Karın Şişkinliğine Neden Olan Yiyecekler

Karın Şişkinliğine Neden Olan Yiyecekler
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yemeklerden sonra karın şişkinliği hissetmek yaygın rastlanan bir durumdur ve genelde endişelenilmesi gereken ciddi bir durum değildir. Yine de, bu durum rahatsız edici ve kıyafetleriniz üzerinizde istediğiniz gibi durmadığı için sinir bozucu olabilir. Bu rahatsızlık hissi ruh halinizi de etkileyebilir.

Bu nedenle bu yazımızda size, onlardan sakınabilmeniz veya en azından daha dikkatli tüketebilmeniz için karın şişliğine neden olan yiyeceklerden bahsedeceğiz.  Karın şişliği ağrıya ve gaza neden olabilir. Bu yüzden okumaya devam edin!

Besin kaynakları…

  • Brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzeler bahsettiğimiz şişliği yaratmalarıyla ünlüdür. Eğer bu daha önce sizin de başınıza geldiyse, bu besinleri daha az tüketmek sizin için faydalı olacaktır.
  • Ayrıca aşırı miktarlarda tuz tüketmek, vücudunuzun su tutmasına neden olarak şişlik yaratabilir. Tuz tüketiminizi azaltarak hipertansiyon riskinden, vücudunuzun su tutmasından ve diğer sağlık risklerinden kendinizi koruyabilirsiniz.
  • Fasülye tarzı bakliyatlar da yarattıkları karın şişliğiyle bilinirler. Ancak bakliyatlar bazı insanlarda böyle bir şişliğe neden olmaz ve o kişiler canlarının istediği gibi fasülye tüketebilirler.
  • Süt ürünleri. Eğer uzun bir süre süt ürünü tüketmediyseniz veya laktoz hassasiyetiniz varsa, süt ürünleri tükettiğinizde karın şişliği, kramp hatta ishal gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Eğer süt ürünlerine karşı bir hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Eğer böyle bir hassasiyetiniz varsa ve tedaviye başlayıp dikkatli olmazsanız çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Gazlı içecekler sağlığınız için zararlı olmaları, yüksek kalori ve şeker içermelerinin yanı sıra karın şişliğine ve rahatsız edici bir gaza neden olabilirler. Gazlı içecekler yerine sağlıklı doğal meyve suları veya en sağlıklı seçenek olan suyu tercih edebilirsiniz.
  • Kızartılmış yiyecekler de mide rahatsızlığına neden olan yiyecekler listesindedir. Hazmı zor olan bu tarz yiyecekler sindirim sisteminde uzun süre kalarak gaz oluşmasına neden olurlar.
  • Sakız çiğnemek de bu rahatsızlığa neden olabilir. Bunun nedeni, sakız çiğnerken midemize çok fazla hava girmesi ve orada birikmesidir.
asitli içecek

Yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi, yemeğe oturduğunuzda endişelerinizi, tartışmaları ve telefon çağrıları gibi şeyleri bir kenara bırakmak. Bu tarz şeyler yemeğinizi daha hızlı yemenize ve düzgün çiğnememenize neden olurlar. Bu da hazımsızlığa ve şişkinliğe yol açar.

Sindirimin yavaş gerçekleşmesi yiyeceklerin bedeninizin içerisinde fermente olmasına yol açarak gaza ve kabızlığa neden olur. Eğer kendinizi çok gergin hissediyorsanız yemek yemeye çalışmayın.

Yemek yemek için sakinleşmeyi ve kendinizi biraz daha iyi hissetmeyi beklemelisiniz. Gergin veya huzursuzken yemek yemek çok sık yapılan bir hatadır ve midede ağırlık hissine neden olur.

Karın şişliği belirtileri, çeşitli yiyecekler yendikten sonra ortaya çıkıyor olabilir ancak bu sorun göz ardı edilmemelidir. Eğer bu şişliğe ve gaza ek olarak ishal, kusma veya başka belirtiler de gösteriyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Karın şişliği için doğal tedaviler

Zencefil

zencefil kökü ve tozu

Zencefil doğal enflamasyon giderici özellikleri nedeniyle hazımsızlık ve karın şişliği için önerilir. Rahatsızlık veren gazın azaltılmasına yardımcı olur.

Çaylar

Adaçayı, nane, yabani nane ve papatya çayları karın şişliğini indirmek için çok faydalıdır. Bu çayların yanı sıra, oldukça etkili bir başka tedavi için bir bardak sıcak su içerisine bir çay kaşığı toz tarçın ekleyebilirsiniz. Bu karışımı 15 dakika beklettikten sonra isteğinize göre balla tatlandırıp içebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jiang, X., Locke, G. R., Choung, R. S., Zinsmeister, A. R., Schleck, C. D., & Talley, N. J. (2008). Prevalence and risk factors for abdominal bloating and visible distention: A population-based study. Gut, 57(6), 756–763. https://doi.org/10.1136/gut.2007.142810
  • Whorwell, P. J. (2013). Abdominal Bloating. In Irritable Bowel Syndrome: Diagnosis and Clinical Management (pp. 263–276). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781118444689.ch13
  • Sullivan, S. N. (2012). Functional Abdominal Bloating with Distention. ISRN Gastroenterology, 2012, 1–5. https://doi.org/10.5402/2012/721820
  • Jiang, X., Locke, G. R., Choung, R. S., Zinsmeister, A. R., Schleck, C. D., & Talley, N. J. (2008). Prevalence and risk factors for abdominal bloating and visible distention: A population-based study. Gut57(6), 756–763. https://doi.org/10.1136/gut.2007.142810
  • Winham DM, Hutchins AM. Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutr J. 2011;10:128. Published 2011 Nov 21. doi:10.1186/1475-2891-10-128
  • Di Rienzo, T., D’Angelo, G., D’Aversa, F., Campanale, M. C., Cesario, V., Montalto, M., … Ojetti, V. (2013). Lactose intolerance: from diagnosis to correct management. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Basu S, McKee M, Galea G, Stuckler D. Relationship of soft drink consumption to global overweight, obesity, and diabetes: a cross-national analysis of 75 countries. Am J Public Health. 2013;103(11):2071–2077. doi:10.2105/AJPH.2012.300974
  • Mayo Clinic. “Ways To Reduce Gassiness: Certain Foods May Cause Gas.” ScienceDaily. ScienceDaily, 4 January 2008. <www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080104123911.htm>.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.