Hemoroidi Zamanında Teşhis Edin

Hemoroidi Zamanında Teşhis Edin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Hemoroid, yani basur sık sık görülen bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Genel anlamıyla hemoroid, alt rektum veya anüs damarlarının iltihaplanması ya da şişmesidir. Acıya, tahrişe ve kanamaya neden olur.

Özellikle hamilelikte ve zorlu dışkılama sonrasında ortaya çıksa da, bu sorunun birçok nedeni olabilir. Yarattığı sorun ve risklerden dolayı, bu hastalığı zamanında teşhis etmek önemlidir. Bu yüzden sizlere, hemoroidi nasıl zamanında teşhis edebileceğinizi anlatacağız.

Basur Nasıl Teşhis Edilir?

Hemoroid; çok fazla rahatsızlık verdiğinden, zamanında teşhis edilebilen bir sorundur. Ancak çoğu kişi, utangaçlık gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu soruna pek dikkat etmez ve önemsiz olduğunu düşünür. Biz yine de, hemoroidi teşhis etmenize yardımcı olacak en yaygın semptomlardan bahsedeceğiz.

  • Anal bölgede kaşıntı
  • Özellikle otururken anal bölgede hissedilen ağrı veya rahatsızlık
  • Özellikle dışkılama esnasında kanama veya ağrı
  • Anüs içinde veya çevresinde şişlik ya da iltihaplanma

Hemoroid , çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelebilir. En yaygın sebeplerden bazıları; dışkılama esnasında fazla ıkınma, kabızlık, uzun süre oturmak, anal enfeksiyonlar ve siroz gibi hastalıklardır. Ayrıca bazı uzmanlar hemoroidin; kalıtsal sebepler, kötü beslenme ve rektum damarlarında genişlemeye neden olan yiyecekler tüketme sonucu da oluştuğunu belirtiyor.

karın ağrısı

Hemoroid Zamanında Teşhis Edilebilir

Diğer birçok sağlık problemi gibi hemoroid de, ilk belirtiler dikkate alındığı takdirde zamanında teşhis edilebilir. Utançtan hatta ihmalkarlıktan dolayı, hemoroid çoğu zaman hafife alınır ya da hiç kabul edilmez. Ancak bir uzmana görünüp çözüm üretebilmek için, bu sorunu saptamak mühimdir. Hemoroidi zamanında teşhis etmek için, aşağıdaki önerileri dikkate alın.

Tüm semptomları ciddiye almanız gerekir. Yani; semptomları fark etmeye, özellikle de anal bölgede rahatsızlık hissi duymaya başladıysanız, hemoroid ile alakalı herhangi başka bir belirti olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Semptomlardan herhangi birine sahipseniz, derhal bir doktora görünmeniz gerekir. Hemoroidi zamanında teşhis etmenin, gelecekte oluşabilecek sorun ve komplikasyonların önüne geçmek için çok önemli olduğunu unutmayın.

Yapılacak en iyi şey, bir doktora görünmektir. Doktorunuz, örneğin kolonoskopi gibi yöntemlerle inceleme yaparak sorununuzun ne olduğunu size söyleyecektir.

Hemoroidin ilk semptomlarını fark etmeye başladıysanız, bu semptomları durdurmalı, test edilmemiş metotlar ya da genellikle umduğunuz sonuçları vermeyen ilaçlarla durumu düzeltmeye çalışmamalısınız. Bu tarz ilaçlarla, aslında hemoroidi tamamen iyileştirmek yerine yalnızca hafifletmiş olursunuz.

Son olarak da, hemoroid hakkında bilgili olmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece yapmanız gerekenlerin ve almanız gereken kararların bilincinde olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Şar, S., & Asil, E. (1988). İç Anadolu Bölgesi’nde Hemoroid Tedavisinde Kullanılan Halk İlaçları. J. Fac. Pharm. Ankara.
  • Suprijono, M. A. (2009). Hemoroid. Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam Jilid II.
  • Demirci, U., & Kasap, E. (2017). Demir eksikliği ve rektal kanaması olan hastalarda kolonoskopide internal hemoroid oranları. Endoskopi Gastrointestinal. https://doi.org/10.17940/endoskopi.315354

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.