Kahve ve Açlık Arasındaki İlişki

Kahve ve Açlık Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Bir grup araştırmacı için kahvenin sizi daha mı tok yoksa daha mı aç hissettirdiği merak konusu. Aşağıdaki makalede kahve ve açlık hissi arasındaki ilişkiyi bulabilirsiniz. Sonuçlar sizi gerçekten şaşırtacak!

En Ünlü İçecek Kahve

Açlığımız ve iştahımız, yediğimiz ve içtiğimiz (kahve de dahil) şeyler tarafından etkilenen karmaşık bir sistemden oluşur.

Bir grup bilim insanı, dünyanın en popüler içeceğinin açlık üzerinde de etkisinin olup olmadığını bulmak istiyor.

Birçok insan iştahını kontrol etmek için kahve kullanıyor.

Kahvenin size büyük miktarda enerji verdiği ve sizi zinde tuttuğu bir gerçek. Hatta fiziksel performansınızı arttırıp iştahınızı da bastırabilir. Ancak, kilo vermek istiyorsanız kafeinsiz kahve içmenizin daha iyi olacağını gösteren çalışmalar var.

kahve 2

Dikkatli olun, tüm günü kahve içerek geçiremezsiniz. Çünkü, dinlenmeniz gerektiğinde kendinizi fazla zinde hissedebilirsiniz.

Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak, kilo vermek için en iyi yolun yeşil çay içmek olduğunu söylüyorlar.

Yani kahve sağlıklı mı? Kişiye göre değişebilir. Herkesin metabolizması kahveye aynı tepkiyi vermez.

Bilmeniz gereken şey, bu içeceğin sinir sisteminizdeki iletim ağlarını ve hormonları (özellikle kortizol ve insülin) etkilediğidir.

Bu nedenle kahve kimilerinin uykusunu kaçırırken, bazılarının da uykusunun gelmesine neden olur. Bu, ne kadar içtiğiniz, ne zaman içtiğiniz, kaç yaşında olduğunuz ve fiziksel yapınız gibi özelliklere göre değişebilir.

Kahve ve Açlık Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Hormonlarınız iştahınızı ve doygunluğunuzu etkiler. Bu nedenle günün belli zamanlarında diğer zamanlara kıyasla daha aç olabilirsiniz.

Örneğin kadınlar, regl dönemlerinde daha fazla yerken erkekler, baskı altındayken veya stresliyken daha fazla yiyebilirler.

kahve 3

Açlıkla ilgili üç tane hormon vardır: Ghrelin, leptin ve peptide YY. İlki midede bulunurken ikincisi yağ hücrelerinde sentezlenir, üçüncüsü ise bağırsaklarda bulunur.

Kahve ile kilo vermek

Kahvenin kilo vermenize yardım edip edemeyeceğine dönecek olursak; kahve bu işi nasıl yapar? Tabii ki her hormonun üretimini değiştirerek.

Ruh halinizle de aynı şey olur. Açken daha mutsuz ve tahammülsüz olduğunuzu, yemek yedikten sonra ise daha mutlu olduğunuzu fark etmişsinizdir. “Mutlu bir kalp için dolu bir mide” lafını biliyorsunuzdur.

Araştırmacılar kahve ve açlık arasındaki ilişkiyi bulmak için iki tane hipotezi göz önünde bulunduruyorlar.

  • Hipotez 1: Kahve (kafeinli veya kafeinsiz) açlığınızı, leptini ve ghrelini düşürür ve doygunluk hissini ve peptide YY hormonunu arttırır.
  • Hipotez 2: İlk hipotezle aynı etkiler oluşur fakat istisna olarak bu etkilerin yemekten sonra 60 dakika sürdüğü ya da sindirimin olduğu 120 dakika boyunca devam ettiği düşünülmektedir.
kahve 4

Bir grup gönüllü kahvelerini içtiler ve ardından geçen üç saat içinde hissettiklerini bizimle paylaştılar. Kahve ve açlık arasındaki ilişki için varılan sonuçlarsa şöyle:

  • Kafein iştahı bastırmak için kullanırken, kafeinsiz kahveler de düşük açlık hissine (diğer iki hormonla birlikte) ve Peptide’in yükselmesine neden oldu.
  • Daha fazla miktarda Peptide YY, daha az açlık hissi anlamına geliyor. Çalışmaya katılan kişiler üç saat boyunca bir açlık hissetmediklerini belirttiler, ancak kahve içtikten bir buçuk saat sonra, Peptide YY seviyelerinin düştüğü görüldü.
  • Bir diğer önemli buluşsa, açlık hissindeki azalmanın ve peptide seviyesindeki yükselmenin, glukoz tüketimine kadar aynı kalması. Buradan anlaşılması gereken şu ki, kahvenin içindeki bazı maddeler sindirimi etkilemiyor.

Kahvenin açlığı alıp götürmesinin nedeni belki de mutluluk hormonunu etkilemesidir.

Kahve sağlığınıza iyi gelecek birçok antioksidan barındırıyor diyebiliriz. Ancak bazı maddeler, özellikle çok tüketildiklerinde, kimi insanlar için olumsuz etkiler oluşturabilir.

Kafeine açlığınızı bastırması için “güveniyorsanız”, başka bir strateji düşünmelisiniz.

İlk etapta, kafeinsiz kahve içmek ve diğer sağlıklı yiyecekleri tüketmek, vücüdunuzda aynı etkiyi yaratacaktır. Bu kimi insanlar için elma, bazıları için mısır gevreği, muz sevenler için muz, kimileri içinse domates olabilir.

İştahınızı Etkileyen Diğer Faktörler

Diğer yandan, sizi acıktıran başka faktörlerin de olduğunu unutmayın:

  1. Meyve, süt ürünleri ve tahıl içermeyen zayıf bir kahvaltı,
  2. Midenizin zamansız şekilde yemeğe (atıştırmalara) alışması,
  3. Bıkkın ya da düşük motivasyonlu olmanız,
  4. Endişe ve stres,
  5. Hormonlar ve bezelerdeki değişimler (hamilelik, regl dönemleri, tiroid problemleri) gibi.

Kahvenin, iştahınız için sihirli bir çözüm olmasını bekleyemezsiniz. Her gün düzenli bir şekilde yemek yemezseniz, büyük ihtimalle mideniz devamlı daha fazla yemenizi isteyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Karayiğit, R., Yaşlı, B. Ç., Karabıyık, H., Koz, M., & Ersöz, G. (2017). Düşük doz kafeinli kahvenin fiziksel olarak aktif erkeklerde anaerobik güce etkisi. SPORMETRE.
  • Baydın, A., Erenler, A. K., Atmaca, H., & Yardan, T. (2015). İştah Kontrolünde Yeni Bir Peptid Olarak Nesfatin–1: Obezite Tarih mi Olacak? Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4274/tjem.2297
  • Greenberg, J. A., & Geliebter, A. (2012). Coffee, hunger, and peptide yy. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2012.10720023

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.