Kollarınızda Ve Bacaklarınızda Neden Uyuşma Olur?

Kollarınızda Ve Bacaklarınızda Neden Uyuşma Olur?

Son Güncelleme: 09 Ekim, 2018

Uyuşma hissinin hoş bir his olmadığına şüphe yok. Kollarınız, elleriniz, bacaklarınız ya da ayaklarınız “uyuyakaldıklarında” onları uykularından kaldırmak için ne yapılması gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bugünkü yazımızda kollarınızın ve bacaklarınızın uyuşmasına nelerin sebep olduğunu öğreneceksiniz!

Uyuşma ve Karıncalanma: Nedir? Ne sebep olur?

Hem uyuşukluk hem de karıncalanma vücudun herhangi bir yerinde birdenbire ortaya çıkabilecek olağan dışı durumlardır. Ancak çoğumuz genelde yalnızca kollarımızda, bacaklarımızda, ellerimizde, parmaklarımızda ve ayaklarımızda meydana gelen uyuşmaları hissederiz.

Vücudumuzda uyuşmaya sebep olan faktörlerden bazıları şunlardır:

  • İster ayakta ister oturuyor olun (örneğin, seyahat ederken ayakta durmak ya da çalışırken sandalyede oturmak) uzun süre aynı pozisyonda kalmak,
  • Bir sinirin hasar görmesi. Boynunuzda bir sinir hasar görürse, kollarınızda ve ellerinizde uyuşma hissedersiniz. Sırtınızın alt kısmında bir sinir hasar görmüşse bu da bacaklarınızı ve ayaklarınızı etkiler.
ellerde uyuşukluk karıncalanma
  • Omur ve periferal sinirlerde baskı
  • Zona enfeksiyonu
  • Kan damarlarının iltihaplanması, damar tıkanıklığı veya kan pıhtılaşması sebebiyle kan akışının azalması
  • Dengesiz potasyum, kalsiyum veya sodyum seviyeleri
  • B12 vitamini eksikliği
  • Belli ilaçların kullanılması
  • Aşırı alkol tüketimi, tütün ürünlerinin kullanılması veya kurşuna maruz kalma nedeniyle sinirlerde hasar oluşması
  • Radyoterapi
  • Böcek ısırması
  • Kabuklu deniz hayvanlarına alerji
  • Karpal tünel sendromu (bilekte)
  • Diyabet
  • Hipotiroid
  • Felç ya da diğer iskemik ataklar

Uyuşma sorunundan kurtulmak için doğal çözümler ve tavsiyeler

Su, bacaklarınızı, kollarınızı ve ellerinizi “uykudan kaldırmanın” en iyi yollarından biridir. Uyuşmuş bölgeyi 10 dakika boyunca veya uyuşma hissi kaybolana kadar soğuk suyla dolu bir kap içinde bekletebilirsiniz. Bazı kişiler vücudun uyuşan yerini zorla hareket etmeye çalışabilirler.

Faydalabileceğiniz diğer tavsiyeleri ise şöyle sıralayabiliriz:

Yürümek

Uyuşma hissinin başladığını fark eder etmez odanın içinde kısa bir yürüyüş yapın. Bacaklarınızın birinde spazm yaşıyorsanız birkaç dakikalığına hareket etmeden durmanız gerekebilir.

Ancak hareket etmek, özellikle de uzun süredir hareket etmeden oturuyorsanız, uyuyan uzuvlarınızı uyandırmanın en etkili yollarından biridir.

parkta yürüyen ayaklar

Parmak uçlarınızın üzerinde durmak

Uyuşmuş bacaklara iyi gelebilecek yöntemlerden biri de budur. Tıpkı bir dansçı gibi parmaklarınızın ucunda durun ve ardından topuklarınızı yere doğru indirin. Vücudunuzun alt kısmında bulunan uzuvlarınızdaki dolaşımı uyarmak için bu hareketi 10 kez tekrar edebilirsiniz.

Bacaklarınız ve ayaklarınız çok sık uyuşuyorsa bu egzersizi yatmadan önce her akşam tekrarlayın, böylece uyurken uzuvlarınızda uyuşma olmaz.

Demir içeriği zengin gıdaları daha çok tüketin

Demir eksikliği ellerinizde ve bacaklarınızda uyuşmaya sebep olabilir. Beslenme programınıza mercimek ve pancar eklemeniz uyuşmanın sıklığını azaltabilir.

Daha fazla yumurta, süt, ceviz, bezeyle, fasulye ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketmek de uyuşma hissine iyi gelecektir.

Acı biber kullanarak kompres yapın

Bu da uyuşmaların yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunun için bir düzine acı kırmızı bibere ihtiyacınız var. Yüksek ateşte biberleri pişirin ve ardından bir beze bastırın. Bu kompresi uyuşmuş bölgeye uygulayın.

Biberlerden gelen ısı, acı ve rahatsızlık hissini azaltacak. Bu problemi sık sık yaşıyorsanız, önceden böyle bir merhem hazırlayabilir ve uyuşukluk hissi başlar başlamaz merhemi hemen ısıtıp kullanabilirsiniz.

Belli yiyecek ve içeceklerden uzak durun

Akşam yemeği sırasında veya sonrasında kahve veya alkol içmeniz veya akşam ağır yemekler tüketmeniz önerilmez.

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinin

Sigarayı bırakın, yüzme gibi aktivitelerle egzersiz yapın, gerginliği azaltmak için yoga gibi rahatlama terapileri uygulayın. Aynı pozisyonda çok fazla kalmayın ve daha iyi dolaşım için daha rahat kıyafetler tercih edin.

meyveler yulaf süt

Masaj yapmak ve pozisyonunuzu değiştirmek

Uyuşmanın başladığını hissettiğinizde o bölgeye masaj yapmak veya o bölgeyi ovalamak iyi gelecektir. Bunu uzuvlarınızın uyuşması ihtimaline karşı her gece yapabilirsiniz.

Başka bir yöntem de sıklıkla pozisyonunuzu değiştirmektir. Oturuyorsanız ayağa kalkın, yatıyorsanız oturun, ayaktaysanız oturun gibi… Bacak ve kollarınız siz uykudayken uyuşuyorsa bunun sebebi, hareket etmeden uzun süre boyunca aynı pozisyonda yatmanız olabilir. Uyuşmuş bölgeleri yüksekte tutmak için yastık koymayı deneyin.

Uygun bir ayakkabı ve çorap giyin

Nemi emmesi ve uyuşmayı önlemesi için her zaman pamuk veya yünden yapılmış çorapları tercih etmelisiniz. Çoraplarınızı günde üç kez (her 8 saatte bir) değiştirin. Ayakkabılarınız sizi rahat ettirmeli, deri veya kumaştan yapılmış olmalıdır.

Ayakkabılarınızın yay desteğinin yeterli olması ya da ayakkabınızın içine destek koymanız çok önemlidir. Yürürken kaymanıza neden olabilecek yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının ve ayakkabılarınızın  tabanlarının sağlam olmasına özen gösterin.

Duvar veya top egzersizleri yapın

Özellikle işten eve geldiğinizde uyuşma hissediyorsanız veya bacaklarınız karıncalanıyorsa, ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarın ve sırtınızı duvara dayayın. Parmaklarınızı ve avuçlarınızı duvara dayayın ve dizlerinizi hafifçe bükün.

İş yerindeyseniz elinize lastik bir top alın ve topu elinizde mümkün olduğunca sıkın. Bu tür bir egzersiz için uygun birçok aksesuar bulabilirsiniz. Aynı egzersizi, bacaklarınız ve ayaklarınız için lastik topu ayak tabanlarınızla yere doğru iterek de yapabilirsiniz.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.