Kadınlar için Harika 10 Yiyecek

Yoğurt içeriğindeki probiyotiklerle bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olur ve savunma mekanızmasının zayıflaması halinde mantar enfeksiyonlarını önler.
Kadınlar için Harika 10 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hayatın her döneminde önemli olan belli yiyecekler vardır, benzer şekilde kadınlar için de içeriğindeki besleyici öğeler sayesinde çok uygun olan bazı yiyecekler vardır. Bu makalede kadınlar için 10 harika yiyeceği bulacaksınız.

1. Elma

Elmanın sağlığa faydaları bir çok kişi tarafından bilinmekte. İçeriğindeki C vitaminin biriktiği kabuğunu da yemek çok iyidir. Bunun yanı sıra elmanın içeriğindeki lifler bağırsak sağlığı için çok faydalıdır.

Lifler sindirim sistemi sağlığı için çok önemlidir ve kabızlık gibi problemleri önler. Bir çok kadın sindirim problemleri yaşar, bu yüzden elmayı diyetinize kesinlikle eklemelisiniz. Elma pektin isimli çözülebilir bir lif içerir ve pektin kandaki kolestrol oranlarını düşürmeye yardımcı olur.

2. Yoğurt

meyveli yoğurt

Yoğurt harika bir protein, kalsiyum, potasyum, çinko ile B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bunların hepsi sindirim ve kemik sağlığı için önemlidir. Bu yüzden kadınlara günde üç kez laktat ürünleri tüketmelerini öneriyoruz. Örneğin, günde üç kap yoğurt yiyebilirsiniz.

Yoğurt, antibiyotik kullanan herkes için çok yararlıdır, çünkü vücut sağlıklı bakterileri atarken yoğurt yediğinizde doğal oranların dengelenmesine yardımcı olur ve mantar kaynaklı enfeksiyonların önüne geçer. Genelde mantar, kadınların özellikle vajinal bölgesindeki dokuları işgal eder.

3. Balık

Lüfer, somon, sardalya ve uskumru gibi balıklar Omega 3 yağ asitleri içerir. Bol Omega 3 kaynağı olan yiyecekler kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur ve ayrıca çok sağlam bir D vitamini kaynağıdır. D vitamini lipitte çözünen ve kemik sağlığını güçlendiren bir vitamindir.

Yeterli kanıt bulunmasa da bilimsel çalışmalar, bu tür balıkları yemenin yaşlanma ile körlüğe sebep olan maküler dejenerasyona karşı koruma sağladığını ortaya koyuyor.

Haftada en az bir kere bu balıkları tüketmeyi öneriyoruz. Ancak hamile olan, hamilelik planlayan veya emziren bayanlar haftada iki porsiyondan fazla tüketmemeli.

Küçük balıklar da önerilerimiz arasında, çünkü bu tür balıklar etlerinde daha az metal içerir.

4. Sebzeler

çeşitli baklagiller

Sebzeler hem protein kaynağıdır hem de yağ oranı düşük yiyeceklerdir. Vücuda lif, karbonhidrat ve demir sağlar ve uzun vadede bağırsak sağlığına ve sindirim problemlerine iyi gelirler. Sebzelerdeki lifler kan basıncını düşürmeye de yardımcı olur.

Uluslararası Kanser Bülten’inde yayınlanan bir makaleye göre baklagiller, -özellikle de mercimek, göğüs kanserine karşı koruma etkisine sahiptir.

5. Böğürtlenler

Yaban mersini, çilek, ve ahududu sadece lezzetli meyveler değil, aynı zamanda özellikle kadın sağlığı için çok faydalı meyvelerdir. Yüksek oranda folik asit ve C vitamini içerirler, ve antioksidan görevi görürler.

Bu antioksidanlar kanserle savaşan maddeler içerir. Bunu destekleyen bir çok çalışma yapılmış olsa da tıp profesörleri halen tüm özelliklerini ve faydalarını keşfedebilmiş değil. Yaban mersini ve çilek kalp ve göz sağlığına çok faydalı olan flavanoidler içerir. 

Kırmızı yaban mersini idrar yolu iltihabına iyi gelir ve bu hastalığa karşı koruma sağlar. Bu sorunu sık sık yaşayan kadınlar için dört dörtlük bir yiyecektir.

6. Tam tahıllar

tam tahıllar

Tam tahıllar sağlıklı bir diyetin mihenk taşıdır ve bu diyet ayrıca pirinç, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna ve kahvaltı için tahıl gevreklerini de içerir. 

Tam tahıl, ürünün içinde en az üç katman tahıl olduğu anlamına gelir. Dış katman zengin lif kaynağı iken, iç kısım besleyici öğeleri taşır ve ana katman ise nişastadır. Bu katmanlar kalp hastalıkları, serebrovasküler kazalar, tip-2 diyabet, ve bazı kanser formları vb. sorunların oluşma riskini azaltır.

Tam tahıllar ayrıca bağırsak sağlığı için ve kan basıncı ile kolestrolün düşürülmesine faydalıdır. Özellikle kadınlar (anemi olasılığı daha fazla olduğu için) içeriğindeki folik asit ve demir ile güç kazanırlar. 

7. Muz

Muz her zaman yiyebileceğiniz çok lezzetli bir çözümdür ve aynı zamanda patates cipsine veya çikolatalı gofretlere göre çok daha sağlıklı bir atıştırmadır. Diğer meyvelere oranla daha az kalori içerir ama içeriğindeki potasyum kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca saçlar ve cilt için faydalı olan B6 vitamini içerir.

8. Yeşil Sebzeler

parçalanmış brokoli

Brokoli, ıspanak ve bezelye gibi yeşil sebzeleri yemek sağlığa çok yararlıdır. Yeşil yapraklılar hem düşük yağ ve kalori içerir hem de lif ve demir açısından zengindir. Ayrıca C ve K gibi bir çok vitaminle magnezyum vb. mineraller içerir.

Leicester Üniversitesi tarafından yapılan altı çalışma sonucunda yeşil yapraklı yiyecekleri tüketmenin tip-2 diyabet gelişimini önlediği ortaya çıktı. Bu özellikle kadınlar için çok önemli çünkü içeriğindeki demir vücudu güçlendirmek için birebirdir.

Londra Üniversitesi’nde bu yıl yapılan bir çalışma da meyve ve sebzelerin diyetimizde çok önemli bir yer tuttuğunu ortaya koyuyor. Günde 6 veya daha fazla porsiyon meyve sebze yemenin kanserden ölüm riskini azaltığı ve kalp hastalıklarını %25 ila %31 oranında düşürdüğü kanıtlandı. Çalışmada sebzelerin meyvelere oranla daha yararlı olduğu belirtiliyor.

9. Yumurta

Yumurtanın en besleyici yiyeceklerden biri olduğu bilinmektedir. Yumurtadaki protein D, A, B2 gibi bir çok vitamin ve demir vb. besleyici öğeler içerir. Söylenenlerin aksine diyetinizde yumurta bulunması çok sağlıklıdır ve hatta dengeli bir diyette kaç tane  tüketilmesi gerektiğine dair kesin bir sınırlama da yok.

10. Su

su içmek

Su vücut için herhangi bir yiyecekten çok daha önemli bir sıvıdır.  Özellikle kadınlar, aşırı su tutulumu, idrar yolu sorunları veya düşük su tüketimine dayalı bir çok hastalığa yatkın oldukları için bolca su tüketmelidirler. Vücudun büyük bir kısmı sudan oluştuğu için nem oranını düzenlemek çok önemlidir.

Ayrıca susuzluk ve açlığın beyinde yarattığı kimyasal sinyaller birbirine çok benzer, bu yüzden aç olduğunuzda -açlık ve susuzluğu karıştırma ihtimaline karşı- bir şeyler atıştırmak yerine ilk olarak su için. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Batra, P., & Sharma, A. K. (2013). Anti-cancer potential of flavonoids: recent trends and future perspectives. 3 Biotech. https://doi.org/10.1007/s13205-013-0117-5
  • Sæterdal, I., Underland, V., & Nilsen, E. S. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001321.pub4
  • Liu, R. H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.06.010
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Lee ES., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
  • Bolland MJ., Grey A., Reid IR., Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric, 2015. 2: 22-31.
  • Nabavi SF., Sureda A., Daglia M., Izadi M., Nabavi SM., Cranberry for urinay tract infrection: from bench to bedside. Curr Top Med Chem, 2017. 17 (3): 331-339.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart diesease: are eggs working for or against you?. Nutrients, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.