Doğal Ürünlerle Kıvırcık Saçlar Nasıl Yatıştırılır

Doğal Ürünlerle Kıvırcık Saçlar Nasıl Yatıştırılır

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Her yaşta insan için en yaygın sorunlardan biri; özellikle çok nemli günlerde saçların kabarıp birbirine karışmasıdır. Kabarık saçlar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli mağazalarda bu sorunla mücadele eden birçok ürün vardır fakat bu ürünler yerine doğal ve ev yapımı tariflerden yararlanabilirsiniz.

En yaygın nedenlerden biri; kuruluk yani hidrasyonun olmamasıdır. Diğer nedenler; ısıdan kaynaklanan termal gerilme, aşırı boya kullanımı ya da doğuştan kuru veya güçsüz saçlara sahip olmaktır.

Kabarık saçlar için ev yapımı tedaviler

  • Olgunlaşmış bir muzu ezip içine bir çorba kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı ayçiçeği yağı ekleyin. İyice karıştırıp saçınıza uygulayın. Yarım saat bekletin ve sonra saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın ancak bir saç kurutma makinesi kullanmayın – saçın kendi kendine kurumasına izin verin.
  • Bir fincanın dörtte biri kadar zeytinyağı ile bir adet çiğ yumurtayı karıştırın. Saçınızı yıkadıktan sonra bu karışımı uygulayın, ya da uygulamadan önce saçınızı ıslatın. 30 dakika bekletip saçınızı tekrar yıkayın. Zeytinyağı saç tellerini nemlendirmeye yardımcı olan mükemmel bir yumuşatıcıdır, yumurtalar ise dokuları onarmak ve yeni hücreler oluşturmak için kullanılan bir amino asit olan lesitin içerir.
karışmış saç
  • Bir avokado ve bir muz kullanarak püre hazırlayıp nemli saçınıza sürün, 20-30 dakika bekletin ve ardından saçlarınızı her zamanki gibi yıkayarak durulayın. Muz, saçların onarımına yardımcı birçok antioksidan içerir, avokado ise, besleyici saçlar için ideal olan yağ asitleri içerir.
  • Yarım avokado ile bir fincan mayonezi (ev yapımı ya da hazır) karıştırın. Saçınıza uygulayın, kafanızı bir havlu ile sarıp plastik bir torba ile havluyu çevreleyin ve en az yarım saat bekletin. Ardından saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın.
  • Saçlara çiğ yumurta sürmek, kabarmayı engeller. Bunu kafa derisine ve saçların dolanık taraflarına masaj yapılarak uygulayın. 15 dakika bekletip normal şampuan ve saç kremi ile yıkayın.
saç kırılmaları

Daha fazla öneri…

  • Bir litre su ile yarım fincan elma sirkesini karıştırın ve iyice çalkalayın. Bu karışımı kuru saçlara yedirerek uygulayıp daha sonra saçınızı yıkayın. Bu tedavi sadece karışık kabarıklığı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda saçlara parlaklık katar.
  • Hindistan cevizi yağı ya da badem yağı gibi doğal ve uçucu yağlar kullanın. Bu maddeler saçı besler ve aynı zamanda saçınızın çok güzel kokmasını sağlar. Saçlarınızı yıkayın ve hafif nemli iken birkaç damlayı saçlarınıza ve kafa derinize yayın. Zeytinyağı da kullanabilirsiniz; ulaşılması daha kolaydır ancak saçınıza koku vermez.
  • Bir çorba kaşığı saf bal ile saçınıza masaj yapın. Bu harika bir doğal saç kremidir ve çok tatlı bir kokusu vardır. Ayrıca uçucu yağlarla karıştırıp saçınıza uygulayarak 10 dakika bekletebilirsiniz. Her iki tedaviden sonra saçlarınızı soğuk su ile durulayıp, her zamanki gibi yıkayın.
  • Ayrıca karbonatlı su veya soda bile kullanabilirsiniz. Saçlarınızı yıkarken son durulama esnasında sıcak, karbonatlı su kullanabilirsiniz.
kabarık saçlar
  • Bir fincan sade yoğurdu ezilmiş orta ya da büyük boy bir salatalık ile karıştırın. Saçınıza uygulayın ve yarım saat bekletin. Saçlarınızı parmaklarınızla açarak ılık suyla yıkayın.
  • Bir fincan Hindistan cevizi sütü, iki çorba kaşığı bal ve iki çorba kaşığı zeytinyağını karıştırıp içine avokado püresi ekleyin. Bu maske saçlar için çok besleyicidir. Yıkamadan önce 30 dakika bekletin, ardından saçlarınızı durulayın. Her zamanki gibi yıkayın.
  • Dört çorba kaşığı limon suyu ile bir kutu Hindistan cevizi kremasını karıştırın. Bu maskeyi saçınız temiz ve kuruyken uygulayın, bir duş başlığı ile saçlarınızı örtün ve malzemelerin etkili olabilmesi için en az bir saat boyunca bekletin (bu arada diğer aktivitelerinizi de yapabilirsiniz). Normal şampuan ve saç kremi ile yıkayın ve haftada iki kez bunu tekrarlayın.
  • Kullandığınız saç kreminden bir çorba kaşığı alıp içine bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Bunu, saçlarınızı yıkayacağınız zamanlar uygulayabilirsiniz.
karışmış saçlar

Kabarık saçlar nasıl önlenir

  • Yüksek kaliteli saç bakım ürünlerini kullanın, bu konuda masraftan kaçınmamaya çalışın. Özellikle kabarmaya karşı etkili olan ürünler vardır; sadece alkol içeren ürünlerden uzak durduğunuzdan emin olun.
  • Saçlarınızı her zaman ılık, serin veya soğuk su ile yıkayın. Saçlarınızı çok daha fazla kurutabileceğinden asla çok sıcak su kullanmayın.
  • Saçlarınızı yıkadıktan sonra havlu ile kurulayıp nemlendirici krem uygulayın. Ardından tarayıp kendi kendine kurumasına izin verin.
  • Tel ya da lastik toka gibi aksesuarlar kullanmayın çünkü bunlar saç tellerinize zarar verebilir. Ayrıca, saçınızı çok sıkı bir şekilde toplamayın ve her zaman açık bırakarak uyuyun.
  • Plastik veya metal fırça veya tarak statik elektrik ürettiğinden saçınıza zarar verir. Bu yüzden en iyisi ahşap fırçadır.
  • Saç maşası ve saç kurutma makinesi kullanmaktan kaçının. Saç kurutma makinesi kullanmanız gerekiyorsa kısa süre ve kafa derisinden 30 cm uzakta tutun.
  • Her gün saçlarınızı yıkamayın çünkü bu gözenekleri açar ve saçınızı neredeyse sihirli bir şekilde kabartır. Tabii ki her gün duş almak iyi olsa da, saçınızı iki günde birden daha sık yıkamayın.

Umarız; bu yazımız, doğal ürünler ve ev ilaçları ile kabarık saçlar ile nasıl başa çıkalacağı konusunda size yardımcı olmuştur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.