Pedler Kadın Sağlığına Yararlı mı, Zararlı mı?

hijyenik pedler sağlıklı mı, yoksa bize zarar mı veriyor? Vajinal sağlık hassas bir denge olabilir, onu sağlıklı ve mutlu tutmak için bu ipuçlarına bir göz atın.
Pedler Kadın Sağlığına Yararlı mı, Zararlı mı?

Son Güncelleme: 09 Mart, 2019

İç çamaşırlarını temiz ve sıvılardan uzak tutmak amacıyla, ped kullanımı kadınlar arasında her gün daha da yaygınlaşıyor. Pedler aynı zamanda olası kötü kokuları da önleyerek genel anlamda daha fazla temizlik hissi veriyor.

Ama… bunları kullanmak gerçekten sağlıklı mı? Yoksa bize daha çok zarar mı veriyor? Bu yazıda, bu tarz şüphelerin üzerine ışık tutacak, ve genital bölgelerimizi daha sağlıklı ve zararlı enfeksiyonlardan uzak tutmanın yollarını anlatacağız.

Marketlerde her gün yeni bir markanın çıkmış olduğunu görüyoruz. Ancak, sıvıyı daha iyi emdiği veya çeşitli iç çamaşırlarına daha çok uyum sağladığı öne sürülen bu ürünler reklamlarda övüldüğü kadar faydalı ve kullanışlı olmayabilir.

Genital bölgelerimizin sağlıklı kalmak, yanma, kaşınma gibi rahatsız edici durumlardan muzdarip olmaması için belli başlı gereksinimleri vardır. Bu durumlar günlük yaşantımızda bile problemlere neden olabilir. Kişinin öz saygısını yitirmesine neden olup, partneriyle  özel hayatını kötü yönde etkileyebilir.

Eğer her gün ped kullanmaktan vazgeçemiyorsanız, akabinde gelebilecek rahatsızlıklardan korunmak için bu ipuçlarını aklınızda tutmanızı öneririz.

Pedler ve Sağlıklı Bir Genital Bölge için İpuçları

Her bir diğerinden kadın farklıdır. Birine faydalı olan bir yöntem, bir diğerine zarar verebilir.

Genel öneriler:

Öncelikle, pedler satın alınırken, hava aldığından emin olun. Gözenekli ve plastik kaplamasız olmalıdır. Genital bölgenin hava alması çok önemlidir. Aksi takdirde, bölgede biriken nem enfeksiyonlara zemin hazırlar.

Pedler günde birden fazla kez değiştirmelisiniz. Bu sayı en az 4ten 6ya kadar olmalıdır.

Tuvalete girmeden önce ve girdikten sonra, ve hijyenik pedleri kullanacağınız esnada ellerinizi iyice yıkamanız çok önemlidir.

Enfeksiyonlara Karşı Diğer İpuçları:

  • Vajinal bölgenizi tamamen tıraş etmeyin. Kıllar bölgeyi korumak için vardır.
  • Kişisel bakım ve hijyen, özellikle adet dönemlerinde hayati önem taşır.
  • Toz sabun kullanmaktan kaçının, bunlar vajinanın ph dengesini bozabilmektedir. Doğal sabunlar ya da özellikle bunun için üretilmiş olan çeşitli sabunlar daha uygundur ve kadın sağlığı için daha iyidir. Ph oranı bölgeyi temiz ve sağlıklı tutacak olanlardan birini seçmeniz en iyisidir.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin. Bu havalandırmayı kolaylaştıracaktır.
  • Uzun süre dar pantolonlar giymekten kaçının. Bunlar bölgedeki sıcaklığı ve nemi arttırarak, fırsat kollayan bakteri ve virüslere uygun iklimi yaratır.
  • Sentetik maddelerden üretilmiş kıyafetler giymeyin.
  • Uyku kıyafetinizin geniş ve rahat olmasına dikkat edin.
  • Çok uzun süre oturmaktan kaçının.
  • Genital bölge için satılan deodorantlardan kullanmayın. Sadece kötü kokuyu bastıran bu ürünlerin tahriş etmekten başka özelliği yoktur.
  • Bölgeyi mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın.

Enfeksiyona Zemin Hazırlayan Faktörler

Uzun süreli antibiyotik kullanımı, hamilelik ve diyabet. Bu faktörlerin hepsi kişiyi enfeksiyona açık hale getirir. Eğer bu faktörlerden birine sahip iseniz, daha da sıkı önlemler almanız gerekiyor.

Bu Semptomlara Sahipseniz Dikkat Edin:

  • Vajinal akıntıda belirgin bir artış ve yoğunluk.
  • Salgı renginde değişiklik.
  • Kötü kokular
  • İdrar sırasında acı ve yanma
  • İlişki sırasında acı

Kendi Kendinizi Tedavi Etmeyin

Birçok kadın, gerek korkudan gerek utangaçlıktan, bir uzmana danışmaktan kaçıyor. Unutmayın ki enfeksiyonla geçirdiğiniz her gün, tedaviyi daha da zorlaştıracaktır.

Eğer vajinal enfeksiyon kaptığınızdan şüpheleniyorsanız, kendiniz tedavi etmeye çalışmayın ve bir doktora görünün. Erken tedavi her şeyi çok daha kolay kılacaktır. Kendinizi tedavi etmeye çalışmanız durumu ancak daha kötüye götürür.

Doktorun, özel durumunuz için en uygun ilacı vermesi çok önemlidir. Eğer vajinal enfeksiyon gibi duran bazı semptomlarınız var ise, ped kullanımına ara verin.

Uygun tedavisi yapılmayan bir vajinal enfeksiyon, idrar yollarında da enfeksiyona sebep olur. Bu da daha büyük sağlık sorunlarına yol açacaktır.

Uzmanlar, kadınların büyük çoğunluğunun bir vajinal enfeksiyon geçirdiğini veya geçireceğini söylüyor. Ama, fırsatımız var iken buna engel olmak daha iyi değil mi?


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.