Evde Domates Yetiştirmek için İpuçları

Bahçenizdeki toprağı kullanmaktan kaçının çünkü içerisinde gelecekte yetiştireceğiniz bitkilere zarar verebilecek ilaçlar ve hastalıklar bulundurabilir. En iyi seçenek, evde domates yetiştireceğiniz zaman yeni ekim toprağı almaktır.
Evde Domates Yetiştirmek için İpuçları

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Domates çoğu diyetin ana elemanlarından biridir ve ayrıca yediklerinize çok lezzet katar. Bunların yanı sıra vücut ve genel sağlık için önemli yarar sağlayan besleyici ögelere sahiptir.

Dükkanlarda, marketlerde ve manavlarda hazır bulunmasına rağmen, bazen domatesler pahalı ve düşük kaliteli olabilir. Şanslıyız ki, bir çok sebze meyve gibi domatesi de evde yetiştirmek kolaydır ve sonsuz takviye sağlayacak şekilde yeterli miktarda ekebilirsiniz – ve bu ürettiğinizin kalitesi de yüksek olur.

Kendi domateslerinizi yetiştirdiğinizde onların ilaç, pestisit ve diğer ticari üretim operasyonlarında sebze meyveleri taze tutmak için kullanılan kimyasallardan uzak olduklarını bilebilirsiniz. Ayrıca çok ucuzdur, ve sonuç olarak evde yetiştirdiğiniz 100% organik, taze ve lezzetli domatesleriniz olur.

Bu makalemizde sizlere evde etrafta duran vazolar veya kaplar içinde evde organik domates yetiştirmeniz için bazı öneriler sunmak istiyoruz. Hasadınızın başarılı olması için her detaya iyice dikkat verin.

Şu da ilginizi çekebilir: Evde Sarımsak Nasıl Yetiştirilir

Doğru tür kap veya vazo kullanın

saksı

Seçeceğiniz kap domateslerinizin en başarılı şekilde yetişmesini garantilemek için en önemli faktörlerden biridir. Ne kadar büyük olursa, o kadar iyi üretim yapabilirsiniz.

Elbette, çok büyük bir alana sahip olduğunuz bahçe, teras veya ön bahçeye sahip olmanızın avantajları vardır. Ama bunun gibi bir lükse sahip olmasanız da büyük vazolar kullanabilirsiniz.

  • Genelde en az 50 cm derinlikte bir vazo kullanmanızı öneriyoruz, ve tabi buna uygun genişlikte olmalıdır. Böylece kökler büyümek için yeterli alana sahip olacaktır.
  • Plastik kapları hareket ettirmek daha kolaydır.
  • Son olarak, kabın altına geniş ve derin olmayan bir kap veya tabak yerleştirerek dışarı akan suları toplayın.

Kabınızın iyi bir su tahliyesi olduğuna emin olun

Kabın su akıtması hatırlamaya değer önemli bir diğer faktördür. İyi su tahliyesi için kabın altında delikler olmalıdır ve böylece toprağın fazla nem toplamasını engelleyebilirsiniz. Toprağın bu deliklerden çıkmasını engellemek için kabın altına küçük bir tül ekleyebilirsiniz.

Doğru tür ekim toprağı

kompost

Bahçeden toprak kullanmamak iyi bir fikir çünkü bu tür toprak içeriğinde bitkilerinize zarar verebilecek böcekler veya hastalıklar taşıyabilir. En iyi seçenek %60 Hindistan cevizi lifi ile %40 solucan kompostu kullanmaktır.

Domatesleri nasıl ekmeli?

domates fidani

Domates tohumlarını veya fidelerini satın aldıktan sonra, onları hazırladığınız kaplara dikebilirsiniz.

  • İlk olarak, yukarıda verdiğimiz toprak karışımıyla kabın üçte birini doldurun.
  • Fidelenmiş bitkinizi karışıma yerleştirin ve daha sonra bitkinin dibine gelecek kadar toprak ekleyin.
  • Düzgün durması için bitkinin etrafındaki toprağa hafifçe ve nazikçe bastırın.

Sulama

Bitkileri ilk suladığınız zaman bolca olmalı, toprak iyice nemli olmalı. Yaprakları, dalları ve bitkinin dibini çok nemlendirmemeye dikkat edin. Bundan sonra karışıma sadece ihtiyacı olduğu kadar su verin. Her gün sulamanız gerekmeyebilir.

Toprağı yakından inceleyin, hafif nemli kalmasına özen gösterin. Bitkilerinizi aşırı sulamayın, çünkü aşırı nem problemlere yol açabilir.

Bitki desteği

Evde domateslerinizin düzgünce büyümesini garantilemek için boyları uzadıkça destekleyin. Bitki desteği için alabileceğiniz malzemeler veya ince uzun bir tahta parçası onları uzun ve düz tutacaktır.

Gübre

İki aydan sonra, iyi bir hasat için gübre kullanın. Herhangi bir bahçe dükkanında, bitki satılan yerlerden organik gübre alabilirsiniz. Satıcı, bitkiye ne kadar gübre uygulamanız gerektiğini söyleyecektir. 

Hasat

Domatesler yavaş olgunlaşır. İşte o zaman onları toplamalısınız. Bazen bazı domatesler dalında olgunlaşmaz, işte o zaman en iyisi kesip almak ve serin bir yerde olgunlaşmaya bırakmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.