Gaz ve Hazımsızlık İçin Öneriler

Gaz ve Hazımsızlık İçin Öneriler

Son Güncelleme: 14 Kasım, 2018

Hepimiz mutlaka rahatsızlık verici gaz ve hazımsızlık, mide ve karın ağrısı gibi sorunlardan muzdarip olmuşuzdur. Bu rahatsızlıklardan bir veya birden çoğunu yaşamış olabilirsiniz.

Hatta çok sık bu problemlerle uğraşıyor da olabilirsiniz. Bu rahatsızlıklar genelde, vücutta bazı besinler düzgün sindirilmediğinde oluşur; çünkü  böyle durumlarda besinleri sindirmek için vücut daha yavaş çalışır.

Böylece sindirim daha fazla zaman alır, hatta yukarıda saydıklarımızdan daha farklı belirtiler de yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntıları uzun süre ve kesintisiz yaşadığınızda, çevrenizden sindiriminizin iyi çalışmadığı yorumlarını duyabilirsiniz.

Aslında sindirim arada bir gerçekleşmektedir, kısa sürer ve bu durumu iyileştirmek zor değildir. Midede gaz problemi de, iyi çalışmayan sindirim sistemi yüzünden gerçekleşebilir.

Mide gazı problemi herkes için, özellikle kronik şekilde bu sorunu yaşayan insanlar için çok sıkıntı verici bir durumdur. Bu sorunlar günlük alışkanlıklarınızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, alışkanlıklarınızdan bazılarını değiştirmek bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Stres ve Sinirden Kaçının

Mide, duygusal problemlerden çok etkilenen bir organdır. Depresyondan veya stresten şikayetçi insanların midelerinde de problemler görülmeye başlanabilir.

Bu duygusal sorunlar  midede acı, ağrı , hazımsızlık ve gaza neden olabilir. Sağlıklı bir ruhsal durum, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Doğru Beslenerek Gaz ve Hazımsızlık Önlenebilir

akdeniz salatası

Gaz ve hazımsızlığı önlemede en önemli noktalardan biri, doğru beslenmeyi öğrenmektir. Yemeğinizi iyi çiğnemediğinizde siniriminiz yavaşlar; çünkü vücut, iyi çiğnenmemiş besini işlemek için daha fazla zaman harcar.

Ayrıca acele ile yemek yediğinizde yuttuğunuz hava da gaza neden olur. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemek çok önemlidir. Yiyecekleri çok iyi çiğneyin; ki ağzınızdaki salyalar yemeğin sindirimine yardımcı olabilsin.

Böylece siz de yemeğinizden daha fazla zevk alabilirsiniz. Yemek esnasında çok su içmemek de çok önemlidir; çünkü su asitleri nötrler ve sindirimi zorlaştırabilir.

Yemekten Sonra Dinlenin

  • Yemek yedikten sonra biraz rahatlayıp dinlenmeye çalışın; ki mideniz sindirim yapabilecek enerjiyi bulabilsin.
  • Yemek yedikten hemen sonra fiziksel aktivite yapmaktan kaçının ve biraz dinlenin.
  • Bir koltuğa veya sandalyeye oturun. Yemekten hemen sonra uzanmak ve uyumak da iyi değildir.

İlaçları Tok Karnına İçin

çeşitli ilaçlar

İlaçların çoğu hazımsızlığa neden olur. Bu nedenle gerekmedikçe ilaç almamaya dikkat edin. Günlük ilaç almanız gerekiyorsa, rahatsızlık yaşamamak için tok karnına ilaçlarınızı için.

Sağlıklı Beslenin

Düzgün sindirim ve gazı önlemede, yediğiniz besinlere de dikkat etmeniz gerekir. Midenizi çok zorlayan bazı besinler vardır. Bu tip yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Sık sık mide gazı ve hazımsızlık yaşıyorsanız; bol baharatlı, asitli, çok fazla lif içeren, yağlı ve soruna yol açacak yiyecekleri az tüketmelisiniz. Sigara, gazlı içecekler, alkol ve bisküvi çikolata gibi atıştırmalıklardan da uzak durmalısınız.

Uyumadan Önce Yemek Yemeyin

uyumadan önce yemek yemek

Birçoğumuz uyumadan önce yemek yiyoruz; fakat bu durum da hazımsızlığa neden olmaktadır. Uyumadan en az 3 saat önce yemek yemek en doğrusudur.

Aklınızda Bulunsun…

  • Tüm bu önerileri dikkate almak, hazımsızlığı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Bu sayede gaz ile hazımsızlığa veda edeceksiniz.
  • Bu sorunlar için doğal çözümleri de dikkate alın. Zencefil ve limon, hazımsızlık ve gaz sorununa yardımcı olabilirler.
  • Unutmayın ki, mide ve sindirim sorununu uzun vadede yaşıyorsanız, bu durumu ciddiye alın.
  • Karın ağrısı, hazımsızlık ve gaz sorunlarını haftada 2 kereden fazla yaşıyorsanız, doktora görünmenizde fayda vardır; çünkü bu durum daha büyük sorunların belirtisi olabilir.
  • Bu sorunlar hassas bağırsak sendromu, karaciğer enfeksiyonu ve yiyecek alerjileri olabileceği gibi, kanser gibi daha ciddi sorunların da göstergesi olabilirler.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.