Rahim Tümörleri: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Uygulanacak tedaviler, rahim tümörlerinin boyutuna göre değişiklik gösterir. Tümörü almak için cerrahi müdahale gerekebilir ya da ilaç tedavisi ve düzenli kontroller yeterli olabilir.
Rahim Tümörleri: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2018

İspanyol Doğum Bilim ve Jinekoloji Topluluğu’na (SEGO) göre, kadınların yaklaşık %70’i hayatlarının herhangi bir döneminde rahim tümörleri geliştirebilir. Ancak bu tümörlerin sadece %0.5’i kansere sebep olur.

Yine de tümör nedenli rahatsızlık ve problemler dikkate alınmalıdır. Bu bilgi, düzenli jinekolog kontrollerimizi unutmamamız için bize kesinlikle bir hatırlatıcı niteliğindedir.

Rahim tümörleri, leiomiyom ya da fibromiyom olarak da bilinir ve kadınlarda en yaygın görülen tümör tipidir. Bu sebeple sizlerle rahim tümörlerinin belirtilerini fark etmenizi sağlayacak beş yöntem paylaşmak istiyoruz.

1. Rahim tümörleri nedir?

Çok sayıda kadın aynı şeylerden şikayet eder; sağlıklı bir hayat sürerler, cinsel sağlıklarında dikkatlidirler, jinekoloji kontrollerini zamanında yaptırırlar fakat yine de rahimlerinde tümör tespit edilebilir.

rahim tümörleri

Peki bu neden olur? Gerçek şu ki tam olarak neyin rahim tümörüne sebep olduğunu şu an hala bilmiyoruz. Gelişmelerinde genetiğin rol aldığından şüpheleniliyor fakat nasıl oluştuklarını ve geliştikleri tam olarak belirlenmiş değil.

Rahmin çok sayıda katmanı vardır. Bir tanesi de miyometriyumdur. Östrojen ve projesteron gibi kadın hormonları, miyometriyumun içinde yavaşça tümöre dönüşebilecek küçük yumruların büyümesini tetikler. 

Bu rahim tümörleri, rahmin yüzeyinde yer alırlarsa subserozal tümör, rahim duvarına gömülü ise intramüral tümör, rahmin içinde yer alıyorlarsa submukozal tümör olarak adlandırılırlar.

Subserozal tümörlerin neredeyse hiçbir belirtisi yoktur. Fakat intramüral ve submukozal tümörler, rahim mukozasını etkiler ve hatta kanama, acı ve en ileri vakalarda kısırlığa bile sebep olabilir. Rahme anormal kan akışı tümör oluşumunu tetiklediği gibi şiddetli ağrı ve düşüklere de sebep olabilir.

2. Rahim tümörü risk oranları

Doktorlar, rahim tümörlerinin genelde 35-55 yaş arasında oluştuklarını ve en yaygın olaraksa 45-55 yaş arasında görüldüğünü söylüyor. Ayrıca daha önce annenizin başına geldiyse, sizin de bir çeşit rahim tümörü geliştirme ihtimaliniz var. Son olarak rahim tümörü riskiniz; fazla kiloluysanız ve hiç doğum yapmadıysanız daha yüksek.

3. Rahim tümörlerinin belirtileri

Kadınların yaklaşık %30’unun hiçbir belirti göstermediği aklınızda olsun. Rahim tümörünüzün olup olmadığını sadece düzenli jinekoloji kontrolleri kesin bir şekilde belirleyebilir. Yine de çoğu kadının yaşadığı belirtileri bilmekte fayda var:

pelvis ağrısı
  • Şiddetli regl kanaması
  • Regl harici kanama
  • Regl döneminin normalden uzun sürmesi
  • Demir eksikliği
  • Şişkinlik ve halsizlik
  • Kilo almak
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Normalden sık idrara çıkmak

4. Rahim tümörü tedavileri

Bir ya da daha fazla sayıda rahim tümörü teşhisi konunca aklınıza gelen ilk şey, cerrahi müdahaleye ihtiyacınız olduğu olabilir ancak bu her zaman geçerli değil.

K üçük rahim tümörleri ilaç tedavisi ve düzenli kontrollerle iyileştirilebilir Tümör çok büyükse ya da küçük bir tümör ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa, ameliyatla aldırmaktan başka bir yolunuz yok.

Miyomektomi (rahmi etkilemeden tümör çıkarma) geçirebilirsiniz. Bir başka ameliyat türüyse rahmin bir kısmının veya tamamının alınmasıdır. Birçok uzman, ulipristal asetat gibi rahim tümörlerinin varlığını gözle görülür şekilde azaltan bir progesteron düzenleyici öneriyor.

5. Rahim tümörleri ve doğurganlık

Genelde rahim tümörü teşhisi konan kadınlar hamile kalıp kalamayacaklarına yönelik endişe duyarlar. Aslında bu tamamen yaşınıza bağlıdır. Rahim tümörlerinin yaygın olarak doğurganlık yaşlarında görülmesi ise korkuları artırıyor.

Uzmanlar büyük tümörlerin, doğurganlık problemlerine ya da hamilelikte sorunlara neden olabileceğini söylüyor. Tümörler düşüklere sebep olabilir; bu nedenle bir jinekoloğa danışıp hamileliğin mümkün olup olmadığını ve risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenmelisiniz.

Rahim tümörleri 4 cm’den büyük olduğunda gebelikte çok ciddi zorluklara sebep olur. Annede pelvik ağrılar, erken doğum ve hatta plasenta ayrılması görülebilir.

hamile kadın

Ancak miyomektomi – rahmi etkilemeden tümör çıkarma – geçiren kadınlar hamile kalabilir. Sağlığınıza dikkat edin ve düzenli doktor kontrollerinizi asla ihmal etmeyin. Doktorunuz önemli konularda size her zaman yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.