Geceleri Geç Yatmak Vücudu Nasıl Etkiler?

Bir sonraki günü israf etmenin yanı sıra, geç saatlere kadar ayakta kalmak uzun vadede, sağlık sorunları, kilo alımı ve hatta dolaşım hastalıkları gibi sonuçları doğurur.
Geceleri Geç Yatmak Vücudu Nasıl Etkiler?
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yastıklarımız ve yorganlarımız kalplerimizde özel bir yere sahiptir. Bazılarımız onları çok seviyor, sabahları yatağımızdan ayrılmak büyük bir mesele oluyor. Geceleri geç yatmak, bu görevi daha da zorlaştırıyor. Hatta bu bazılarımız için her gün yaşanan bir savaş haline geliyor.

Geceleri geç saatte uyumak, her sabah yatağınızdan ayrılmanızı zorlaştırır. Peki ama geceleri geç yatmak neden kötüdür? Bu konu hakkında biraz konuşalım.

Eğer geceleri geç yatmak gibi bir alışkanlığınız varsa, temel olarak vücudunuzu ihtiyaç duyduğu enerjiden yoksun bırakmış olursunuz. 

Son yirmi yılda, dünya genelinde uyku yoksunluğu çeken insanların sayısı artmıştır. Günümüzde herkes sürekli çalışıyor ve çalışmayan kişiler de sabaha kadar sosyal medyada vakit geçiriyor.

ABD’de uykusuzluk çoktan bir salgın olarak sınıflandırılmıştır. Buna ek olarak, 2013 yılında Gallop tarafından yapılan bir ankete göre, ABD vatandaşlarının %42’si geceleri 7 saatten az uyumaktadır.

Uyku yoksunluğu, gözlerin etrafında koyu halkalara, ruh hali değişikliklerine neden olabilir ve işe geç kalmanıza sebep olabilir. Geceleri geç saatte uyumak, geç uyanmak demektir ve bu neredeyse matematiksel bir formüldür.

Uyku yoksunluğu patronunuzla sorunlara neden olabilir. Ayrıca, geceleri geç saatte uyumak ya da geç saatlere kadar en sevdiğiniz TV şovunu izlemek, diğer sorunları da beraberinde getiriyor.

Geceleri geç yatmak ve zararları

1. Kilo alırsınız

geceleri geç yatmak kilo almaya nedne olur

İyi uyumak o kadar önemlidir ki, iyi uyuyamadığınızda bedeniniz bunun belirtilerini göstermeye başlar. Daha önceki yazılarımızda, vücudunuzun sağlıksal açıdan içinizde neler olup bittiğini bildirebileceğini söylemiştik.

Bu aynı zamanda geç saatlere kadar uyanık kalma durumu için de geçerlidir. Vücudunuzda sıra dışı bir şey olursa, sağlık sorunları yaşamaya başlarsınız ve obezite de bunlardan biridir.

Vücudunuzu uykusuz bırakırsanız, daha fazla yorgun olur ve geç uyuduğunuz gecenin sabahı yataktan çıkmak istemezsiniz. Yatakta uyumaya çalışırken saatler geçtikçe, birkaç kilo alabilirsiniz.

Weill Cornell Tıp Fakültesinde 2015 yılında gerçekleştirilen ve Endokrinoloji Derneği Yıllık Toplantısında sunulan bir çalışma, yattığımız saate dikkat etmemiz gerektiğini belirtiyor.

Bir gecede sadece 30 dakika uyku ile, kilo alımı ve insülin direnci yaşayabilirsiniz. Bu çalışmaya 522 kişi katılmıştır ve çalışma 7 gün sürmüştür.

Gece geç saatlerde uyuyanlar, daha erken uyumuş olanlara kıyasla, %72 daha fazla obez olma eğilimi gösterdiler. Kilo kaybı, aynı zamanda iştah kaybı ve hormon metabolizması ile bağlantılıdır.

Weill Cornell araştırmasının baş yazarı olan Shahrad Taheri’ye göre, hormon metabolizması insanların obez olma ve insülin direnci geliştirme riskini artırıyor.

2. Geceleri geç yatmak cinsel isteğinizi azaltır

geceleri geç yatmak ve sağlığa zararları

Bazılarımız hayatımızda yatağımızı yalnızca iki şey için kullandığımız anları yaşamışızdır: Uyku ve cinsel ilişki. Bununla birlikte, yatağı sadece uyku için kullandığınız dönemler de olmuştur.

Çünkü pek uyumadığınız için yorgunsunuzdur veya kötü bir ruh halindesinizdir. Bu nedenle cinsel isteğiniz azalmış olur. Eğer dinlenmek için yeterli zamanınız olmamışsa ve yorgunsanız, eşinizle iyi vakit geçiremezsiniz.

Journal of Sexual Medicine, yakın tarihli bir çalışmada, kadınlardaki uyku süresinin ertesi günkü cinsel istek arzusuyla bağlantılı olduğunu bulmuştur.

Çalışma, sadece bir saat daha fazla uykuyla, ertesi gün cinsel ilişki olasılığının% 14 arttığını belirtmiştir.

Aynı çalışma yatakta daha fazla vakit geçiren kadınların da cinsel ilişki sırasında daha fazla zevk hissettiğini ve yatakta fazla vakit geçirmeyen kadınlardan daha fazla orgazm olduklarını ortaya koymuştur.

Bunun uykuya bağlı olan ruh hali değişiklikleri ile ilgisi yoktur. Fakat çalışmalar, uyku kaybının sonuçları olan hormonal değişikliklerin zayıf cinsel işlevselliğe neden olduğunu gösteriyor.

Cinsel yaşamınızla ilgili sorun yaşıyorsanız, uyku düzeninizin veya eksikliğinin sorunun nedeni olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Birçok kadın cinsel ilişkideki sorunlar için menopozu suçlar ama bu esnada başka faktörler de olabilir.

3. Kanınız kaynamaya başlar

tansiyon uyku problemi

Bu doğrudur. Geç saatlere kadar ayakta kaldığınızda kanınız kelimenin tam anlamı ile kaynıyor. Geceleri az uyuyan kişilerin gece boyunca kan basıncında artış yaşama oranının daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.

Yeterli uyku çekmeyen kişiler yüksek kan basıncına maruz kalabilirler; ancak bu yeterli uyuyan kişilerde görülmez. Tansiyonun gece yükselmesi endişe vericidir.

Bazı araştırmacılara göre, kalp ve damar hastalıkları riskini saptamak için gece alınan kan basıncı ölçümleri,  gündüz ölçümlerinden daha iyi bir göstergedir.

Eğer geceleri sürekli kan basıncınız yükseliyorsa, bu, kalbinizin dinlenme süresindeyken, olması gerekenden daha fazla çalışması anlamına gelir.

Geceleri Geç Yatmak Mutlaka Kaçınmanız Gereken Bir Şey

Sizi geç uyumak zorunda bırakan nedenler, uyku yoksunluğunun tehlikeleriyle karşılaştırıldığında hiçbir şey değildir.

Çalışırken sizi herhangi bir şeyin bölmesine izin vermemek için programınızı düzenlemenizi öneririz.

Ayrıca evde olduğunuz zamanlarda bile zaman çizelgenizi yönetmelisiniz. Bu, mümkün olan en hızlı sürede nasıl çalışacağınızı size gösterir. Böylece dinlenmek için zamanınız kalır.

Gece uykunuzu hiçbir şeyin bölmesine izin vermeyin. İyi bir gece uykusu, sağlığınıza iyi bakmanıza yardım eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • La importancia de dormir bien para aprender. La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet. 2011
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
  • M. Pascual, E. Estivill, J. Albares. Trastornos del sueño en las infancia. anales de pediatria continuada. 2007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.