Polikistik Over Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik Over Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tarafından yazılmıştır Ekhiñe Graell

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bugün, sizin için iki soruya açıklık getireceğiz: Polikistik over sendromu nedir ve nasıl tedavi edilir?

Yumurta ve hormon üretilmesini sağlayan yumurtalıklar, dişi üreme sisteminin bir parçasıdır. Yumurtalıklar grimsi renkli, badem benzeri iki adet oval şeklindedir ve rahim ve pelvik duvarın iki tarafına yapışıklardır. 

Çok küçük olduklarından dolayı ağırlıkları da fazla değildir. Özelliklerinden dolayı yumurtalıkların, erkeklerin testisleri ile aynı işlevi gördüğü söylenebilir.

Polikistik over sendromu nedir?

Polikistik over sendromu, cinsel hormonlardaki bozukluğu dışarı yansımasıdır. B u hastalık hamile kalmada zorluk, yumurtalık kistleri, adet döngüsünde değişiklikler ve başka sorunlara da neden olur.

Stein-Leventhal sendromu olarak da bilinen bu durum, kadınların üreme çağlarında en sık karşılaştıkları hastalıklardan birisidir. Belirtileri ve nedenleri farklı olsa da, çoğu zaman genetik nedenlere bağlanmaktadır.

Polikistik over sendromu, yumurtaların serbest bırakılmasını sağlayan östrojen ve progesteron gibi hormonların üretilmesinde değişikliklere neden olur. Ayrıca bu sendrom, androjen hormonunu da etkiler.

Stein-Leventhal sendromu, kadınların olgunlaşmış ve gelişimini tamamlamış yumurtaları serbest bırakmalarını engeller. Sonuç olarak, yumurtalıktan düşmeyen yumurtalar, oldukları yerde kalıp ufak kistler oluştururlar.

Kist, kendi dokusu olan bir kese veya poşet gibi düşünülebilir. Genelde içinde sadece hava vardır veya yarı katı – sıvı bir maddeyle doludur.

Polikistik over sendromu daha çok 20 ila 30 yaş arasındaki kadınlarda görülür ancak nadiren adet döngüsüne yeni başlayan genç kızlarda da görülebilir. P olikistik over sendromu görülen kadınların, genelde aynı hastalıktan muzdarip bir akrabaları da bulunur.

Belirtileri neler?

En yaygın belirtileri oligomenore ve amenoredir; yani düzensiz adet döngüsü ve adet sırasındaki kanamanın düzensizleşerek çok az veya aşırı fazla bir hale gelmesidir.

Yumurtlama yaşanmayınca oluşacak kısırlık ve metabolik düzensizlik; vücuttaki insülinin işlenmesinde değişiklikler ve obeziteye de neden olabilir.

Polikistik over sendromunun ciddi hormonal değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler; göğüs ve yüzde tüylenme, göğüslerde küçülme, sesin kalınlaşması, saç dökülmesi veya kellik, klitorisin büyümesi ve  kasık, boyun, göğüs ve koltuk altı bölgelerinde akne veya yağ bezesi şeklinde görülebilirler.

Nasıl teşhis edilir?

Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için hastanın tıbbi geçmişi gözden geçirilmeli ve bazı kontrollerin yapılması gerekir. Y umurtalıklarda veya klitoriste iltihaplanma olup olmadığına bakmak için pelvis testi yapılmalıdır. Hastanın vücut kitle endeksine (BMI) ve abdomen bölgesinin ağırlığına ve ölçülerine de bakılır.

Hastanın polikistik over sendromu olup olmadığını öğrenmek için en önemli testlerden birisi de yapılan kan testleridir. Bu kan testleri sayesinde hastanın östrojen, testosteron gibi hormon seviyeleri, glikoz, lipidler, prolaktin ve tiroidine de bakılabilir.

Son olarak doktorlar vajinal ultrason veya pelvik laparoskopi önerebilirler. Hastanın diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterol gibi bir tıbbi geçmişi varsa, bunlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

İlginizi çekebilir:

Tiroid Hakkında Her Şey

Polikistik over tedavisi

Ovario-poliquistico
Gerekli testler yapıldıktan sonra, polikistik over sendromu teşhisi konulduysa, tedaviye başlanması gereklidir. En önemlisi, fazla kilo varsa, kilo vermektir çünkü böylece diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıklar daha rahat tedavi edilebilir. Ayrıca tedavi sonunda hastanın hamile kalma ihtimali de çok daha yüksektir.

Tedavide özellikle de doğum kontrol hapları olmak üzere ağız yoluyla alınan ilaçlar da kullanılır. Androjen üretimi bu ilaçlarla düzenlenip, adet döngüsünün düzenli olması sağlanır; fiziksel değişiklikler, kısırlık ve akne sorunlarıyla da savaşılır.

Yine de yukarıdakilerin hepsi için diyabet ilaçları, hormonlar, klomifen sitrat, spironolakton, fludamide veya eflornitin krem gibi tedaviler de mevcut.

Bazı vakalarda, kistlerin cerrahi yöntemle alınması gerekir. İlaç veya başka bir tedavi yöntemiyle  kistler yok edilemezse ameliyate başvurulur. Kistleri almak için gerçekleştirilen ameliyat aslında çok basit bir ameliyattır ve ciddi bir yan etkisi yoktur. Ayrıca ameliyat, kısırlığı tedavi etmek için de harika bir seçenektir.

Polikistik over sendromu olan hastaların daima düzenli beslenmesi gerekir. Ayrıca net bir teşhis konmamışsa bu tarz bir tedavinin uygulanması tehlikeli olacaktır çünkü hormon dengeleri çok hassastır ve sadece bir uzman tarafından müdahale edilmelidir.

İyileşme Şansı

Doğru tedavi uygulanırsa, bu hastalık çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Polikistik over sendromu olan hastaların endometriyal veya meme kanseri olma riskleri ve kısırlık ihtimalleri de daha yüksektir.

Belirtilerden herhangi birisini gösteriyorsanız, uzman bir doktora gidip polikistik over sendromunuz olup olmadığını öğrenmelisiniz. Üreme çağındaki kadınlar bu hastalığa en yatkın olan kişiler oldukları için bu konuya çok daha fazla özen göstermeliler.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi polikistik over sendromunun da hasta üzerinde değiştirici etkileri olabilir. Kadınlar hamile kalmakta çok zorluk çekebilir veya kısır olabilirler. Bu nedenle gerekli kontrolleri yaptırmalı ve bir sorun varsa hızla tedaviye başlamalısınız. 

Polikistik over sendromu olan kadınlar endişelenmemeli ve olumlu düşünmeliler çünkü tıptaki gelişmeler sayesinde günümüzde bu hastalıkla baş etmek çok daha kolay.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.