Güne Başlarken Yaptığınız 5 Yanlış Sabah Rutini

Sabahları güne başlarken ılık bir duş alın ve yapabiliyorsanız duştan çıkmadan hemen önce soğuk suyla bacaklarınızı yıkayın. Ne kadar rahatlatıcı olduğunu görecekesiniz. 
Güne Başlarken Yaptığınız 5 Yanlış Sabah Rutini

Son Güncelleme: 23 Mart, 2019

Alarmınız çalıp uyanma vaktiniz geldiğinde ilk olarak ne yaparsınız? Birden yataktan fırlayarak duşa giren, ardından bir şeyler atıştırıp hemen giyinerek hazır olanlardan mısınız? Herkesin sabah rutini farklı olabilir ancak sabahları yapılan birçok yanlış davranış bulunuyor ve ister inanın ister inanmayın, bu küçük detaylar sağlığınız üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir.

Bu yazıda sabahları uyandığınızda yaptığınız en yaygın 5 hata hakkında konuşmak istiyoruz. Aşağıdaki bilgiler ilginizi çekecek, öğrendiğiniz şeyler sizi şaşırtacak.

1. Birden bire yataktan fırlamayın! Her zaman yavaşça uyanın

yeni uyanan kadın sabah rutini olarak yatakta esniyor

Sabahları çoğu insan iki büyük yanlışa düşer. İlki sizi uyandırması için tiz sesli bir alarm sesi kullanmaktır, ikincisi ise uyandığınız gibi yataktan kalkmaktır. Unutmayın, yatay şekilde 6 – 8 saat arası bir vakit geçiriyorsunuz. Bu yüzden vücudunuzun dik konuma alışması için ona biraz süre tanımalısınız.

Yanlış bir sabah rutini sağlığınızı etkileyebilir, çok hızlı şekilde kalkarak midenizin bulanmasına yol açabilirsiniz, bu nedenle yarın güne başlarken şu basit ipuçlarını hatırlamaya çalışın:

  • Sanki bir rahatlama ritüeliymiş gibi yataktan yavaşça kalkın.
  • Alarmınızı normalden 10 dakika önceye kurun ve rahatlatıcı bir ses tercih edin. Klasik “bip bip bip” sesini asla kullanmayın.
  • Uyandıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, yatakta doğrulup oturur pozisyonda iki dakika boyunca derin nefes alıp vermek olmalıdır.
  • Ufak çaplı kol germe ve esnetme hareketleri yapın. Ellerinizi birleştirin ve kollarınızı başınızın üzerinde esnetin, ardından sağa ve sola doğru hareket ettirin.
  • Şimdi boynunuzu bir yandan diğer yana kıvırın ve dairesel hareketler yapın. Her şeyi yavaşça yapmaya dikkat edin.
  • Derin bir nefes alın ve yataktan kalkın. Güne başlamak için hazır mısınız?

2. Yanlış bir sabah rutini: Kahvaltı yapmadan evden çıkmak

cam kavanoz içinde sağlıklı bir sabah kahvaltısı

Çocukları hazırlamak, onları okula bırakmak ve işe zamanında yetişmek zorundasınız. Öğlen için yemek hazırlamak, çocukları duşa sokup giydirmek, köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak… Ve daha sayamadığımız bir sürü şey var!

Evdeki herkesin karnını güzelce doyurmasına ve zamanında evden çıkmasına yardım etmek için bazen o kadar çok zaman harcarsınız ki, kendinizi ihmal edersiniz. Sabahları yapılan en büyük yanlışlardan biri budur!

  • Daha erken kalkın; böylece kendinize ayırmak için vaktiniz kalır. Sabahları sakin olmak ve acele etmeyerek rahatlatıcı bir kahvaltıya zaman ayırmak çok önemlidir.
  • Çoğu insan sabah ilk iş olarak kendine güzel bir fincan kahve hazırlar; ancak yanında başka bir şey yapmaz. Yapılan bir diğer hata da budur. İdeal olanı, güne bir bardak ılık limonlu suyla başlamak ve ardından 15 veya 20 dakika sonra kahvaltı yapmaktır. Örneğin aradaki bu vakti duşa girerek değerlendirebilirsiniz. Bunun ardından lif, protein ve bir parça meyve eşliğinde kahvenizin keyfini çıkartabilirsiniz. Bu şekilde evinizden enerjik ve gerekli tüm besinleri almış olarak çıkarsınız.

3. Uyanır uyanmaz cep telefonunu kontrol etmek

telefonu elinde uyuyan kadın ve sabah rutini

Sosyal medya hesaplarınızda neler olduğunu görmek, dün geceden beri haberlerde neler olduğunu öğrenmek ya da sadece yeni bir mesaj var mı onu kontrol etmek istiyorsunuz. Fakat bunu yapmak için önünüzde kocaman bir gün var! Rahatlamış bir şekilde uyanmak için teknolojiden kendinizi kısa bir süre ayrı tutmalısınız. 

Bunun yerine yataktan kalkıp bir duş alın ve açık olan pencerenin yanında kahvaltınızı yapın, böylece biraz temiz hava da almış olursunuz. Günün ilk saatlerinde cihazların yaydığı elektromanyetik dalgalardan uzak durmak en iyisidir. Elektronik cihazların dahil olduğu bir sabah rutini enerjinizi negatif yönde etkileyecektir.

4. Yanlış bir sabah rutini: Sıcak suyla duş almak

duş alan uzun saçlı insanın sadece baş kısmı

Eminiz ki sıcak suyla duş almaya bayılıyorsunuz ancak bu her zaman iyi bir şey değildir, özellikle de sabahları. Günün bu saatlerinde daha aktif olmaya ihtiyacınız var. Bunu yapmak için de ılık veya serin suyla duş almak en iyisidir. İdeal olanı, ılık suyla duşa başlayıp duşun sonuna doğru suyu serinletip özellikle bacaklarınızı bu serin suyla durulamaktır.

Soğuk suyu doğrudan ayaklarınıza tutmak şişkinlik ve ağırlık hissini önleyecek ve ayaklarınızı güne hazır olmaları için canlandıracaktır. Bunu yarın deneyin ve kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi görün!

5. Evden kötü bir ruh haliyle çıkmak

gülümseyen bir kişi ve sabah rutini

Önünüzde uzun bir iş günü olduğunun farkındasınız ve aklınızda yapılacak şeylerin uçsuz bucaksız listesiyle evden çıkmak üzeresiniz. “Çok yorgunum, bugünün üstesinden nasıl geleceğim?” Bu cümleleri kendi kendinize sık sık söylersiniz veya başkalarından sıklıkla duyarsınız.

Olumsuz düşünceler iyi olmanızı engeller ve hayat kalitenizi düşürür; bunu o kadar sinsice yaparlar ki, çoğu zaman hiçbir şeyi fark edemezsiniz. Hoşlanmadığınız işlerle uğraşırsınız ve önemli olanları kaçırırsınız. O yüzden bugün farklı bir şey yapın, beyninize aşağıdaki düşünceleri “kazımaya” çalışarak evden farklı bir şekilde çıkın:

  • Bugün benimle ilgili her şey yolunda gidecek ve eminim ki mükemmel bir gün olacak.
  • Yaptığım her şeyden zevk almaya çalışıp onlara dört elle sarılacağım. Evden rahatlamış olarak iş yerime doğru bir yürüyüşe çıkıyorum ve çevremdeki insanların, dükkanların ve parkların farkına vararak ilerliyorum.
  • İş arkadaşlarımın ve amirlerimin en iyi yanları göreceğim.
  • Bugün iyi bir iş çıkartacağım. En önemlisi de kendimle gurur duyuyorum.
  • Günü bu şekilde geçirdiğim zaman kendime  küçük bir ödül vereceğim; mesela şuradaki güzel parkta kahve molası vermek, kısa bir yürüyüşe çıkmak ya da uzun zamandır haber almadığım bir arkadaşımı aramak gibi.

Gördüğünüz gibi sabahları uyandığınız zaman yaptığınız birçok küçük yanlış var. Bunlar aslında sağlığınızı gün geçtikçe kötüleştirecek çok basit detaylar. Şunu aklınızdan çıkarmayın: Hayat kaliteniz yaşadığınız anın keyfini çıkarabilmekle ve geleceğe iyimser bakabilmekle doğrudan orantılıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.