizim için iyi olmayabilir.

Şüphesiz, ilk nokta, vücudunuzu dinlemeyi öğrenmeniz ve onu anlamaya çalışmanızdır.

Sizin için iyi çalışan bir şeyi fark ettiğinizde, bu, sağlığınıza dikkat etmenize ve kilo vermenize yardımcı oluyorsa, bunu kesinlikle her zaman günlük beslenme düzeninize dahil etmelisiniz.

4. Rutinimizdeki değişiklikler

stres 1

Bu çok sık olmaktadır. Kilo almanın en sık sebeplerinden bir tanesi alışkanlıklarımızda değişiklik yapmaktır veya kilo almamıza sebep olan hayatımızda oluşan durumlardır.

Bazı örnekler ister misiniz? Bu durumların bazıları eminiz ki size tanıdık gelecektir.

  • Birkaç kilo kaybetmişsinizdir fakat işinizde, programınızda ve saatlerinizde bir değişiklik vardır, bu da aynı zamanda alışkanlıklarınızın değişeceği anlamına gelmektedir ve kısa bir süre sonra verdiğiniz kiloyu geri alırsınız.
  • Partnerinizle, sevgilinizle problemler yaşıyorsunuzdur.
  • Evdeki, işteki vs. problemler yüzünden daha yoğun anksiyete ve endişe yaşamaya başlarsınız.
  • Yaz için kilo vermişsinizdir fakat bazen tatil sezonu bizi rahatlatır ve barlara, partilere daha çok gitmek isteriz. Bunun da bir sonucu olarak, verdiğimiz kiloyu geri alırız.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.