Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?

Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Yazan ve doğrulayan doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kalsiyum eksikliği vücutta yeterli kalsiyum olmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Kalsiyum, başta kemiklerin ve dişlerin sağlığı, yeterli ve normal kalp ritmi olmak üzere, genel sağlığımız için çok önemli bir mineraldir.

Bu mineral kasların kasılmaları, sinir ve hormon fonksiyonları ve kan basıncının düzenlenmesi ve kontrolü için de çok önemlidir.

Kalsiyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kalsiyum eksikliğinin belirtileri, durumun ciddiyetine göre kişiden kişiye değişmektedir. Ayrıca, kalsiyum eksikliğinin nedenleri de belirtiler üzerinde etkili olmaktadır.

Kalsiyum eksikliğinin semptomları çok nadiren erkenden anlaşılır, çünkü kalsiyum eksikliği kemikler zayıfladığında ve çatlaklar oluşmaya başladığında fark edilebilir hale gelir.

Semptomlar o kadar belli belirsizdir ki, bazı vakalarda fark edilmesi yılları bulur. Semptomlar fark edildiğinde hastanın ileri seviyede osteoporozunun olması çok sık rastlanan bir durumdur.

Bazı semptomlar…

  • Omurgada oluşan çatlaklardan dolayı, çoğu vakada şiddetli boyun ve sırt ağrıları.
  • Hafif bir çarpmanın bile ciddi çatlaklara yol açması.
  • Boy kısalması, hastanın boyu gün geçtikçe kısalmaya devam edebilir.
  • Omurgada olağan dışı bir eğiklik ve kamburluk

Kalsiyum eksikliği tedavisi

kalsiyum eksikliği kemiklerin güçsüzleşmesine neden olur

Kalsiyum eksikliği için en uygun tedavi, çeşitli yöntemlerle vücuttaki kalsiyum rezervlerinin yenilenmesidir.

  • Kalsiyum eksikliğiniz olduğunu öğrendiğinizde ilk yapmanız gereken şey yüksek oranda kalsiyum içeren yiyecekler tüketmektir. Örneğin, yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri, balık, tavuk, kuru yemiş, portakal suyu ve daha nicesi…
  • İdrar söktürücüler gibi kalsiyum kaybı ile bağdaştırılan bazı ilaçların değiştirilmesi gerekir (Bu konuda mutlaka bir uzmana danışmalısınız, asla kendi başınıza karar vermemelisiniz.).
  • Çok yorucu olmayan hareketlerle hafif bir egzersiz programına başlamak gerekir.
  • D vitamini takviyesi alınması gerekir. Herhangi bir gıda takviyesi almadan önce mutlaka bir uzmana danışın. Ayrıca, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden dolayı asla kendi kendinize ilaç almayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.