Gıdıktan Kurtulmak ve Boynu Sıkılaştırmak için 3 Yol

Sarkan bir çene ve gıdık genelde 30'lu yaşlarda hormonal değişikliklerle oluşur; ama düzenli bir diyet programı ve gündelik egzersizlerle bu görüntüyü azaltmak mümkündür. 
Gıdıktan Kurtulmak ve Boynu Sıkılaştırmak için 3 Yol
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gıdık, çene altında biriken yağlarla oluşur, ve sinir bozucu estetik bir probleme yol açabilir. Yağ biriken diğer bölgelerde olduğu gibi, gıdık kadınları da erkekleri de özellikle yetişkinlik çağında etkiler. Bugünkü yazımızda, gıdıktan kurtulmak için neler yapabileceğinizi anlattık.

Gıdık obezite, aşırı kilo, kötü alışkanlıklar, sigara içme, zayıf beslenme ve yaşlanmayla beliren hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bir birey 28 ila 30 yaşlarına ulaştığı zaman hormon seviyeleri daha önceki yıllara nazaran daha az olur.

30 yaşından sonra zaman geçmeye devam eder ve yağlarla bağlantılı olan hormonal faktörler ortaya çıkmaya başlar. Bu sinir bozucu sorun hem kadınlarda, hem de erkeklerde belirir.

İnsanlar bu dönemlerinde, bölgesel yağlardan kaynaklanan problemler yaşamaya başlar. Sadece çene altında değil, aynı zamanda karın, baldırlar, sırt ve kalçalar gibi vücudun diğer bölgelerinde de sorunlar ortaya çıkar.

Gıdıktan Kurtulmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

Vücutta yağ tutan her bölge gibi, gıdık da zorlu bir bölgedir. Gıdıktan kurtulmak için çok çaba harcamanız gerekebilir. Aşırı kilolu veya obez olan insanlar kilo vermek için diyet ve egzersiz yaparlar.

Ama bazen çene bölgesini çalıştırmayı unutabilirler. Bu da bu bölgenin vücudun diğer bölgelerinden farklı görünmesine sebep olur. Gıdıktan kurtulmak veya bu bölgedeki yağları azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Sıvı tutulumuyla savaşın

sıvı tutulumu

Aşırı alkol, şeker ve tuz tüketimi gıdık oluşumuyla bağlantılıdır. Bu maddeler vücutta yağ dokularının gelişimini artırır, sıvı tutulumuna sebep olur ve vücudun bazı bölgelerini şişirir.

Bu gibi zararlı maddeleri çok fazla tüketmemeye ve daha çok su içmeye özen gösterin. Bu size garip gelebilir; fakat susuz kalan vücut, sıvıyı ve zararlı maddeleri daha fazla tutar.

Yemek alerjileriyle savaşın

Örneğin glüten hassasiyeti veya huzursuz bağırsak sendromu gibi hassasiyet veya alerji yaşayan insanlar gelecekte gıdık sahibi olabilirler. Eğer mideniz şişkinse veya karnınız sarkıyorsa, bu sindirim sisteminizde bir sorun olduğuna işaret eder. Bu da zamanla gıdığa yol açabilir.

Uluslararası İşlevsel Gastrointestinal Hastalıklar Birliği’ne göre bu şişkinliğin nedeni tam olarak açıklanamıyor; fakat gazın bağırsaklarda birikerek hassasiyete yol açabildiği söyleniyor.

Gıdıktan kurtulmak için egzersizler

gıdık egzersizleri

Yukarıdaki önerilerin yanı sıra, gıdıktan kurtulmak için bir başka yol da aşağıdaki egzersiz rutinini uygulamaktır. Bu egzersizler boyun bölgesindeki ve çene altındaki yağları azaltmak için çok etkilidir.

Bu egzersizleri uygulamak, ameliyat gibi aşırı yöntemlere nazaran çok daha ideal bir alternatiftir. Ayrıca gıdığın sarkmasını da başarılı bir şekilde önleyebilir.

  • Başlangıç için, kafanızı bir yana eğin ve bu sırada dilinizi damağınıza dayayın. Bunu 15 kere tekrarlayın. Sonra kafanızı diğer tarafa eğin ve aynı şeyi tekrarlayın.
  • Arkanıza yaslanın, yüz kaslarınızı rahatlatın. Ardından, kafanızı çeneniz göğsünüze değecek şekilde öne eğin. Bunu 10 kez tekrarlayın ve zamanla tekrarları 50’ye ulaşacak kadar yapın.
  • Bu basit rutinin son egzersizi için bir sandalyeye oturun ve sırtınızı iyice arkanıza dayayın. Sonra yavaşça kafanızı arkaya doğru eğin ve tavana bakın. Bu posizyonu tutarak kafanızı ileri uzatın ve tavanı öpermiş gibi yapın. Bunu bir kaç kez tekrarlayın ve sonra rahatlayın.

En iyi sonuçları elde etmek için düzenli olarak egzersiz yapmalı ve sabırlı olmalısınız. Sonuçları hemen göremeyebilirsiniz; ama sürekli tekrarlarla amacınıza ulaşabilirsiniz. Gıdığınız çok büyükse, en iyisi bir uzmana görünmek ve diğer alternatifleri değerlendirmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Konda, D., y Thappa, DM. (2013). “Mesoterapia: ¿Qué hay de nuevo?”, Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 79 (1): 127-134.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidness Diseases. (2012). Better Health and You. Tips for Adults. Bethesda (MA): NIDDK.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.