Kemik Erimesi: Güçlü ve Sağlıklı Kemikler için 10 Öneri

Kırmızı etteki protein kemiklerinizin kalsiyumu emmesini önler ve bu yüzden eti çok fazla tüketmemek önemlidir. Bunun yanı sıra, kalsiyum emilmesine iyi yönde etki eden çeşitli besleyici ögelerin tüketimini atlamamaya özen gösterin.
Kemik Erimesi: Güçlü ve Sağlıklı Kemikler için 10 Öneri
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2019

Kadın ve kemik erimesi sözcükleri her zaman bir şekilde bir araya gelir. Kadınlar sık sık kemik erimesi sorunu yaşar. Bazen genetik olsa da, yaşam tarzı ve beslenme kemik erimesi oluşumunu önlemek için iki ana faktördür.

Kemik erimesinden bahsettiğimizde genelde 55-70 yaş arası kadınları odak noktası alırız; çünkü hayatın bu döneminde kemikler daha hassas olur ve çatlama riski daha fazladır.

Ama elbet bunun menopozun ardından geldiği doğrudur; östrojen seviyeleri düşer ve kemikler yoğunluğunu kaybeder. Aslında kalsiyum dereceniz 30 yaşınızdan beri düşmeye başlamıştır. Bu yüzden erken yaşta bu konuya eğilmeniz önemlidir.

İyi haber şu ki; kemik erimesi, kalsiyum içeren bir beslenme biçimiyle kemikler yoğunluğunu kaybetmeden önce  hayat boyu önlenebilir. Ama eğer zaten kemik erimesi yaşıyorsanız, bugün vereceğimiz 10 öneri, kemiklerinizin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ve kalsiyum depolamanızı artıracaktır.

1. Kilonuzu kontrol edin

kemik erimesi kilo kontrolü

Yaşınız ve boyunuz için uygun bir kiloya ulaşmayı ve bunu korumayı deneyin. Herkesin kendini iyi hissettiği ve sağlıklı olduğu ideal bir kilo vardır; bu her zaman ince olmanız gerektiği anlamına gelmez.

Unutmayın; aşırılık, sağlığınız için hiç bir zaman iyi değildir. Ama aşırı kilolu olduğunuzda bu durum kemiklerinize ek bir ağırlık yükler ve fazla yorgunluk ile zayıflığa yol açar.

Aşırı ince bedenler ise vücudu, kemik dokularından enerji çekmek için zorlar; böylece kemiklerde kalsiyum kaybına sebep olur. Yani unutmayın ki; her zaman uygun, sağlıklı bir kiloda olmak için çabalamalısınız.

2. D vitaminin yararları

D vitaminini takviye olarak eczanelerde ve aktar gibi dükkanlarda bulabilirsiniz. D vitamini kemikleri güçlendirir ve yemeğinizdeki kalsiyumun düzgünce emilmesini ve kaybolmamasını sağlar.

D vitamini somon ve sütte bulunur; bu ürünlerdeki oranı oldukça yüksektir. Bu konu hakkında doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir, o size bu takviyeyi hangi oranda almanız gerektiğiniz söyleyecektir.

3. K vitaminin yararları

K vitaminini hiç duydunuz mu? C vitamini kadar bilinmez; ama kemik dokularının yenilenmesini, güçlenmesini ve yoğunlaşmasını sağlar. Unutmayın, kemikler yaşayan dokulardır ve zaman zaman yenilenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden aşağıdaki şu gıdaların tüketimini artırmanızda fayda vardır:

  • Ispanak
  • Brokoli
  • Pazı
  • Su teresi
  • Marul

4. Kemik erimesi: Süt ürünleri kemikler için iyi midir?

meyveli yoğurt

İnek sütüyle ilgili tartışmalar devam ediyor; elbette bunların farkındasınızdır. Sağlığınız için iyi mi, tehlikeli mi? Süt herkes tarafından iyice sindirilemeyen hayvan proteini içerir, yani bir bardak sütün sizin için iyi olup olmadığına kendiniz karar vereceksiniz.

Süt kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir. Bunlar da sizin için çok faydalıdır. Elbette, kalsiyum için başka yiyecekler istiyorsanız aşağıdaki bazı alternatifleri deneyebilirsiniz:

  • Tofu
  • Takviyeli tahıl
  • Yağda sardalye
  • Somon
  • Yoğurt (Doğal)
  • Tahin (Susamdan yapılan bu ürünü neredeyse bütün marketlerde ve aktarlarda bulabilirsiniz)

5. E vitaminine Dikkat Edin!

Journal of Natural Medicine’da yakın zamanda yayınlanan bir makaleye göre, eğer günlük E vitamini alma oranınızı aşarsanız (ayçiçek yağı, avakado, badem ve yer fıstığında bulunur), bu durum iri kemik gözelerinin oluşmasına yol açar,. Bu da kemik yapısını azaltan ve kemik erimesine yol açan bir tür hücresel oluşumdur. 

Yani E vitamini çok güçlü bir antioksidan da olsa, çok fazla tüketmeyin. Mesela her yemek pişirdiğinizde ayçiçek yağı kullanmayın. Onun yerine kemiklerinize daha iyi bakmak için zeytinyağı seçin.

6. Gazlı içeceklerden uzak durun

bir bardak buzlu kola

Haftada bir iki kere gazlı içecekler tüketmek çok zararlı değildir. Sadece, şekerli içeceklerin doğrudan kemik sağlığına saldıran bir asit içerdiğini unutmayın. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketin.

7. Çok fazla kırmızı et yemeyin

Kırmızı et, içinde fazlaca hayvan proteini içerir. Dolayısıyla kalsiyum alımını nötrleştirmek için kan akışına belli asitler salgılanır. Bu da kalsiyumun kemiklerce emilimini önler. Bunun yerine organik yetiştirilmiş hindi ve tavuk gibi beyaz etli kümes hayvanlarını tercih edin. 

8. Tütün ve tütün ürünlerini kullanmaktan kaçının

Bu zararlı alışkanlığı bırakmanızı kaç kere tembihledik ve rica ettik bilmiyoruz! Ama diğer sağlık etkilerinin yanı sıra, tütün bir de kan akışı tarafından emilir ve bu düşman, doğrudan kemik sağlığınıza etki ederek kemik yoğunluğunu azaltır. 

9. Kahve için ama abartmayın

Kahve içmek aşırı tüketilmediğinde sorun olmaz; ama günde iki bardaktan fazla içmemek gerekir.

Bu konu hakkında daha fazla bilmek ister misiniz? Bakınız: Kahve Faydalı Mıdır? Ne Kadar İçmeliyiz?

10. Egzersiz yapın

egzersiz yapmak

Bir maraton koşmanıza veya maaşınızın yarısını spor salonuna harcamaya gerek yok ! Kemikleriniz için her gün yarım saat veya bir saat faydalı olacaktır.

Hatta haftada iki kez yüzmek kemiklerinize çok iyi gelir. Egzersiz sadece kemiklerin yoğunluğunu arttırmakla kalmaz; aynı zamanda esnekliklerini artırır ve genel olarak da sağlığınız için faydalıdır. Bu önerileri bugün hemen uygulamaya ne dersiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  Lindsay R. The Menopause and Osteoporosis, Obsterics & gynecology. 2016;87(2) suppl,16s-18s.
  • Anonymous, Consensus Development Conference: Osteoporosis. Am J Med 1991;90:107-10.
  • Kreutter D, y cols. The Effect of Essential Fatty Acids Deficiency on Stimulation of Intestinal Calcium Transport by 1,25 dihidroxyvitarnin D3., J Biol Chem 2003;258:4977.
  • Norman AW. Intestinal Calcium Absorption: a Vitamin DHormone-Mediated Adaptive Response., Am J Clin Nutr 1999;51:290.
  • Ernesto Mota-Blancas, Eduardo Perales-Caldera. Los mecanismos de absorción de calcio y los modificadores de absorción con base para la elaboración de una dieta de bajo costo para pacientes osteoporóticas. (México, 1999). anmm.org.mx/bgmm/1864_2007/1999-135-3-291-304.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.