Sağlıklı Ayaklara Sahip Olmak İçin Öneriler

Sağlıklı Ayaklara Sahip Olmak İçin Öneriler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Sağlıklı ayaklara sahip olmak; ayaklarınızın tüm ayakkabılarda veya yalın ayak güzel görünmesi gibi yalnızca estetik sebeplerden dolayı değil; aynı zamanda hiçbir ağrı ya da rahatsızlık duymadan yürüyebilmeniz için de önemlidir. Tüm yıl boyunca güzel ve sağlıklı ayaklara sahip olmak istiyorsanız, aşağıdaki öneriler aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Ayakkabılar: Hem Dost Hem Düşman

İlk dikkat etmeniz gereken unsur, giydiğiniz ayakkabılardır. Yapılan son araştırmalara göre, kadınların ortalama 20 çift ayakkabısı var ve bunlardan yalnızca 5 çiftini düzenli olarak kullanıyorlar.

Alınan ayakkabıların tasarımları her zaman ayak anatomisine uymadığı için, yürürken veya uzun süre giyildiğinde çok büyük ağrılara sebep oluyor. Topuklu ayakkabılar mükemmel ve çok tarz görünse de, bu tip ayakkabılar daha da büyük sorunlara yol açıyor.

Kadınlar erkeklerden çok daha fazla ayakkabı satın alsa da, ne erkekler ne de kadınlar genellikle ayak ve ayak parmakları bakımına yeterince özen göstermiyor.

Ayaklar, vücudun en çok ihmal edilen bölgelerinden biridir. Yürümek ve ayakta durmak için ayaklarımıza ihtiyacımız olduğu için, bu hiç sağlıklı bir durum değildir. Örneğin, pedikürden çok manikür yaptırılıyor; el, yüz ve bacaklar için olan kremler de ayak için olanlardan çok daha fazla kullanılıyor.

Evde hazırlanan bakım ürünleri gerçekten oldukça iyi ve etkilidir. Bu yüzden; sayesinde yürüyüp gezdiğiniz, vücudunuzun çok önemli olan bu parçasını “şımartmak” için vakit ayırmalısınız.

topuklu terlik giymiş kadın

Sağlıklı Ayaklara Sahip Olmak için İpuçları

Bu ipuçları gerçekten çok ilginç ve uygularsanız ayaklarınız çok daha güzel görünmekle kalmayacak; aynı zamanda ayak ağrıları ve sorunlarından da kurtulacaksınız.

Fazla kilolardan kurtulun

Aşırı kilo ayaklarda ve ayak bileklerinde büyük ağrılara neden olur. Obezite aynı zamanda; dolaşım, kemik vb. hastalıkları ile ilişkilidir.

Attığınız her adımda ayaklarınız kilonuzun iki katı ağırlığını taşır. Bir de ayak tabanlarınızın tamamen yere basmasını engelleyen bir ayakkabı giyerseniz, durum daha da kötüleşir.

Ayak tipinize uygun ayakkabılar seçin

Üç tip ayak vardır: Mısırlı ayağı, kare ayak ve Yunan ayağı. Herkesin en uzun parmağı baş parmağı değildir. Bu detay, ayakkabı alırken çok önemlidir. Ayaklarınızın daha iyi hava alabilmesi için, seçtiğiniz ayakkabılar daima deriden ve esnek materyallerden üretilmiş olmalıdır.

Ayakkabıyı bükmeye çalışın. Zor bükülüyorsa almayın. Ayak baş parmağınız ayakkabının burnuna değmelidir. Bağcıklı veya keçe ayakkabılar en iyisidir; çünkü ayaklarınız gün boyunca ayakkabı içinde kaldığında şişer ve ayakkabının kopçası varsa, şişmiş ayağa uymaz.

Yazın ve kışın; ayak baş parmaklarınızın ayakkabıdan çıkmamak için zorlanmaması amacıyla kapalı ayakkabılar giymelisiniz. Ayakkabılarınızın, ayaklarınızın ihtiyacı olan genişliğe sahip olduğundan emin olun.

Ayakkabılarınızı giyerken zorlanmamanız gerekir. Önden sıkarsa, ayaklarınızın üçgen gibi olmasına ve ayak parmaklarınızın şişmesine neden olacaktır.

mavi ojeli tırnaklar

Ayak hijyeni

Sağlıklı ayaklara sahip olmak için ayak hijyeni çok önemli bir noktadır. Bunun için nötr sabun kullanın. Topuklarınız gibi sert bölgeler için ponza taşı kullanın. Nasır ilaçları kullanmayın; çünkü bu kimyasal maddeler ayağınızda “delik” oluşturabilir.

Mantar oluşumunu önlemek için, banyodan sonra ayak parmaklarınızın aralarını iyice kurulayın. Özellikle yazın önü açık ayakkabılar giyiyorsanız, kuru bölgeler için krem kullanın.

Her durumda uygun ayakkabı giyin 

Maksimum topuk yüksekliği; bayanlar için 5 cm, erkekler için 4 cm, çocuklar içinse 1.30 cm’dir. Adım atarken hiçbir koruma ve güvenlik sağlamadığı için, ayakkabının topukları geniş olmalı, asla ince olmamalıdır.

Ayak tabanında ağrı yaptığı ve zayıf kan dolaşımına neden olduğu için, topuksuz ayakkabılar da önerilmemektedir. İşe giderken, spor yaparken, eğlenmeye giderken vb. uygun ayakkabı giyin.

Daima çorap giyin

  • Yazın bile çorap giyin. Çok ince ve neredeyse hiç hissedilmeyen çoraplar vardır.
  • Yalnızca evde de giyebilirsiniz.
  • Böylece; ayaklarınızın su toplamasını, topuklarınızın zarar görmesini ve yıkanması zor olan ayakkabılarınızın içinde ayaklarınızın terlemesini önlemiş olursunuz.
  • Ayakları daha fazla terlettikleri için, sentetik materyalden üretilmiş ayakkabılar yerine pamuktan üretilmiş olanları tavsiye ediyoruz.
ayaklarını tutan kadın

Ayak tırnaklarınızı küt kesin

Böylece, en yaygın sorunlardan biri olan batık tırnak oluşumunu önleyeceksiniz. Özellikle çok hareket ediyor veya yürüyorsanız, batık tırnak büyük bir sorundur; çünkü çok acı verir.

  • Derinizin altında oluşan tırnaktan kurtulmak için, ayaklarınızdaki yanma hissi geçene kadar günde iki kez ayaklarınızı 15 dakika boyunca tuzlu ılık su dolu bir kovada bekletin.
  • Daha sonra, tekrar oluşmaması için tırnaklarınızı küt şekilde kesin.

Ayaklarınızı koruyun

Havuz ve soyunma odaları gibi halka açık yerlerde ayaklarınızı koruyun. Siğil, mantar vb. oluşumuna yol açabileceği ve topuklarınıza zarar vereceği için, evde yalınayak yürümeyin. İşten eve geldiğinizde ayakkabılarınızı çıkartıp rahatlamak isteyebilirsiniz; ancak çoraplarınızı çıkartmayın.

Haftada bir kez ayaklarınızı şımartın. 

Hafta sonuna mükemmel bir şekilde başlamak için; örneğin cuma gecesi akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken, su dolu bir kaba herhangi bir çeşit esansiyel yağ veya bir miktar tuz ekleyip ayaklarınızı bu kabın içine koyabilirsiniz.

Ayaklarınızı bu suyun içinde 20 dakika beklettikten sonra, önce havluyla iyice kurulayın. Daha sonra çorap veya terlik giymeden havalanmasını bekleyin. Ayrıca güzel bir masaj yapmak da iyi gelecektir.

Ayak banyonuzu yaptıktan sonra, bir yakınınızdan sizin için masaj yapmasını isteyebilirsiniz veya kendiniz de yapabilirsiniz. Topuklarınızdan başlayıp parmak uçlarınıza doğru masaj yapın. Daima yağ veya nemlendirici krem kullanın.

Fotoğraflar, D Sharon Pruitt, Pedro Ribeiro Simoes, Kristine Full, Sharona Gott ve Andrea Rinaldi izinleriyle kullanılmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.