Kadınlarda Olağandışı Kalp Krizi Belirtileri

Kardiyovasküler hastalıklar özellikle yetişkin olan kadınları ve erkekleri etkiler. Amerika ve İspanya gibi ülkelerde, bu hastalıklar kadın ölümlerinde göğüs ve rahim kanserini geçerek ana nedenlerden biri olmuştur. 
Kadınlarda Olağandışı Kalp Krizi Belirtileri

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Sağlık uzmanlarının en büyük endişesi kadınların erkeklere oranla daha az ve geç doktora görünüyor olması. Bu da kadınlarda, özellikle kalp krizi olmak üzere kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı ölümlerin artışının ana sebeplerinden biridir.

Kalp krizlerinin bazı belirtileri karakteristiktir ve size ciddi bir durumun içinde olduğunuzu belli ederler. Ama konu kadınlara gelince, bu belirtiler başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir, bu da insanları konu hakkında bir şey yapmamaya veya doğru tedavileri uygulamamaya yönlendirebilir.

Risk faktörleri

Kalp krizi her an uyarmadan gelebilir. Ama hayatınızın bir döneminde bu problemi yaşama olasılığını arttıran bazı risk faktörleri vardır:

  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Sigara içmek
  • Yüksek kolesterol
  • Obezite
  • Baştan savma bir yaşam tarzı

Sağlıklı bir yaşam tarzı süren insanlarda kriz riski daha azdır. Elbette bu bir yandan daha az görülebilecek faktörlerin olmadığına işaret etmez. Mesela kalıtsal kalp sorunları veya diğer sorunlar kalp krizine yol açabilir.

Kadınlarda Olağandışı Kalp Krizi Belirtileri

kalp şeması

Bir çok durumda kriz belirtileri hem hasta hem de doktor için kafa karıştırıcı olabilir. Açıkçası, doktorlar belirtilerin tekrarlaması halinde kalp krizi belirtilerinin artık karıştırılmayacağını dile getiriyor. Ama özel durumlarda, özellikle kardiyovasküler problemlerde doktorlar bunu kolayca ayırt ederler ve gerekli testleri yaparlar.

Ne olursa olsun, bu risk faktörlerini taşısanız da taşımasanız da bir kadın olarak olağandışı belirtilerin farkında olmalısınız ve unutmayın bunlar günlerce hatta haftalarca sürebilir.

Yorgunluk

Sürekli yorgun hissetmek genelde uykusuzluktan, bazı ilaçlardan veya sürekli stres içinde olmaktan kaynaklanır. Ama eğer yorgunluğunuz devam ediyorsa ve aşırı ise olası bir kriz işareti olabilir.

Kalp krizi geçiren kadınlarla yapılan bir çalışmada %70’inin krize kadarki günler ve haftalarda aşırı yorgunluk duyduğu ortaya kondu. 

Uykusuzluk

baş ağrısı

Yukarıdaki belirtiyle yakından bağlantılı uykusuzluk kalp krizinin olağandışı belirtilerinden biridir. Uykusuzluğun bir çok sebebi olabilir. Bir çalışma kalp krizi geçirmiş kadınlarda krize kadarki günler ve haftalarda uykusuzluk olduğunu ortaya koydu.

Öksürme ve nefes darlığı

Belki solunum yolu probleminiz var ama birdenbire derin nefes almakta sıkıntı duyuyorsunuz. Günlük aktiviteler sırasında nefes almada zorluk, ve bunun öksürükle gelmesi kalp krizinin erken uyarısı olabilir. Unutmayın, bu aynı zamanda başka hastalıklardan da kaynaklıyor olabilir.

Mide yanması ve şişkinlik

Yemek yedikten sonra midede yanma hissi veya şişkinlik oluşması kadınlarda kalp krizinin erken belirtilerinden biri olabilir. Çalışmalardan biri kalp krizi geçiren kadınların %40’ının krizden bir kaç dakika önce bu belirtiyi yaşadıklarını ortaya koydu.

Baş dönmesi ve aşırı terleme

terlemiş kadın

Bu belirtiler menopozun belirtileri olsa, krizden önce baş dönmesi ve terleme de yaşanabilir. Kalp krizi geçiren kadınların %40’ı krizden önce baş dönmesi, başka bir %40’lık grup ise soğuk terlediklerini hatırlıyor.

Sebepsiz anksiyete

Açıklanamayan anksiyete hatırlamanız gereken son olağandışı belirti, özellikle göğüste sıkışma ile beraber geliyorsa. Kalp krizi geçiren kadınların üçte biri krizden önce açıklanamayan bir anksiyete yaşadıklarını söylüyor. Ayrıca anksiyete ve stresin kalp krizi riskini arttırdığını da unutmamalısınız. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bulut, F. (2016). Bagging Siniflandiricisi ile Kalp Krizi Riski Belirleme. In 2016 24th Signal Processing and Communication Application Conference, SIU 2016 – Proceedings. https://doi.org/10.1109/SIU.2016.7496164
  • Memiş, S., Evci, E. D., Ergin, F., & Beşer, E. (2009). A population-based study on awareness of heart attack in Aydın city-Turkey Aydın-Türkiye’de kalp krizi farkındalığı üzerine toplum temelli bir çalışma. Lipids, Diabetes and Stroke Prevention.
  • Singh, R. B., Kartik, C., Otsuka, K., Pella, D., & Pella, J. (2002). Brain-heart connection and the risk of heart attack. Biomed Pharmacother. https://doi.org/WOS:000180216900004

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.