Yiyecek İsrafı Yapmayı Fransa Yasaklıyor

Fransa'da, satılmamış yiyeceklerin bağışlanması kuralına uymayan süpermarketler para ve hatta hapis cezası ile karşı karşıya.
Yiyecek İsrafı Yapmayı Fransa Yasaklıyor

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yiyecek israfı yüz yıllardır dünya çapında bir tartışma konusu olmuştur. Her gün açlıktan ve yetersiz beslenmeden ölen binlerce kişi varken, yılda 1.3 milyon tondan daha fazla yiyecek çöpe atılıyor.

Yıllardır bu rakamı azaltmak için girişimler olduysa da, yapılan çalışmalar hala çok ciddi miktarlarda yiyeceğin çöpe gittiğini gösteriyor.Büyük dağıtıcılara karşı ortaya çıkan bu eleştirinin ana nedeni, ciddi miktarda yiyeceğin ihtiyacı olanlara bağışlanmak yerine atılması.

Geçen yıl, 35 yaşındaki Arash Derambrash, süpermarketlerin satılmayan ürünleri atmasının önlenmesi üzerine bir yasa önerisinde bulundu. Arash’ın önerisi, iş yerlerinin satamadıkları yiyecekleri, ihtiyacı olanlara ulaşabilmesi için hayır kuruluşu ve yiyecek bankalarına vermesi üzerineydi.

Açlık ve yoksullukla savaşan aktivistler ve tüketiciler tarafından desteklenen büyük bir kampanyadan sonra, Fransız Senatosu binlerce evsiz için çok faydalı olacak bu yasayı onayladı.

Fransa Dünyada Yiyecek İsrafı Yapmayı Yasaklayan İlk Ülke

supermarket

Fransız Senatosunun bu kararı, Fransa’yı süpermarketlerin yiyecek israfı yapmasını yasaklayan ilk ülke yaptı.400 metrekareden büyük işletmeler artık yardım kuruluşlarıyla bir anlaşma imzalamak zorununda. Bunu yapmadıkları taktirde 75.000€ para cezası veya iki yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklar.

Bu yardım kuruluşları için çok iyi bir haber oldu.Çünkü, bu sayede dağıtım için ellerine geçen yiyeceklerin hem kalitesi artacak hem de daha çok çeşit yiyecek alacaklar.

Fransız yiyecek bankası ağının başı Jaques Bailet, en çok ihtiyaç duydukları sebze, meyve ve et gibi besinlerin bağış oranını arttıracağını umduğunu söylüyor.

Bu yiyeceklerin toplanması ve depolanmasından, kayıtlı olan yardım kuruluşları sorumlu olacak ve bu yardım kuruluşları hem personel sayılarını arttırmayı hem de yeni yiyecek akışını daha da verimli bir şekilde yönetebilmeyi umuyor.

Ayrıca bu yasa, kasıtlı olarak yiyecek imha eden süpermarketleri de cezalandıracak. Yiyeceklerin yok edilmesi, insanların çöpleri karıştırıp, çöpten topladıklarını yemesini önlemek için yapılmaya başlanmıştı.

Ne yazık ki, son kullanma tarihi geldiği veya yakınlaştığı için atılmış yiyecekleri çöplerden toplayan ailelerin, öğrencilerin ve evsiz kişilerin sayısı, geçtiğimiz yıllara kıyasla gittikçe artmakta.

Artık pek çok yer, atılan yiyeceklerin, gıda zehirlenmesine neden olmasını önlemek için üzerlerine çamaşır suyu sıkıyor.Başka yerler ise, atılacak yiyecekleri bir çöp kamyonu gelip alana kadar depolarda saklıyor.

Sıra Artık Yardım Kuruluşlarında

yardım kuruluşu

Bu yasa değişikliği ile, yardım kuruluşları karşılarına çıkacak yeni sorunlara hazırlanıyor.

İlk olarak yiyeceklerin dağıtılması ve depolanması konusunda yardımcı olacak daha fazla gönüllüye ihtiyaç olacak. Ayrıca bağışları yönetebilmek için daha fazla kamyona, depoya ve buzdolabına ihtiyaçları olacak.

Avrupa Birliği’ne, üye olan diğer ülkelerde de benzer bir yasa uygulamaya davet ediyorlar. Fransa’daki yiyecek israfının %11’i dükkanlardan, %67’si tüketicilerden ve %15’i restoranlardan kaynaklanıyor. Bu yasanın öncüleri, daha yapacak çok işleri olduğunun farkında.

Yine de, bu yasanın yürürlüğe girmesi, daha bilinçli tüketen ve idareli davranan bir toplum için atılan büyük ve önemli bir adım.

Bailet, sadece süpermarketlerden gelen bağışlarda olan %15’lik bir artışın bile her yıl 10 milyon tabak daha fazla yemek dağıtılmasını sağlayacağını söylüyor.Uzun sürede, daha çok ülkenin bu tarz yasalar uygulaması ve israfı azaltması ve daha da önemlisi ihtiyaç içindeki kişilere yardım edilmesi umuluyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.