Safra Kesesi Taşından Mı Muzdaripsiniz?

Safra Kesesi Taşından Mı Muzdaripsiniz?

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Safra kesesi; sindirim sisteminin bir parçası olan, karaciğerin altında bulunan bir organdır. İşlevi, yağları sindirmemize yardım eden sıvı bir madde olan safrayı üretmektir.

Safra kesesi taşları, safra akışını engelleyen katı parçacıklardır ve sağlıksız beslenme ve aşırı kolesterol tüketimi sonucu oluşabilirler. İşte sizlere safra kesesi taşlarının oluşumunu önlemenize yardımcı olacak, beslenme ve sağlıkla ilgili bazı ipuçları!

Safra kesesi taşları kimlerde görülür?

Hamileler ve safra kesesi taşı

Hamileler, safra kesesi taşı oluşumu riski altındadır. Bu hastalığa en çok yatkın olan kişiler şunlardır:

  • Kadınlar – hamilelikte östrojen seviyelerinin yükselmesi, safra kesesindeki safranın akışını azaltabilir ve doğum kontrol hapları kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
  • Obezite hastalığı olan kişiler.
  • Yüksek miktarda yağ ve şeker tüketenler.
  • 60 yaş üstü kişiler.
  • Diyabet hastaları.

Safra kesemde taş olduğunu nasıl anlarım?

safra taşı ve alt sırt

Alt sırt ve karın bölgesinde ağrı safra taşı belirtilerindendir. Safra kesenizde taş olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, uygun testleri yaptırmak için ilk olarak semptomları bilmeniz gerekir.

  • Midede şişkinlik hissi.
  • İltihaplanma.
  • Karnın sağ tarafında ağrı.
  • Alt sırtta rahatsızlık hissi.
  • Baş ağrısı, mide bulantısı ve ateş.

Bunlar, safra kesenize dikkat etmeniz gerektiğini belirten en yaygın semptomlardır. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, bir doktora gitmelisiniz. Doktor; taş olup olmadığını saptamak için karnınıza masaj yapacak, saptayamazsa karın ultrasonu çektirmenizi isteyecektir.

Beslenme çok önemlidir

safra kesesi taşı ve obez kişilerd

Bu hastalık obez kişilerde sık görülür. Safra kesesi taşını ortadan kaldırmak için iyi bir diyet tavsiye edilir. Meyveler ve turp, kereviz, enginar gibi sebzeler, C vitamini, tam tahıllar ve az yağlı yiyecekler safra kesesinin en iyi şekilde çalışmasına ve sindirimin kolaylaşmasına çok büyük katkıda bulunur.

Kırmızı et yerine buharda, ızgarada veya fırında pişmiş beyaz et tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilir. Protein ve demir bakımından çok zengin olan balık da harika bir seçenektir. Ayrıca; gazlı içecekler, tatlı, alkol ve kızarmış yiyeceklerin fazla tüketilmemesi de tavsiye edilir. Aşırı baharatlı yiyecekler sindirim için zararlı olabilir ve reflüye yol açabilir.

Ev yapımı ilaçlar

Papatya çayı

Sindirimi güçlendirmek için, aşağıdaki ürünleri kullanarak evde doğal ilaçlar hazırlayabilirsiniz.

  • Elma suyu.
  • Günde üç kez papatya çayı.
  • Mineralli su.

Bunlar aklınızda bulundurmanız gereken başlıca seçenekler. Tüm bu içecekler safra kesesini temizlemeye yardımcı olabilir ve özellikle kolit ve benzeri rahatsızlıkları olan kişiler için anında rahatlama sağlar.

Ayrıca birçok kişi; safra kesesinin bulunduğu sağ tarafa yatmanın, bu hastalığa karşı savaşmaya ve kristal olarak da bilinen bu taşların atılmasını hızlandırmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları

spor yapmak

Egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzı, safra kesesi taşı gibi durumları önlemek isteyen herkes için eğlenceli ve faydalı bir seçenek olacaktır. İdeal kiloda kalmayı başarabilirseniz, genel olarak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

Aklınızda bulunsun…

Sağlıklı olmanız beslenmenize bağlıdır. Safra kesenize ve tüm organlarınıza iyi bakmak, daha uzun ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak için olmazsa olmazdır. Asla sorunun kötüleşmesini beklememelisiniz çünkü ne kadar çok beklerseniz, durumunuzu düzeltmek için o kadar az seçeneğiniz kalır.

Bazen de vücudunuzu ameliyat gibi risklere maruz bırakmak zorunda kalabilirsiniz ancak ameliyat, sonuç alabilmek için tek çare olmadıkça asla ilk kaçış yolumuz olmamalıdır. Zamanınızı boşa harcamayın, hemen şimdi sağlıklı yaşamaya başlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.