Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Karşı Ev Yapımı Tedaviler

Vajinal mantar enfeksiyonunun en sık rastlanan nedenlerinden biri Candida albicans'tır. Vajinal mantarla savaşmanın en etkili yollarından birisi doğal yoğurttur. Yoğurdun içerdiği baktariler, pH dengesini düzenlemeye yardımcı olur.
Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Karşı Ev Yapımı Tedaviler

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vajinal mantar enfeksiyonlarına, sağlıklı bir vajinada normal olarak bulunan pek çok çeşitli mikroorganizma yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonunun en sık rastlanan nedenlerinden birisi; akıntı, koku, kaşıntı, bazen kalçaya da yayılan, kızarıklık gibi belirtilere neden olan Candida albicans‘tır.

Bir başka vajinal enfeksiyon ise doktorların “vaginosis bacteriana” olarak adlandırdıklarıdır ve belirtileri arasında özellikle cinsel birleşmenin ardından görülen fazla miktarda kokulu akıntı bulunur.

Mantar enfeksiyonundan kaynaklanan bu belirtileri gösteriyorsanız, enfeksiyona yol açan organizmanın ne olduğunu ve gerekli tedaviyi belirlemek için doktorunuza başvurmanız büyük önem taşır.

Buna ek olarak, bugün sizinle paylaşacağımız vajinal mantar enfeksiyonuyla savaşmanıza yardımcı olacak bu ev tedavilerine de göz atabilirsiniz.

Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Karşı Sağlıklı Alışkanlıklar

Kuru Kalın

Banyodan sonra iyice kurulanmayı unutmayın. Mantar, sıcak ve nemli ortamlarda yaşar ve çoğalır. Bu nedenle duş aldıktan ya da banyo yaptıktan sonra genital bölgenizi iyice kurulamanız çok önemlidir.

Hava Alan İç Çamaşırlarını Tercih Edin

hava alan iç çamaşırı

Sıcağı ve nemi önlemek için hava alan iç çamaşırlarını tercih edin. Eğer naylon iç çamaşırı giymek istiyorsanız, içinde bir miktar pamuk olduğundan emin olun. Ayrıca, uzun süre ıslak mayoyla kalmaktan kaçının.

Kişisel Temizliğinize Özen Gösterin

Mantar enfeksiyonundan şikayetçi olsanız da olmasanız da, yıkanırken hafif sabunları tercih etmelisiniz. Her gün mutlaka yıkanın ve havlunuzu, sabununuzu ve diğer kişisel bakım ürünlerinizi paylaşmaktan kaçının. Ayrıca, mantardan tamamen kurtulmak için iç çamaşırlarınızı da sıcak su ya da sirkeli suyla yıkamalısınız.

Ağır Sabunlardan Kaçının

doğal sabunlar
  • Ağır sabunlar ya da alkol içeren kişisel bakım ürünleri vajinayı tahriş edebilir ve pH dengesinin değişmesine yol açabilir.
  • Eğer mantar enfeksiyonunun belirtilerini gösteriyorsanız biraz sirkeyi suyla karıştırarak bir vajina temizleme solisyonu hazırlayabilirsiniz.
  • Sirke, vajinanın pH değerinin, olması gereken 4.5’e dönmesine yardım edecektir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonuna Karşı Ev Yapımı Tedaviler

Doğal Yoğurt

vajinal mantar doğal yoğurt

Vajinal mantar enfeksiyonuna karşı en iyi çarelerden biri doğal yoğurttur. Yoğurt, içerdiği bakteriler sayesinde doğal asit dengesini düzenlemeye yardımcı olur.

Eğer mantar enfeksiyonundan şikayetçiyseniz, yoğurdu sadece yemek değil; harici olarak uygulamak ya da suyla karıştırarak yıkanmada kullanmak da yardımcı olacaktır.

Borik Asit

Borik asit, mantar enfeksiyonuna karşı bütçe dostu bir çözümdür. Yapılan araştırmalar, vajinal mantar enfeksiyonuna karşı etkili olduğunu göstermiştir.

Doktor gözetimi altında, küçük jelatin kapsülleri borik asitle doldurarak fitil hazırlayın. Bu tedaviyi, bir hafta boyunca her gün uygulayın.

Bitkisel Çareler

  • Eğer vajinal kaşıntıdan ve yanmadan şikayetçiyseniz, biberiyeyi demleyerek bir havlu yardımıyla harici olarak uygulayın.
  • Başka bir seçenek de kekik çayı içmektir. Bir bardak kaynar suya bir yemek kaşığı kekik atıp demleyin. Günde 4 bardağa kadar içebilirsiniz.
  • Candida albicans ve yol açtığı belirtilere iyi gelen bir başka bitki de ebegümecidir. Ebegümeci, hem iltihabı geçirmeye yardımcı olur hem de ağrı kesici ve rahatlatıcı etki gösterir. Birkaç ebegümeci yaprağını bir litre temiz suda kaynatın. Soğumasını bekleyin ve vajina bölgesini yıkamakta kullanın.

Umarız mantar enfeksiyonuna karşı neler yapabileceğiniz hakkındaki bu makalemizi faydalı bulursunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.