Menstrüal Kap Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

Menstrüal kaplar hijyenik, rahat ve uzun dönemde ucuz olduğundan, menstrüasyon dönemindeki kadınlar için de mükemmel bir çözüm haline gelmiştir.
Menstrüal Kap Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Adet kanaması bir kadının en yakın arkadaşlarından birisidir. Ergenlikten menopoza kadar her ay bununla yaşarsınız. Bu da toplama baktığınızda aşırı miktarda ped ya da tampon kullanmak demektir. Bu yüzden menstrüal kap ile ilgili sizinle bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Menstrüal kap, 19. yüzyılın sonlarında üretilmeye başlandı ve birçok değişiklikten geçti. Bütün tipteki materyaller denendi, kullanış açısından en rahat olan materyal arandı.

Son yıllarda, menstrüal kaplar çevre kirliliğini azaltmak ve para tasarrufu yapmak isteyen kadınlarla ayrılmaz ikili oldular. Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? O zaman okumaya devam edin.

1. Menstrüal kap nedir?

menstrüal kap

Menstrüal kaplar tamponların veya pedlerin yerine kullanılabilirler. Vücutta 12 saate kadar durabilen, menstrüal akışı yakalayan küçük aletlerdir.

En modern menstrüal kaplar tıbbi kullanıma uygun silikondan veya lateksten yapılır. Latekse alerjisi olan kadınlar herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için silikon kapları tercih etmelilerdir.

2. Menstrüal kap nasıl kullanılır?

Kabı yerleştirirken kendinize zaman tanımanız ve hangi yöntemin sizin için en iyi olduğunu anlamanız çok önemlidir. Vücudunuza uygun en iyi yöntemi bulana kadar bir kaç deneme yapmanız gerekebilir. Böyle olması normaldir, bu yüzden endişelenmeyin, çünkü pratik yaptıkça daha da kolaylaşmaktadır.

Tamponlar veya pedlerin aksine, menstrüal kap akışı absorbe etmek yerine bu akışı tutar ve vücuttan atılmasını önler. Yani bütün yapmanız gereken kabı vajinanıza yerleştirmek ve kapasitesine göre 8-12 saat arası orada kalmasına izin vermek.

Bu süreden sonra, basitçe kabı çıkartmanız ve boşaltmanız gerekli. İyi bir hijyen için tekrar yerleştirmeden önce temiz su ile yıkamak iyi bir fikir olacaktır. Eğer bunu yapamıyorsanız yine de bu büyük bir sorun teşkil etmez. Sadece bir sonraki sefere yıkamayı unutmayın.

Bu yazımıza da bir göz atın:Pedler ve Tamponlar: Külfetli ve Tehlikeli

3. Menstrüal kapları tercih etmenin sebepleri

menstrüasyon
  • Menstrüal kaplar 10 sene boyunca kullanılabilir. Pedlerin ve tamponların her ay yenilerinin alınması gerekirken, menstrüal kaplar 10 sene boyunca tekrar tekrar kullanılabilen ürünlerdir. Bu da kadınsal ürünler için harcadığınız paranın büyük bir kısmının cebinize kalacağı, çevreye yardım edeceğiniz ve aşırı rahat olacağınız anlamına gelmektedir.
  • Yüksek kapasiteye sahiplerdir. Leke kazalarından mı endişeleniyorsunuz? Genellikle kanamanız ağır mı oluyor? Menstrüal kaplar pedlerden ve tamponlardan daha büyük bir kapasiteye sahiplerdir. Tamponlar sadece 5 mL, pedler de 10 mL absorbe ederken, kaplar 30 mL’ye kadar tutabilir.
  • Kaza ihtimali düşüktür. Çünkü menstrüal kaplar silikondan veya lateksten yapılır, böylelikle vücudunuzun şekline kolayca adapte olabilirler. Bu yüzden herhangi bir fiziksel aktiviteyi veya sporu hiç problem yaşamadan kolayca yapabilirsiniz.
  • Kötü bir reaksiyon yaşama ihtimaliniz çok düşüktür. Ped ve tampon kullanırken en yaygın korku sebebi enfeksiyonlardır, fakat menstrüal kap kullandığınızda bu olmaz. Sadece alerjiniz olmayan bir materyali kullandığınızdan emin olmalısınız. Kadınların bir kısmı latekse alerjiktir, eğer bu durum sizin için de geçerliyse, silikon kap kullanın.

4. Menstrüal kaplar daha ucuzdur

Menstrüal kapları nereden aldığınıza bağlı olarak 20-60 dolara alabilirsiniz. Genellikle kumaş çantası ile gelir, bu da kullanmadığınız zamanlarda kabı muhafaza etmeniz için tasarlanmıştır.

Orta kalitedeki kapların 5 yıla kadar, iyi kalitedeki kapların da 10 yıla kadar ömrü olduğunu da düşünürsek, bu ucuz bir fiyattır.

5. Menstrüal kapların bakımı çok kolaydır

adet kanaması

Menstrüal kapların yapımında kullanılan materyaller kolayca temizlenebilir ve bakımı yapılabilir:

  • Periyodunuzun başlangıcında: kabı kullanmaya hazırlanırken ve kap yeni olsa da olmasa da, çantasından çıkarın ve suda 3-5 dakika kadar kaynatın. Bu süreç herhangi bir kalıntıyı ve atığı yok edecektir. Ardından kabınızı kullanabilirsiniz.
  • Periyodunuz süresince: kabı boşalttığınız zamanlarda yıkamanız çok önemlidir. Basitçe musluktan akan suyla kabınızı yıkayın.
  • Periyodunuz bittiğinde: menstrüal kabı tekrar yıkayın. Eğer isterseniz doğal bir sabunla suda yıkayabilirsiniz. İyice temizlediğinize emin olun. Ardından kumaş çantasına koyun ve iyi havalandırılan, kuru bir alanda saklayın.

6. Çeşitli boyutlarda menstrüal kaplar vardır

Her kadın farklıdır ve konu kadınsal hijyene geldiğinde, doğru ürünü seçmek istersiniz. Menstrüal kap bakıyorsanız, çeşitli boyutlarda bulabileceğinizi göreceksiniz. Çocuğu olmayan kadınlar için en küçük boydakiler, çocuğu olan kadınlar için de büyük boydakiler daha iyi olacaktır.

Bunun sebebi de çocuk doğurduktan sonra vajinanın boyutunun biraz değişmesidir. Menstrüal kabınızı almadan önce, çeşitli boyutlar ve her kabın özelliği ile ilgili biraz araştırma yapın.

7. Bazı menstrüal kaplar cinsel ilişki sırasında kullanılabilir

cinsel ilişki

Menstrüal kaplar vajinanın içine yerleştirildiği için, bazı kadınlar bunu kullanırken cinsel ilişkiye girmekten korkuyorlar. Genellikle akla gelen ilk düşünce kabın sıkışacağı olmaktadır, fakat bu doğru değildir.

Kaplar vücudun belli bir kısmına kadar gidebilecek şekilde yapılmışlardır, bunun ardına gitmezler. Boyutları bunu önler. Eğer partnerinizin rahatsız hissedeceği konusunda endişeliyseniz, bazı menstrüal kapların bu durumlarda fark edilmemek için tasarlandığını bilmelisiniz.

Bu kapların yapımında kullanılan materyaller çok yumuşak ve esnektir, partnerinizin bunu fark etmeme sebebi de budur. Sizin de gördüğünüz gibi, menstrüal kaplar diğer ürünlerle kıyaslandığında harika özellikleri olan bir seçenektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
  • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
  • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
  • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.