Mutfakta Hepimizin Yaptığı 7 Hata

Bunların birçoğunun sağlığınıza bir zararı olmamasına rağmen, takip eden hatalardan kaçınmak mutfakta geçirdiğiniz zamanı en uygun hale getirecektir.
Mutfakta Hepimizin Yaptığı 7 Hata

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Mutfak içindeki organizasyon ve temizlik alışkanlıklarınızın nasıl olduklarını söylersiniz?  Muhtemelen oldukça iyi olduklarını ve her şeyin olabildiğince sağlıklı olduğunu düşünüyorsunuzdur. Ancak hepimiz mutfak hataları yaparız, farkında olmasanız da siz bile. Ne olduklarını öğrenmek için okumaya devam edin!

Bu genel mutfak hataları sadece kötü alışkanlıklar yada aceleci davranmakla sınırlı değildir. Bazen, sistematik olarak düzene soktuğumuz yada çok sık yaptığımız prosedürler her gün yaptığımız hatalara dönüşebilir. Bunların arasında biz, takip edenleri bulduk:

Otları taze tutmamak

Kişniş, fesleğen, nane ya da maydanoz gibi bitkilerin sürekli olarak kullanıldığı mevsim ürünleri dolu bir tabağı herkes sever. Muhtemelen çoğu zaman onları taze alıyor ve plastik torbalarda ya da kaplarda muhafaza ediyorsunuz.

taze otlar

Onlara zarar vermeden taşımakta sorun yoktur fakat eve ulaştığınız anda onları kaplarından çıkarmalı ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Eğer mümkünse, bir bardak su idealdir. Bu, onların erkenden solmalarını engelleyecektir.

Ayrıca bu hassas bitkileri aşırı sıcaklıklardan uzak tutmak da önemlidir. Eğer onları fırının ya da buzdolabının yanında muhafaza ederseniz raf ömürleri kısalır.

Bu hepimizin mutfakta yaptığı o hatalardan biridir ve o hassas aromanın yok olmasına yol açıp sizin bir ya da iki gün dayanabilen otlar için daha çok para harcamanıza neden olur.

Otları taze tutmak için en iyi alternatif bir saksı almak ve içine biraz tohum ekmektir. Tek ihtiyacınız olan şey bahçe için birazcık alandır.

Ayrıca Bakınız: Cilt Lekeleri için Maydanoz

Açılmış Konserve Yiyecekleri Kurtarmak

konserve domates

Konserve yiyeceklerin birçok faydalı özelliği vardır. Daha uzun süre dayanırlar ve mevsimi olmayan ürünler kullanabilirsiniz. Öte yandan, unutmayın ki bir kere konserve kabını açtığınızda bütün içeriği kullanmanız gerekir.

Konserve kapları genel olarak alüminyumdan ya da çelikten yapılır ki bu maddeler havayla temas kurmadıkları sürece pas geçirmezler. Konserve kabını açtığınız an oksitlenme işlemi başlar ve saatler içerisinde yemeğinize pas bulaşmıştır.

Eğer konserve kabının bütün içeriğini kullanmadıysanız, kalanını bir kap içerisinde buzdolabında ya da buzlukta muhafaza etmeyi unutmayın. Bu mutfakta yapılan en yaygın hatalardan biridir çünkü yiyeceğin tüketmediğiniz kısmını kendi kabında muhafaza etmeye devam etmek mantıklı gelir.

Muzları yanlış soymak

Bu büyük bir sağlık sorunu teşkil etmeyen bir hata olmakla birlikte çoğumuzun benimsediği bir kötü alışkanlıktır. Çoğu insan muzu tepeden aşağıya doğru soymaya başlar ancak doğru olanı aşağıdan yukarıya doğru olandır. Alakasız gibi görünebilir ancak bu meyveyle baş etmenin en kolay yolu budur.

Folyoyu koparmak

folyo rulosu

Sizde folyonun rulosunun neresinde koparmak isterseniz orasından koparan insanlardan mısınız?  Hiç kutunun iç kısmında keskin bir kenar olduğunu ve genellikle zikzak şeklinde olduğunu fark ettiniz mi?

Bu, insanların mutfakta yaptıkları yaygın yanlışlardan biridir. Yapılacak doğru şey, ne kadar folyoya ihtiyacınız olduğunu belirlemek ve bu belirlenen kısmı kutunun köşesine denk getirmektir. Böylelikle yapmanız gereken tek şey, hızlı ve kesin bir kesik için biraz kuvvetle çekmektir.

Patates soymak

Hiç şüphesiz bu sizin başınızı da gelmiştir. Patatesleri soyarken her zaman kabuk kısmıyla beraber büyük bir etli kısmı da soyarsınız. Bu mutfakta hepimizin yaptığı bir yanlıştır ve çözümü basittir. Patates soymaya gideceğiniz bir sonraki seferde takip edenleri deneyin:

  • Patatesi her zamanki gibi yıkayın.
  • Bir bıçakla patatesin etrafını dolaşan bir çizgi çekin.
  • Patatesi haşlayın.
  • Piştiği zaman, ateşten alın ve üzerine soğuk su dökün ya da buz küpleriyle dolu bir kaba koyun.
  • Parmaklarınızla derisini soyun.

Bu işlem oldukça kolaydır çünkü deri çaba gerektirmeden soyulur. Eğer üzerinde düşünürseniz, siz sadece birkaç adımın yerini değiştiriyorsunuz ve bu size bir sürü zaman ve birçok patates kazandırıyor.

Mikrodalga fırını temizlemek

mikrodalga temizliği

Muhtemelen mikrodalga fırını temizlemek yerine diş doktoruna gitmeyi tercih edersiniz. Ancak bu işi, aygıtın içine ıslak bir sünger koyup bir dakikalığına aygıtı çalıştırarak ve süngeri geri alarak basit hale getirebilirsiniz.

Suyun buharlaştığını ve fırının içindeki tortuları yumuşattığını göreceksiniz. Tek yapmanız gereken onu silip çıkararak temizlemek. Bütün yiyecek artıklarının ne kadar kolay çıktığını görünce hayrete düşeceksiniz.

Soğuk tabaklarda yemek servis etmek

Muhtemelen yemeklerinizi en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyor, onları doğru sıcaklıklarda tutuyorsunuz. Ancak onları soğuk tabaklarda servis ettiğinizde bütün çaba boşa gidiyor.

İyi restoranlarda yemekler, doğru sıcaklara sahip tabaklarda servis edilir. Eğer yemek soğuk bir yemekse, tabak da öyledir. Eğer yemek sıcaksa, tabak da ısıtılır ki yiyeceğin sıcaklığını korusun.

İşleri toparlamak gerekirse, bir şeyi hep yapmış olmamız onun doğru olduğu anlamına gelmez.

Hangi mutfak hataları sizin de yaptığınız hatalar? Başka ne çeşit ipuçları önerirsiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wendt S., Eder I., Wolfel R., Braun P., Lippmann N., Rodloff A., Botulism: diagnosis and therapy. Dstch Med Wochenschr, 2017. 142 (17): 1304-1312.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.