İnek Sütünden Kaynaklanan Hastalıklar

İnek sütü ve ürünleri dünyada en çok tüketilen gıdalardandır.
İnek Sütünden Kaynaklanan Hastalıklar

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İnek sütü her zaman yararlı mıdır? Gelin, inek sütünden kaynaklanan hastalıklar nelermiş, birlikte görelim!

İnek sütü tüm özellikleri, lezzetli tadı ve vücuda sağladığı vitamin ve mineral, özellikle de kalsiyum ile yüzyıllardır değer verilen bir üründür. Ancak, yakın zamanda yapılan çalışmalar inek sütünün yararlı olup olmadığını sorguluyor.

Çünkü bilinenin aksine, aşırı inek sütü tüketimi sağlığa zararlı olabilir ve çeşitli hastalıklara yol açabilir. 

İnek sütü neden sağlığa zararlıdır?

Birçok insan yüzyıllardır tükettiğimiz inek sütü neden şimdi sağlığa zararlıdır diye sorguluyor. Buna cevap vermek için zamanda biraz geri gitmemiz gerekiyor: 1960’lı yıllara doğru; bu zamanda ineklerin yetişmesini yapay olarak kontrol etmeye başladılar.

Çalışmalar, 1800’lerde ineklerin günde 9 litre süt üretmeye başladığını gösteriyor.

Bugünlerde yapay büyükbaş yetiştirmede yeni teknikler uygulanıyor; örneğin, antibiyotik kullanımı, genetik seçilim, diyette değişiklikler ve büyüme hormonlarının kullanımı. Bu etkenler inekleri günde 24 litre süt üretecek duruma getirdi. İneklerin süt üretiminin günde 9 litreden 24 litreye yükselmesi inanılmaz derecede şaşırtıcı.

Yapay yetiştirme teknikleri süt ürünleri ve et endüstrilerine çok yararlı olmuşsa da, gerçek şu ki doğaldan yapaya geçiş tüketicileri etkileyen sonuçlara yol açtı; çünkü süt, hayvanın yetiştirilme biçimine, antibiyotiklere, hormonlara, diyete ve benzeri faktörlere göre değişir. Sonuç olarak, yıllar içinde farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

İnek sütünün sağlığa etkileri üzerine yıllar içinde bir çok çalışma yapıldı ve bunlar insanların sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunu inceliyor. Yakın zaman da Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma inek sütünden kaynaklanan problemleri onayladı ve aşırı süt tüketimi ile çeşitli hastalıkların oluşması arasında bağlantı kurdu.

Migren

migren

Çalışmalar migren sorunu yaşayan hastaların inek sütü tüketmeyi bıraktıkları andan itibaren belirtilerinde gözle görülür bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

Kabızlık

Laktoz hassasiyeti çocuklarda ve yetişkinlerde kabızlıkla bağlantılıdır. Bu ürünü diyetinizden çıkarmak ve meyve, sebze ve lif tüketiminizi arttırmak bu soruna etkili bir çözümdür.

Kanser

kanser

İnek sütündeki hormon ve diğer maddeler mide, göğüs, yumurtalık, prostat, akciğer ve testiküler kanseri gibi çeşitli kanser tiplerinin oluşumunda etkilidir.

Katarakt

Çalışmalar inek sütü ve süt ürünlerini tüketen insanların diğerlerine göre daha fazla katarakt sahibi olduğunu ortaya koydu. Bu problem laktoz ve galaktoz ile bağlantılıdır ve bunlar genelde kadınlar üzerinde etkilidir. 

Kronik yorgunluk

yorgunluk

1991’de Rochester, New York’ta çocuklarla yapılan bir çalışma inek sütü tüketiminin kronik yorgunluk durumunu  %44.3’e kadar arttırdığını gösteriyor.

Alerjik Reaksiyonlar

İnek sütündeki proteinden kaynaklı alerjiler bağışıklık sisteminin bir korunma yöntemi olduğunu gösteriyor.

Çalışmalar alerjik reaksiyonun hemen gerçekleşebileceğini, bir diğer deyişle, 45 dakika içinde, bir kaç saat sonra veya bir kaç gün içinde ortaya çıkabileceğini ortaya koydu. 

Sindirim sisteminde kanamalar

Bu inek sütündeki proteinlere hassasiyetten kaynaklanır, özellikle çocuklarda görülür. Bu çocuklarda anemi hastalığının oluşmasındaki nedenlerden biridir.

İnek Sütünden Kaynaklanan 17 Diğer Hastalık

  • Römatizma ve östroartirit
  • Astım
  • Otizm
  • Ülseratif kolit
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Tip I diyabet
  • Karın ağrısı
  • Crohn hastalığı
  • Damar hastalıkları
  • Multipl skleroz
  • Arteriyovenöz fistüller
  • İdrar tutamama
  • Laktoz hassasiyeti
  • Lenfom
  • Emilim bozukluğu
  • Uyku problemleri
  • Peptik ülser

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.