Kadınlarda Hipotiroidizm ve İlk Belirtileri

Kronik bir hastalık olmasına rağmen düzgün tedavi, sağlıklı bir beslenme ve egzersizle hipotiroidizm hastalığının üstesinden gelebilirsiniz.
Kadınlarda Hipotiroidizm ve İlk Belirtileri

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Kadınlarda hipotiroidizm genellikle yaygın bir genetik hastalıktır. Çünkü kadınlar hayatları süresince daha fazla otoimmun problemleri yaşamaya müsaittirler, yani bu durum için daha riskli bir grup oluşturmaktadır.

Doktorunuza yapacağınız düzenli ziyaretler bu hastalığı teşhis etmede, tedavi etmede ve ilerlemesini önlemekte çok önemli bir rol oynar.

Konsantrasyon eksikliği, hafıza kaybı veya şiddetli yorgunluk, işteki veya evdeki stresle bağlantılı olabilir. Ancak bu durum,  tiroid bezinin düzgün çalışamadığını da gösteriyor olabilir.

Vücudumuzdaki bu minik organ bazal metabolik seviyemizi kontrol etmekten, hormonları düzenlemekten ve çeşitli organların fonksiyonunu desteklemesi için enerjiyi vücudunuz boyunca dağıtmaktan sorumludur.

kadınlarda hipotiroidzm belirtileri

Bu hastalığa yakalandığınızda aşağıdaki semptomları yaşayabilirsiniz:

  • Kuru cilt ve kırılgan saçlar
  • Zayıf tırnaklar
  • Yorgunluk
  • Yavaş refleksler
  • Zayıf konsantrasyon ve kısa dönem hafızasının zayıflığı
  • Depresyon ve ruh hali değişimleri
  • Kilo alma
  • Soğuğa hassaslık
  • Kalınlaşan deri
  • Yüksek kan basıncı

Düşük tiroid hormonu kadınları bu hastalığa daha yatkın kılar. Metabolizmanız yavaşlar ve bağışıklık sisteminiz hızla güçsüzleşir.

Beyaz kan hücreleri vücudunuzu korumak yerine, tiroid bezine saldırmaya başlar. Bu da ileride kansere dönüşebilecek mikrotümörlerin oluşmasına neden olur.

Kadınlarda hipotiroidizm hamilelikte tetiklenir. Bu nedenle hamile kadınlar özel önlemler almalıdır çünkü vücut ağırlığındaki artış tiroid hormonlarının üretiminin azalmasına sebep olur.

Neyse ki bu hastalığın gelişmesini yavaşlatmak için bir çok seçenek vardır.

Kadınlarda hipotiroidizm için en iyi tedavi nedir?

tiroid

Kadınlarda hipotiroidizm semptomları aynı anda oluşmaz, bu yüzden tıbbi teşhis laboratuvar testine dayalı bir doğrulama gerektirmektedir.

21 yaşının altındaki kadınlar, semptomlarına uygun bir yol haritası çizmek için bir uzmana danışmalıdırlar.

Hamileliği önlemek için kullanılan doğum kontrol hapları veya diğer hormonal koruyucular doktor tarafından verilmiş bir ilacın etkisini değiştirebilir. Bu durumda, hastanın kişiye uygun dozda levotiroksin veya benzer bir ilacı bütün hayatı boyunca aç karnına kullanması gerekebilir.

Eğer hastanın kalp veya akciğerleri ile ilgili problemleri varsa doğru ilacı yazmak biraz daha zordur. Bu yüzden düzenli olarak kontrole gitmek, hastalıklarla ilgili olabilecek etkileşimleri kontrol altında tutmak ve mide bulantısı, tekrar eden baş ağrısı gibi yan etkileri gözlemlemek önemlidir.

Hipotiroidizm genellikle adrenal bezinin düzgün çalışmamasını da beraberinde getirir. Tiroksin türevleri alıyor olsanız bile bu rahatsızlığı hafifletmek çok zordur. Bu yüzden kortisosteroidler de genellikle ilk tedavinin yanında verilir.

Hipotalamusun kritik dejenerasyonuna sebep olan pituiter hipotiroidizm de bilinen bir başka komplikasyondur.

limon

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olup bolca sıvı tüketerek vücudun su dengesini korumak, uzmanların bu hastalığa maruz kalan kadınlar için önerilerinin başında gelir.

Egzersiz yapmak da kan dolaşımının düzgün olması için önemli bir rol oynar.

Evde doğal tedaviler

Bu hastalığın yol açtığı rahatsızlığı doğal alternatifler ile kontrol edebilirsiniz, böylelikle iyileşme sürecini destekleyerek daha iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Bazı bilindik tedaviler şunlardır:

Fasulye

kadınlarda hipotiroidizm tedavisi için fasulye

Fasulye niyasin olarak bilinen bir madde içerir. Niyasin de steroid hormonlarının üretiminden sorumludur, bu hormonlar ise stres seviyesini düzenler ve vücudunuzu dengede tutar.

Kortizol seviyenizin artmasını engellemek ve kriz riskini düşürmek için fasulye suyu tüketmek harika bir yoldur.

Hazırlanışı

Fasulyeleri akşamdan suda ıslatın, ardından 30 dakikalığına pişirin. Pişirdikten sonraki suyu saklayın.

Nasıl tüketmeliyiz?

Sakladığınız suyu günde yarım bardak olarak 2 hafta boyunca sabahları tüketin, ardından 2 hafta vücudunuzu dinlendirin. Bu şekilde etkilerini değerlendirebilecek ve vücudunuzun buna nasıl tepki verdiğini görebileceksiniz.

Bal ve yarpuz çayı

bal

Bu iki madde de hipotiroidizm tedavisi açısından çok etkilidir. Vücudunuza demir ve potasyum gibi temel besinleri sağlarlar.

Hazırlanışı

1 bardak suyu kaynatın, 1 çay kaşığı yarpuz yaprağı ve birazcık bal ekleyin.

Nasıl tüketmeliyiz?

Her sabah kahvaltıdan sonra (karpuz boş mideye ağır gelebilir) bu çayı için.

Kelp

kadınlarda hipotiroidizm tedavisi

Kelp bir çeşit yosundur ve vücudunuzun doğal olarak üretemediği iyodini bol miktarda içerir. Bu maddenin eksikliği hastalığın ilerlemesine yol açar.

Buna ek olarak, deniz yosunları kalsiyum, potasyum ve demir gibi diğer mineralleri de içerir ve bunlar semptomlarınızı yatıştırarak doktorunuz tarafından verilmiş ilaçlarınızın daha iyi absorbe olmasını sağlar.

Nasıl tüketmeliyiz?

Salatanıza kelp veya bir deniz yosununu çiğ olarak veya buharda pişirdikten sonra ekleyin. Beslenme düzeninize bunları dahil ettiğinizde farkı göreceksiniz.

Kadınlarda hipotiroidizm ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olup her yıl neredeyse 1000 kadını etkilemektedir, fakat bilimdeki ve tıptaki ilerlemeler bu durumu kontrol etmeye yardımcı olmaya başladı bile.

Sağlıklı bir yaşam sürerek, sağlıklı ve dengeli beslenerek ve düzenli olarak egzersiz yaparak bu hastalığın semptomlarını hafifletebilirsiniz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.