Horlama Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Horlama Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Mario Benedetti Arzuza

Yazan ve doğrulayan doktor Mario Benedetti Arzuza.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İster burun tıkanıklığından dolayı olsun ister kötü bir pozisyonda uyumadan dolayı; herkes hayatında bir noktada horlar.Eğer horlama durumu sık tekrarlayan bir hale gelirse, bir an önce çözüm bulmalısınız.

Aksi takdirde hem çevrenizdekilerin hem de kendi uyku kalitenizi etkileyebilirsiniz. Zaman zaman kendi horlamanızdan dolayı uyanacağınız için, tam anlamıyla dinlenemezsiniz.

Horlama Neden Olur?

Horlamanın pek çok nedeni vardır; ama herkes aynı nedenlerden dolayı horlamaz. Bu nedenle horlamayı bir an önce durdurabilecek etkili bir tedavi uygulanabilmesi için, horlamanızın nedeninin bulunması gereklidir.

Horlamak, gırtlağın kas tonusunun daralması ve hava geçiş yolunun yarık damağa dönüşmesinden dolayı genelde yaşlılık ile bağdaştırılır; ancak nazal ve sinüs sorunları da horlamaya neden olur. Aşırı kilolu olmak, alkol tüketmek, sigara içmek ve çeşitli ilaçlar uyuma şeklinizi ve horlamanızı da etkilerler.

Eğer ağzınız kapalı horluyorsanız bu bir dil sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Eğer horlarken ağzınız açık ise, bu bir boğaz sorunundan kaynaklı olabilir.Ağzınız açık horluyorsanız, uyku alışkanlıklarınızı ve yaşam şeklinizi değiştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Eğer tüm gece boyunca denediğiniz her uyku pozisyonunda horlamaya devam ediyorsanız, tedavisi için bir uzmanın yardımına ihtiyacınız olabilir.

Horlamamak İçin Alışkanlıklarınızda Yapabileceğiniz Değişiklikler

Horlamamak için yaşam şeklinizde yapabileceğiniz çeşitli değişiklikler vardır. Mesela, çok kiloluysanız kilo vermeyi deneyebilirsiniz. Özellikle karın kaslarınızı, kollarınızı ve gırtlağınızı güçlendirmek için egzersizler yapın.

Eğer sigara içiyorsanız, sigara içmeyi bırakmalısınız; çünkü sigara içmek mukoza tabakasını irite edip hava geçişini engeller. Alkol tüketmekten, uyku ilacı ve benzer sakinleştirici ilaçları almaktan kaçınmak da horlamamanızı sağlayacaktır.

Uyku pozisyonlarınızı geliştirmeye çalışın. Daima yan tarafınız üzerinde uykuya dalın. Yatarken arkanıza bir şey koyarsanız, uyurken sırtüstü dönseniz bile rahatsız olup tekrar yan tarafınızda yatmaya başlarsınız. Bu sayede daha az horlarsınız.

Horlama İçin Evde Uygulanabilecek Tedaviler

Horlamamak için her şeyden önce yapmanız gereken ilk şey, burun kanallarınızı tertemiz tutmak ki gece boyunca rahat nefes alabilesiniz. Ayrıca odanızdaki hava çok kuru olmamalıdır.

Gırtlak kaslarınızı güçlendirmek için çeşitli egzersizler yapabilirsiniz. Günde üç dakika sesli harfleri tekrarlayın, üç dakika dilinizi ön dişlerinize dayayıp geriye çekin; 30 saniye boyunca ağzınızı kapatıp dudaklarınızı büzün, ağzınızı açıp gırtlağınızın arka tarafındaki kasları kasın.

Zaman içerisinde daha iyi sonuçlar almak için, bu egzersizleri yaptığınız süreyi uzatıp, gün içinde yaptığınız tekrarları arttırabilirsiniz.Bu önerileri uyguladıktan sonra hem sizin hem de çevrenizdekilerin geceleri daha sakin, uykuları daha dinlendirici olacaktır.

Unutmayın ki, ister sırtüstü, ister yan yatın; herhangi bir pozisyonda horlamak normal değildir. Eğer böyle bir sorununuz varsa, kaynağını öğrenip size uygun tedaviyi önerebilmesi için bir uzmana danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • The epidemiology of adult obstructive sleep apnea. Punjabi NM. Division of Pulmonary and Critical Care Medicine, Johns Hopkins University, Baltimore. (2008). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18250205
  • Changes in emotional state of bed partners of snoring and obstructive sleep apnea patients following radiofrequency tissue ablation: a pilot study. Uloza V, Balsevicius T, Sakalauskas R, Miliauskas S, Zemaitiene N. Department of Otolaryngology, Kaunas University of Medicine, Eiveniu 2, Kaunas, Lithuania. (2010) 10.1007/s11325-009-0293
  • Snoring and risk of cardiovascular disease.Zaninelli A1, Fariello R, Boni E, Corda L, Alicandri C, Grassi V. Department of Internal Medicine, University of Brescia, Italy.(1991). 347-51
  • Sleep quality and preclinical Alzheimer Disease. Department of Neurology, Washington University School of Medicine, St Louis, MO. 2 The Charles F. and Joanne Knight Alzheimer’s Disease Research Center, Washington University School of Medicine, St Louis, MO (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676720/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.