Kansere Karşı En Etkili Sebzeler

Sağlıklı ve dengeli bir diyet çok önemlidir. Yüksek miktarda kırmızı et tüketiminin prostat, pankreas, meme ve böbrek kanseri ile bağlantısı olduğu bilinmektedir.
Kansere Karşı En Etkili Sebzeler

Son Güncelleme: 09 Ocak, 2019

Kanser, artık normal şekilde fonksiyonlarını yerine getirmeyen hücrelerin anormal büyümesi ile tanımlanan bir hastalıktır. Bu anomali vücudun doğal sürecinde bozulmaya yol açar, etkilenen organ veya sistemin performansını etkiler. Kansere karşı yiyebileceğiniz en etkili sebzeleri öğrenmek için okumaya devam edin!

Kanser dünyada ölümlerin bir numaralı sebebidir ve genetik, hormonal bozukluk, alkol veya tütün kullanımı, yetersiz beslenme, duygusal faktörler ve diğer sebepler gibi birçok faktör nedeniyle ortaya çıkar.

Milyonlarca araştırmacı kariyerlerini kansere çare bulmaya adamışlardır ve her gün yeni bir tedavi yöntemi keşfedilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; yeterli beslenme kanserin gelişimi, önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Dahası, bazı besinlerin kansere karşı doğal özellikler içerdiği belirlenmiştir. Kansere karşı etkili besinler arasında vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer faydalı elementler içeren çok çeşitli sebzeler yer almaktadır.

Bu besinler kansere karşı uygulayabileceğiniz bir beslenme düzeni için harika bir kaynaktır. Kansere karşı sebzeler hakkında daha fazla bilgi aşağıda yer almaktadır.

Kansere Karşı Havuç

kansere karşı havuç suyu

Havucun kansere karşı etkili olan özellikleri güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra hücre yenilenmesinde de etkili olan betakaroten ve karatenoid maddelerini yüksek miktarda içermesinden ileri gelmektedir.

Domates

  • Çiğ domatesler, güçlü özellikleri barındıran bir karoten olan likopen içerir. Bu madde domatese kırmızı rengini vermesinin yanı sıra, prostat kanserinin önlenmesine de yardımcı olur.
  •  İlave olarak içerdiği A, C ve E vitaminler ve ayrıca içerdiği yüksek miktarda antioksidanlar ile diğer kanser türlerini önlemede de etkilidir.

Kırmızı Dolmalık Biber

dolmalık biber
  • Kırmızı dolmalık biber, kansere karşı çok güçlü bileşenler olan betakaroten, kapsaisin ve likopen barındırmasının yanı sıra, birçok farklı faydası da olduğu bilinen bir sebzedir.
  • İlave olarak, A ve C vitaminlerini içerir ve diğer doğal elementler ile bir araya geldiğinde tesirli bir antioksidan oluşturur.

Kırmızı Pancar

  • Kırmızı pancar, içerdiği flavonoid ve betanin ile sebzeler arasında kansere karşı özellikleri ile öne çıkan bir sebzedir.
  • Birçok araştırma göstermektedir ki; kırmızı pancar domates, soğan ve salatalık gibi diğer sebzeler ile bir araya geldiğinde hastalık üzerinde güçlü bir önleme etkisi göstermektedir.
  • Pancar vücudu arındırma, kanseri önleme ve kalp damar hastalıklarının önüne geçmeye de yardımcı olmaktadır.

Bu makalemiz de ilginizi çekebilir: Kanseri Meyve Ve Sebze Yemek Önler Mi?

Patlıcan

patlıcan dilimleri ve maydonoz

Menekşe tonundaki diğer sebzeler gibi patlıcan da içerdiği antioksidanlar, A, C ve E vitaminleri, lif ve selenyum ile kansere karşı özelliklerle dolu bir sebzedir.

Sarımsak ve Soğan

Bu iki sebze bol miktarda içerdikleri faydaları ile bilinmektedir; bunların arasında antibiyotik özellikler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve doğal detoks yer almaktadır.

Her iki sebze de içinde sülfür barındıran ve doğal karaciğer temizleyicisi olarak görev yapan allisin maddesi açısından zengindir ve kansere sebep olan kan ve dokularda biriken toksik maddelerin uzaklaştırılmasında yardımcı olurlar.

Lahana Ailesi

brokoli ve brüksel lahanası

Brokoli ve Brüksel lahanası, karnıbahar, turp ve su teresi kansere karşı etkili kılan flavonoid, glükozinolat ve bisülfat gibi fitokimyasal (bitki kimyası) içerikleri ile bilinmektedirler. Bu sebzeler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, sisteminizdeki serbest radikalleri elemine eder ve hücreleri korur.

Sağlıklı Alışkanlıklarla Kanseri Önleyin

Yukarıda bahsettiğimiz sebzeler kansere karşı etkili olduğu bilinen besinlerdir. Yapılan araştırmaların gösterdiği üzere, bu sebzelerin özellikleri vücudu korumaya, hücre azalmasını önlemeye ve mevcut kanser hücreleri ile mücadele etmeye, vücut savunmasını aktif hale getirmeye ve genel sağlığınızı korumaya yardımcı olmaktadır.

Fakat, “kansere karşı etkili” olmaları bunların mucize tedavi yöntemleri olduğu anlamına gelmez; basitçe tanımlamak gerekirse, bu sebzeler vücut sağlığınızı korumaya yardımcı olur ve bu sebzelerden en iyi şekilde faydalanmak için diğer sağlıklı alışkanlıklar kombine etmeniz gerekmektedir.

1. Besleyici gıdalar tüketin

Her zaman yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve sağlıklı nişastaları diyetinizde bulundurun; çünkü bu besinleri içeren diyetlerin kanser gelişmesi riskini azalttığı ispatlanmış bir gerçektir.

2. Egzersiz

Kanseri önlemede uygulayabileceğiniz en sağlıklı alışkanlık egzersiz yapmaktır. İlave olarak kilonuzu korumaya, kalp damar hastalıklarını ve diğer kanser riskini artıran durumları önlemeye yardımcı olmaktadır.

3. Kırmızı et tüketiminizi sınırlayın

Yapılan çalışmalar çok fazla kırmızı et tüketen kişilerin pankreas, prostat, böbrek ve meme kanserine yakalanma riskini artırdıklarını göstermektedir. Umarız kansere karşı en etkili sebzeler hakkındaki bu yazımızı keyifle okumuşsunuzdur!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bakan, E., Tuğba Akbulut, Z., Levent İnanç, A., & İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ş. (2014). Carotenoids in Foods and their Effects on Human Health. Akademik Gıda Received1212(2), 1304–7582. https://doi.org/10.3390/nu6020466
  • Pool-Zobel, B. L., Bub, A., Müller, H., Wollowski, I., & Rechkemmer, G. (1997). Consumption of vegetables reduces genetic damage in humans: First results of a human intervention trial with carotenoid-rich foods. Carcinogenesis18(9), 1847–1850. https://doi.org/10.1093/carcin/18.9.1847
  • Asmah, R., Mohd Fadzelly, A. B., Abdah, M. A., Nur Eliana, A., & Hafzan, Y. (2007). Antioxidant activity , total phenolic content and cytotoxic activity of various types of eggplants. Journal of Tropical Agriculture and Food Science35(1), 91–97.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.