Endometriozis Hastalığının Temel Belirtileri

Endometriozis Hastalığının Temel Belirtileri
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Endometriozis, rahmin iç dokusunda meydana gelen bir bozukluktur. Bu nedenle, kadınlara has bir sağlık sorunudur. Bu hastalık endometriyum olarak da bilinir. Ansızın ortaya çıkar ve genellikle şiddetli ağrı yapar.

Endometriozisin belirtileri

Endometriozisin sebep olduğu en yaygın semptomlardan biri pelvik bölgede şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar, karakter olarak adet döneminde ortaya çıkan ağrılara benzese de, genellikle çok daha yoğun bir acı verir ve gün geçtikçe artar.

Bu acı aynı zamanda kramplara da sebebiyet vererek, işlerin daha da karmaşık bir hal almasına neden olur. İltihaplanmanın arttığı zamanlarda, günlük aktivitelerde bulunmak bile imkansız hale gelir.

Bir çok kadının bu rahatsızlıkla beraber yaşadığı, ve bu rahatsızlıkla yakından ilgili bazı semptomlar vardır. Bu belirtilerin neler olduğunu bilmeniz önemlidir. Böylece içinde bulunduğunuz durumun farkında olursunuz.

  • Ağrılı adet görme: Şunu aklınızda tutun, bu ağrı öyle şiddetli bir ağrıdır ki, karın ve bel bölgesine bile sıçrayabilir. Bu kramplar normalden daha uzun sürer.
  • Cinsel ilişki sırasında yoğun acı:  Endometriozisten muzdarip olan kadınlarda ilişki sırasında veya sonrasında ağrı görülmesi, oldukça yaygın bir durumdur.
  • Tuvalete çıkarken şiddetli ağrı: Bu semptom her kadında görülmez. Ama bu hastalığa sahip bir çok kadın, tuvalete çıkarken acı çektiklerini belirtmiştir.
  • Şiddetli kanama: Endometriozisli kadınların büyük bir çoğunluğu, adet dönemlerinde çok daha şiddetli kanamalar yaşamaktadır.
  • Kısırlık: Endometriozis hastalığına sahip bir kadının hamile kalması mümkün değildir.

Ayrıca, bu hastalığın halsizlik, ishal, kabızlık, bulantı gibi belirtileri de vardır. Bunlar özellikle adet dönemi sırasında ortaya çıkar.

yumurtalıkta ağrı Endometriozis

Endometriozis teşhisi nasıl koyulur?

Yukarıda bahsi geçen belirtiler her zaman ortaya çıkmayabilir. Ve hepsinin bir arada görülmesi de çok düşük bir ihtimaldir.

Bu hastalık sırasında çekilen ağrılar da tam olarak belirleyici özellik taşımamaktadır. Hafif  endometriozisi olan bir kadın çok yoğun ve şiddetli ağrılar çekebilirken, hastalığı çok daha ileri safhada olan bir kadında bu ağrılar rahatsız edici düzeyde bile olmayabilir.

Yani, bu belirtilerden birkaçı veya en az bir tanesi bile sizde varsa, hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalı ve endometriozis olup olmadığını öğrenmek için gerekli testleri yaptırmalısınız. Zira bunlar, endometriozis değil de, çok daha hassas durumların habercisi de olabilir. Teşhis ne olursa olsun, erken olduğu sürece tedavi etme ve önlem alma şansı daha yüksek olacaktır.

Ve son olarak, doktorunuzun tavsiyelerini harfiyen uygulamaya özen gösterin. Her ne kadar karmaşık ve zor görünse de, her hastalığın üstesinden gelebilmenin tek yolu budur. Unutmayın, sakın komşunuza veya bir arkadaşınıza iyi gelen ilaçları alarak kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Diagnóstico y tratamiento de endometriosis. (2011). Ginecologia y Obstetricia de Mexico79(11), 697–710. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00377-0
  • Restrepo, G. adolfo (2010). Endometriosis, endometrioma e infertilidad. Rev. Fac. Med 18, 197–209.
  • González, A.. (2010). Endometriosis (clínica, diagnóstico y tratamiento). Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica 317–322.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.