Sadece İki Malzeme İle Ev Yapımı Tereyağı

Sadece İki Malzeme İle Ev Yapımı Tereyağı
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tereyağı bir süredir kötü bir şöhrete sahip olsa da ölçülü olarak tüketimi sağlık açısından herhangi bir zarar teşkil etmemektedir. Diğer taraftan, içeriği nedeniyle vücudunuz için oldukça faydalıdır.

İnsanlar genellikle, sağlıklı ve doğal tereyağı ile süpermarketlerde satılan ve rafine edilmiş  margarinleri birbirine karıştırmaktadır.

Bu ticari ürünler çoklu doymamış yağ, kalori, koruyucu ve diğer benzeri içerikleri barındırmaktadır. Dolayısıyla sağlığınız için zararlıdır.

İyi bir tereyağı ile sağlıksız margarinleri birbirlerinden ayırt edebildiğinizde, bu yiyeceğin ve faydalı içeriklerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Tereyağı neden sağlıklıdır?

tereyağı yapmak

Tereyağı, besleyiciler ve doymamış yağlarla doludur ki bunlar da vücudumuz için çok faydalıdır.  Ancak tereyağının sağlıklı yiyeceklerle birlikte ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmesi gerekir. Başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Vitaminler: Doğal tereyağı, oldukça besleyici bir yiyecektir ve yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini içerir. A vitamini, iyi görebilmek ve güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. D vitamini, vücudun daha fazla kalsiyum emebilmesini sağlar. Kalsiyum da vücut fonksiyonlarını güçlendirir ve kolaylaştırır.
  • Mineraller: Tereyağında bulunan başlıca mineral selenyumdur. Gerçi henüz kanıtlanmış bir teori olmamasına karşın, güçlü bir antioksidan olan selenyum, kanserojen oluşumların büyümesini engellemekle ilişkilendirilmektedir. Ayrıca oldukça zengin bir iyot kaynağıdır ve iyodun en emilebilir halini barındırmaktadır.
  • Yağ Asitleri: Tereyağı ve içeriğindeki doymuş yağlar, anti-kanserojen özelliktedir. Bunun yanında konjuge linoleik asit (CLA) içermektedir ki bunun da kanseri engellemeye ve kilo vermeye katkıda bulunduğu söylenmektedir. Araştırmacılar, konjuge linoleik asidin çimenle beslenen ineklerden elde edilen süt ve bundan üretilen tereyağında bulunduğunu belirtiyorlar.
  • Lesitin: Bu içeriği sayesinde tereyağı, hücrelerimizi oksidatif hasardan koruyucu ve yağ metabolizmasını arttırıcıdır, diğer özelliklerine ilaveten bu da yüksek kolesterole neden olur.
  • Kolesterol: Bu içeriği, tereyağının kötü ününün ana sebeplerinden biridir ancak aslında bu sağlığınız için tamamen kötü olan bir duruma sebep olmaz. Yüksek kolesterolle ilişkilendirilen hastalıklardan birçoğu, basit karbonhidratların aşırı tüketiminden kaynaklanmaktadır. Küçük porsiyonlarda tüketmek zararlı değildir ve hatta bazı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir.

Ev Yapımı Sağlıklı Tereyağını Nasıl Hazırlayabilirsiniz?

Ev yapımı bu leziz tereyağı tarifini öğrendikten sonra, süpermarketlerdeki o sağlıksız margarinlerden almayı istemeyeceksiniz.

Sadece iki malzeme ile pürüzsüz, lezzetli, diğer yiyeceklerle birlikte tüketebileceğiniz ev yapımı tereyağı yapabilmeniz mümkün.

Malzemeler

  • Çeyrek (1/4) fincan yoğun krema,
  • 3/4 çay kaşığı tuz.
ev yağımı tereyağı

Nasıl Hazırlanır?

  • Yoğun kremayı, mikser kabına veya kapağı sağlam bir kavanoza koyun. Kavanoz kullanacaksanız, yarısından fazlasını doldurmamaya özen gösterin.
  • Sonra kremayı, on dakika boyunca (gerekiyorsa daha fazla), yağ gibi bir kıvama ulaşıncaya dek, kuvvetlice çırpın. Kremanın kıvamı katılaşırken, beyaz bir sıvının kremadan ayrılmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu sıvı, kesilmiş sütün suyudur ve ev yapımı tereyağı yapmak için bu sıvıya ihtiyacınız yoktur. Ancak yine de dilerseniz, bu sıvıyı başka tarifler için saklayabilirsiniz.
  • Mümkün olduğu kadar fazla miktarda kesilmiş süt suyu çıkana dek, çırpmaya devam edin.
  • Bu sudan kurtulduktan sonra, biraz tuz ekleyip bir süre daha karıştırmaya devam edin. Tereyağı, sert ve güzel bir kıvam aldığında suyun altına tutarak, kalan kesilmiş süt suyundan da arındırın. Bu işlemi bir elek yardımı ile, daha kolay şekilde yapabilirsiniz. Bu adımı da tamamladıktan sonra, sağlıklı ve ev yapımı tereyağınız tüketmeye hazır demektir.
  • Son olarak, tereyağınızı kapalı bir kap içerisinde ve buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın. Bu şekilde bir aya kadar saklayabilirsiniz.

Not: Eğer yağınıza eşsiz ve lezzetli bir özellik katmak isterseniz, çeşitli aromalar ekleyebilirsiniz. Örneğin, ince ince kıyılmış taze kekik, fesleğen, frenk soğanı ve benzerleri şeyleri eklemeyi deneyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
  • Pimpin, L., Wu, J. H. Y., Haskelberg, H., Del Gobbo, L., & Mozaffarian, D. (2016). Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.