Ev Yapımı Yoğurt ve Faydaları

Evde kendi yoğurdunuzu yaptığınız zaman tamamen organik, doğal, katkısız olduğundan ve içinde yoğurdun kalitesini bozan koruyucular olmadığından emin olabilirsiniz.
Ev Yapımı Yoğurt ve Faydaları

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hiç evde kendi yoğurdunuzu yaptınız mı? Eğer bu soruya verdiğiniz cevap hayır ise, bu gün sizlere bu kolay ve ucuz sürecin hiç de uzun sürmediğini anlayacağız. Sade yoğurt besleyiciler açısından zengindir, vücudunuz için sağlıklıdır ve güzellik rutininize katkı sağlar.

Eğer kendi evinizde kendi yoğurdunuzu yapmayı öğrenmek istiyorsanız, şimdi sizlere adım adım sunduğumuz bu tarifi okuyun, hemen yarın denemeye hazır olacaksınız!

Evde Nasıl Yoğurt Yapabilirsiniz?

Evde yoğurt yapmak çok kolaydır, özel malzemeler gerektirmez, hızlı olur ve biraz pratikle inanılmaz kolay hale gelir.

Malzemeler

  • Yapmak istediğiniz yoğurt kadar süt.
  • 1 kap sade yoğurt (şekersiz, katkısız)
  • Cam kavanozlar
  • Bir yemek kaşığı ölçüsü
  • Sıcaklığı hapsedecek bir şey: gazete kağıtları, izole bir kutu, battaniye ve benzeri.

Adım adım hazırlanışı

1. Adım: İstediğiniz miktarda sütü bir kenara koyun, hazırlamak istediğiniz yoğurt miktarında olmalı. Hiç bir zaman yağsız veya az yağlı sütü tercih etmeyin – tabii yağlı süt tüketmenize engel olacak bir sağlık probleminiz yoksa.

2. Adım: Cam kavanozları 10 dakika boyunca sterilize edin, kapaklarını da bu sürece dahil edin.

3. Adım: Her kavanoz için bir yemek kaşığı yoğurt alın. Yapmak istediğiniz her kap için bir yemek kaşığına ihtiyacınız var.

4. Adım: Sütü 85° C olana kadar ısıtın, sık sık karıştırın ki dibine yapışmasın veya ısındığında yanmasın. Bu 10 dakika kadar sürecek, ama dikkatinizi buna verin.

5. Adım: Sütü ateşten alın ve 45° C ısıya kadar soğutun. Bu da bir yarım saat kadar sürecektir. Eğer bunun aşağısına düşüyorsa, tam olarak 45° C ısıya getirmek için tekrar ısıtın.

6. Adım: Sütü cam kavanozlara dökün, hepsini olabildiğince doldurun ki içinde olabildiğince az hava olsun.

7. Adım: Yoğurdun sütle karıştığına emin olana kadar her kavanozu iyice karıştırın.

8. Adım: Kavanozların kapaklarını kapatın ve hala ılık kalabilecekleri bir yere koyun. Onları gazete ile sarabilirsiniz veya etrafında bir battaniye olacak şekilde bir kutuya koyabilirsiniz. Ilık bir yerde hiç dokunmadan bir gece bekletin.

9. Adım: Sonra kavanozları koyduğunuz yerden alın ve 10 dakika boyunca bekletip buzdolabına koyun.

10. Adım: Yoğurdu 4 saat buzdolabında bırakın veya tamamen sertleşene kadar bekleyin. İdeal olan iki gün boyunca bekletmektir.

Ev yapımı yoğurdun faydaları

sindirim sorunları
Evde yoğurt yapmanın önemli avantajlarından biri bu yoğurdun herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi içermemesidir, ve ticari işlemlerde olduğu gibi besleyici ögelerin kaybolmamasıdır. Ev yapımı sade yoğurt sizlere aşağıda sunduğumuz bazı faydaları sağlar:
  • Sindirimi kolaydır, bu yüzden laktoz hassasiyeti olan insanlar genelde ev yapımı yoğurdu daha kolay tüketebilir.
  • Sindirim sistemindeki enfeksiyonlarla savaşmak için idealdir çünkü bu yoğurt B kompleks vitaminlerini taşıyan milyonlarca canlı bakteri içerir.
  • İçerikleri bağırsak florasını ve sindirim sistemindeki mikroorganizmaları dengeler. Bakteriler laktozu laktik aside çevirir.
  • İshal veya kabızlık yaşayan insanlara önerilir çünkü bağırsaklardaki zararlı bakterilerle savaşma etkisine sahiptir (bu zararlı bakteriler her zaman yediklerinizden gelmektedir).
  • Kalsiyum, magnezyum ve fosfor ile sağlığınız ve kemikleriniz için gerekli olan mineralleri içerir.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, yağın emilimini kolaylaştırır ve bazı antibiyotiklerin olumsuz yan etkilerini ortadan kaldırır.
  • Sağlıklı bir cilt için harikadır, cilde yumuşaklık katar, yeniden oluşuma yardımcı olur ve daha fazla sağlık ve güzellik getirir.
  • Ölü hücreleri temizleme görevi görür, gözenekleri derinden temizler ve ölü deri hücrelerini alır.
  • Bir çok çalışma sade yoğurdu düzenli olarak tüketmenin vajinal enfeksiyon riskini azalttığını da ortaya koymuştur. Aslında bu yoğurdu doğrudan mantar enfeksiyonuyla savaşmak için vajinal bölgenize sürebilirsiniz.
  • Yoğurt muzda olduğu kadar potasyum ve bir yumurtada veya 30 gram ette olduğu kadar protein içerir. 
  • Ev yapımı yoğurdu düzenli olarak tüketmek ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition.
  • El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957
  • Donovan, S. M., & Shamir, R. (2014). Introduction to the yogurt in nutrition initiative and the first global summit on the health effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073429
  • Liu, J. E., Zhang, Y., Zhang, J., Dong, P. L., Chen, M. & Duan, Z. P. (2010). Probiotic Yogurt Effects on Intestinal Flora of Patients with Chronic Liver Disease. Nursing research, 59(6), 426-432. https://doi.org/10.1097/NNR.0b013e3181fa4dc6
  • Hu, H., Merenstein, D. J., Wang, C. et al. (2013). Impact of Eating Probiotic Yogurt on Colonization by Candida Species of the Oral and Vaginal Mucosa in HIV-Infected and HIV-Uninfected Women. Mycopathologia, 176(3-4), 175-181. https://doi.org/10.1007/s11046-013-9678-4
  • Farías, M. M. y Kolbach, M. (2011). Probióticos y prebióticos: ¿beneficio real en dermatología? Piel, 26(5), 227-230. https://doi.org/10.1016/j.piel.2010.12.010

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.