Magnezyum ve İnanılmaz Faydaları

Kalsiyumun güçlü kemikler için çok önemli olduğunu biliyorsunuzdur, fakat kalsiyumun iyice özümsenmesi için, vücudunuzun yeterli miktarda magnezyuma ihtiyacı vardır.
Magnezyum ve İnanılmaz Faydaları
Raquel Aldana

Yazan ve doğrulayan psikolog Raquel Aldana.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Vücudumuz, kas ve sinir sistemini düzenlemenin yanı sıra; enerji üretmek, protein ve yağ sentezlemek için de magnezyuma ihtiyaç duyar. Fakat, oldukça önemli olmasına rağmen, nüfusun %75’i magnezyum eksikliğinden muzdariptir.

Magnezyum eksikliği yanlış beslenme alışkanlıklarından (işlenmiş tahıllar, yetersiz miktarda yeşillik ve yapraklı sebzeler), fazla işlenmiş topraktan ve organik besinleri üretirken kullanılan kimyasal gübrelerden kaynaklanır.

Neden magnezyuma ihtiyaç duyarız?

Çünkü, vücuttaki yüzlerce enzimin fonksiyonu için, özellikle de enerjiyi iletenler, saklayanlar ve kullananlar için oldukça önemlidir. İşte vücudumuzun magnezyuma ihtiyaç duymasının nedenleri:

  • Hücresel bölünme ve gelişme için gerekli olan proteinlerin sentezlemesi için.
  • Vücudun kendi içindeki iletişimde kullandığı elektriksel sinyallerin verilmesi için.
  • Kan basıncını, damar koyuluğunu, nöron ve kan dolaşımı arasındaki elektrik uyarılarının stabilize edilmesi için.
  • Kas fonksiyonları için.
  • Bu mineral özellikle de sağlıklı kemiklerin oluşumu için çok önemlidir, tıpkı kalsiyum ve D vitamini gibi.
  • Ruh halini düzenleyen bir nörotransmiter olan serotonini yeterli seviyede salgılamada kullanılır ve eksikliği büyük ve derin bir depresyona sebep olabilir.

Magnezyumun eksikliği ile yaşamak, içinde benzin olmayan bir arabayı sürmek istemek gibidir.

magnezyum

Kalsiyum ve magnezyumun bağlantısı

Magnezyum genellikle kalsiyumdan daha az bulunur. Ve, genellikle kalsiyuma daha çok önem veririz. Fakat, aslında her ikisi de güçlü ve sağlıklı kemikler için hayati önem taşır.

Kalsiyum, vücutta görevini sağlıklı bir şekilde görebilmek için magnezyuma ihtiyaç duyar, ve maalesef bunu çoğu insan bilmez. Örneğin, aşırı kalsiyum, magnezyumun alımını bloke edebilir; bu da sağlığınızı kötü etkileyebilir.

Bu iki madde birlikte çalışır, magnezyum kalsiyumun hücresel olarak alımını kontrol eder. Eğer hücrede az miktarda magnezyum ve aşırı miktarda kalsiyum varsa; bu durum kramp, migren, anksiyete vb. sebep olabilir.

Bu mineral ayrıca kalsiyumun kan içinde çözünmesine yardımcı olur, bu da böbrek taşı oluşumunu önler. Buna dikkat etmeniz gerekmektedir, çünkü osteoporoz için kalsiyumu magnezyumsuz almak, böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.

magnezyum sülfat

Magnezyumun daha az bulunmasının nedeni nedir?

Daha önceden de söylediğimiz gibi, normal beslenme düzenimiz yeterli magnezyumu sağlamamaktadır. Peki, bunun nedeni nedir?

İşlenmiş gıdalar

Gıda endüstrisi, besinlerdeki magnezyum seviyesini diğer bir çok besin değeri gibi, üretim aşamasında azaltmaktadır. Örneğin buğday, beyaz un elde etmek için işlendiğinde, içeriğindeki doğal magnezyumun %90’ı yok olmaktadır.

Aynı şey, pekmez şekere dönüştürülürken de olmaktadır; magnezyumun %98’si yok olur. Buna ek olarak, donmuş sebzelerin kaynatılması da magnezyumu azaltır.

Aspartam gibi gıda katkı maddeleri, MSG (Çin yemeğinde bulunur) ve alkol magnezyum rezervlerini boşaltmaktadır.

Hazımsızlık ve antiasitler kullanma

Eğer beslenme düzeniniz işlenmiş yiyeceklerden oluşuyorsa, hazımsızlıktan muzdarip olmaya yatkınsınızdır. Bu sebepten dolayı, midedeki hidroklorik asidi nötralize etmek için sentetik antiasitler almak çok yaygındır. Bu da magnezyumun düzgünce emilmesini önler.

Yetiştiricilik teknikleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yiyeceklerimizin büyük bir kısmı, magnezyumu ve diğer mineralleri azalmış, fazla işlenmiş topraklarda yetiştirilmektedir. Doğal bir şekilde magnezyumun yiyeceklerde var olması neredeyse yok denecek kadar azdır.

İlaç kullanmak

Diüretikler, doğum kontrol hapları, insülin, kortizon ve bazı antibiyotikler gibi bir çok medikal ilaç vücudun magnezyumu kaybetmesine yol açmaktadır.

Magnezyum eksikliğinin etkileri

Aşağıdaki liste, direkt olarak magnezyum eksikliği ile alakalı hastalıkların, rahatsızlıkların ve bozuklukların kısmi bir derlemesidir. Bu mineralin alımı arttırılarak, bu durumları iyileştirebilirsiniz.

Anksiyete ve panik atak

Bu mineral stres hormonlarının ve beyin fonksiyonlarının kontrol edilmesine yardımcı olur.

Depresyon

Uzmanlar, 2. Dünya Savaşından itibaren depresyondaki artışın, topraktaki magnezyumun azalmasıyla alakalı olduğunu söylemektedir.

Astım

Magnezyumun akciğerdeki bronşiyal kasları rahatlattığı bilinmektedir.

Kabızlık

Magnezyum bağırsakların peristaltik hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Magnezya sütü almak bu durum için iyi bir çözüm olabilir.

Diyabet

Bu mineral insülinin ve glukozun hücrelere geçişine yardım eder. Eğer bu olmazsa, glikoz dokularda birikir, bu da glisemik strese ve hasara yol açar.

Kalp hastalığı

Magnezyum eksikliği kalp hastalığından muzdarip kişilerde yaygındır. Bu sebepten ötürü, bu mineral kalp krizlerine ve ritm bozukluğuna karşı etkili bir tedavidir.

Hipertansiyon

Daha önce de belittiğimiz gibi, kan damarlarının daralma durumunu ve kan basıncını düzenler.

Insomnia

Magnezyumun, uyuma-uyanma döngüsünü kontrol eden hormon olan melatoninin salgılanmasını düzenlediği bilinmektedir.

Sinir problemleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, magnezyum eksikliği kramp, migren ve hatta kolik (kalın bağırsak ağrısı) gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Osteoporoz

Magnezyum olmadan, vücut kalsiyumu kullanamaz, bu durum da osteoporoz ile sonuçlanabilir.

yiyecek

Hangi gıdalar magnezyum bakımından zengindir?

Bazı gıdalar özellikle magnezyum bakımından çok zengindir. Aşağıdaki listedeki yiyeceklerin 100 gramında bulunan magnezyum miktarları:

  • Badem: 270 mg
  • Pişmiş fasulye: 37 mg
  • Yer fıstığı: 175 mg
  • Yeşil lahana: 57 mg
  • Buğday tohumu: 336 mg
  • Varek/deniz algi: 760 mg
  • Kırmızı alg: 220 mg
  • Melas: 258 mg
  • Akdarı: 162 mg
  • Buğday kepeği: 490 mg
  • Tofu: 111 mg

Gördüğünüz gibi, listedeki yiyecekler yüksek kalitedeki deniz tuzu ve alglerin yanı sıra genellikle tam tahıllılar ve organik olarak yetiştirilmiş yeşilliklerden oluşuyor.

Takviye gıdaları nasıl kullanmalısınız?

Bu minerali alırken, aldığınız miktara dikkat etmelisiniz. Takviye gıdalar, kalsiyumla oranladığınızda 1:1 veya 1:2 oranında alınmalıdır. Bu da şu demektir, düzgün bir denge için aldığınız magnezyumun en iki katı kadar kadar kalsiyum almanız gerekir.

Fakat, günümüzde insanların çoğu magnezyumun 10 katı kadar kalsiyum almaktadır. Günlük olarak 800-1400 mg arası kalsiyum almalısınız. Örneğin, eğer 1000 mg kalsiyum alıyorsanız, en azından 500-800 mg magnezyum almalısınız.

Magnezyum birçok farklı şekilde alınabilir. Örneğin, magnezyum sülfat ile banyo yapabilirsiniz, bu şekilde optimum seviyede magnezyum, cildiniz aracılığıyla emilecektir.

Ayrıca, günde 2 kez kapsül formlarından küçük dozlarda alabilirsiniz. İhtiyacınız olan dozajı kontrol edebilirsiniz, fakat her zaman kalsiyum ile magnezyum arasında bir denge kurmalısınız.

Limitinizi aştığınız zaman ishal olursunuz; bu yüzden aç karnına veya tok karnına fark etmez, günlük dozunuzu almak için bunu bölmek daha iyidir.

Takviye gıdaları, her zaman tıbbi profesyonellerin kontrolü altında kullanmalısınız çünkü herkesin yapısı farklıdır.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.