Patlamış Mısır Sağlıklı Mıdır?

Bir çoğumuz patlamış mısır yemeyi severiz. Evde film izlerken veya sinemaya gittiğimizde, bu lezzetli tohumları sık sık yeriz. Ama, nedir bu patlamış mısır? Patlamış mısır sağlıklı mı? Bu yazımızda, patlamış mısırın karanlık yüzünü keşfedeceğiz.
Patlamış Mısır Sağlıklı Mıdır?
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Mısır, organik hali ile, yüksek miktarda lif içeren iyi bir folik asit, C vitamini ve niyasin (B3 vitamini) kaynağıdır. Organik mısır taneleri ile yapılan taze patlamış mısır nesillerdir lezzetli ve sağlıklı bir eğlencelik olarak evlerimizde yerini almıştır. 

Ancak, mikrodalga fırınlar için satılan patlamış mısırlar tamamen farklıdır. Bunlar ne doğal, ne de sağlıklıdırlar. İçerdikleri çeşit çeşit toksinler alzheimer, akciğer hastalıkları ve kronik böbrek hastalığı gibi bir çok sağlık sorununa yol açar.

Rahatlığı, kolay hazırlanışı ve çok güzel tadı insanların hazır patlamış mısırı tercih etmesine neden oluyor. İşte size patlamış mısır almamanız için üç büyük neden.

Tereyağı aroması sağlığa zararlıdır

Mikrodalga mısırlarında kullanılan tereyağı aroması hastalıklara neden olur. Diasetil, bu mikrodalga ürünlerine kokusunu ve tadını veren kimyasal bir maddedir.

1 Ağustos 2012’de ACS (Amerikan Kimya Topluluğu) dergisinin zehirbilim üzerine kimyasal çalışmalar bölümünde yayımlanmış bir araştırma, diasetilin beyindeki beta-amiloyit proteinlerinin seviyesini arttırdığını göstermiştir.

Beyinde bu protein sınıfının görülmesi alzheimer hastalığının belirtilerinden biridir. Diasetil ayrıca sinir hücrelerine de zarar verir.

Araştırma bizi, bu maddeye aşırı maruz kalındığında meydana gelebilecek sinir zehirlenmeleri konusunda da uyarıyor. Diasetil kullanmaktan kaçınılan ürünlerde bile, ne yazık ki benzer başka suni tereyağı aromaları kullanılıyor.

Poşetlerdeki yapışmaz kaplama ciğerleri ve bağışıklık sistemini zehirliyor

mısır

Perfluoroktanoik asit mikrodalga patlamış mısır paketlerinin kaplamasında bulunan sentetik bir kimyasal maddedir. Uygulandığı yüzeyin sıvı ve yağ ile etkileşimini engelleyerek, paketlerde yapışmaz bir yüzey oluşmasını sağlar.

Bu madde hayvanlar ve insanlar için kanserojen ve zehirlidir, ve doğada tanımlanmayan bir yapıda bulunur. Yüksek kolesterol, kronik böbrek hastalığı, ve astım gibi solunum hastalıkları perfluoroktanoik asit ile ilişkilendirilen hastalıkların birkaçıdır.

Mikrodalga mısır yiyenlere söyleyelim, araştırmalara göre kanda bulunan perfluoroktanoik asidin %20si bu mısırlardan geliyor. Bu zehirli gazların %80i, paketi ilk açtığınız an vücudunuza giriyor. Gaz miktarı zaman içinde azalsa da, asla tamamen bitmiyor.

Hidrojene yağlar

Mikrodalga mısırların büyük bir çoğunluğu işlenmiş yağlar kullanılarak üretilir. Genellikle soya ve hindistan cevizi yağları, atardamarı tıkayan, kalp hastalıklarına yol açan ve vücutta iltihaplanma yapan trans yağlara dönüştürülerek kullanılırlar.

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) etiket rehberi, üreticilere ürünlerinde porsiyon başına 0,5 gram ya da daha az miktarda trans yağ olduğunda bu miktarın sıfır gösterilmesine izin veriliyor. Porsiyonda yarım gram trans yağ olsa bile etikete “trans yağ içermez” yazılabiliyor.

Alternatifleri neler?

Hazır mikrodalga mısırların en iyi alternatifi, tabii ki de evde yaptığımız patlamış mısırdır. Hazırlanışı çok kolaydır ve hazır paketlenmiş olanlardan gelecek tehlikelere maruz kalmadığınız gibi mısırda bulunan bütün faydalı besinleri de alırsınız. Tarifi şöyledir:

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağını bir tencere içinde, orta ateşte ısıtın.
  • Yarım bardak organik tane mısır ekleyin.
  • İyice karıştırıp kapağı kapatın.
  • Mısır 1 dakikadan kısa sürede patlamaya başlayacaktır. Patlama sesi bittiğinde hazır olmuş demektir. Biraz tuz ekleyip taze karabiber ya da karışık baharatlarla istediğiniz gibi tatlandırın.

Görseller, Antonio Fiol ve Thomas’ın izinleriyle kullanılmıştır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.