Sağlıklı Bir Yatak Odası

Sağlıklı Bir Yatak Odası

Son Güncelleme: 26 Şubat, 2019

Enerjik olabilmek ve bedenimizin kendisini yenileyip dengesini koruyabilmesi için geceleri iyi dinlenmenin öneminden bahsedip duruyoruz. Bu yüzden stresten olabildiğince uzak durmalı, sağlıklı beslenmeli ve egzersiz yapmalıyız. Ayrıca dinlendiğiniz alan da çok önemlidir, yani yatak odası.

Bu yazımızda size yatak odanızı  hem dinlenmenize hem de ilişkilerinize iyi gelecek, denge ve sakinlik yayan bir yere nasıl çevirebileceğinizi anlatacağız.

Temiz hava

Yatak odanızdaki havayı temiz tutmanın en ucuz ve doğal yöntemlerinden birisi, odanıza bir bitki yerleştirmektir. Ancak bazı bitkiler oksijeni tüketeceğinden, bitki seçerken dikkat etmelisiniz. Bizim önerimiz geceleri karbondioksiti oksijene dönüştüren Paşa kılıcı bitkisi. Yatak odanıza bu bitkiden iki tane koyarak hem odanızın havasını temizleyebilir hem de odanızın daha yeşil görünmesini sağlayabilirsiniz.  Bu renk duyguların dengelenmesine yardımcı olur.

yatak odası

Yatak odanız dinlendiğiniz ve çoğu zaman eşinizle paylaştığınız bir alandır. Sakinlik ve dinginlik yayması gereken bu ortam mobilya veya diğer şeylerle aşırı doldurulmamalıdır. Yatak odanızda mutlaka ihtiyaç duyduğunuz şeylerin yanı sıra bir iki dekoratif obje bulunabilir ancak açık alan bırakmayı unutmamalısınız. Ve en önemlisi, sağlıklı bir yatak odası için, odanızı toplu tutmalısınız.

Aydınlatma

İdeal olarak bir yatak odasında doğal aydınlatma olmalıdır ancak bazen bu mümkün olmayabilir veya oda çok karanlık olabilir. Bu durumda, Himalaya tuz lambası gibi ortamı yumuşatacak lambalar kullanabilirsiniz. Bu lambalar hem elektromanyetik radyasyonu nötrlemeye yarar, hem de sakinleştirici ve yumuşak bir turuncu ışığa sahiptir.

Havalandırılmış bir yatak odası

Hem ev tozu akarlarının oluşmasını önlemek hem de daha dinlendirici bir ortam olması için yatak odanızı her gün havalandırmanızı öneriyoruz. Eğer mümkünse, özellikle de ev tozu akarı olabilecek yerlerin direkt güneş ışığı almasını sağlayın. Bu yerler genelde çarşaflar, yorganlar, perdeler, yatağın kendisi, minderler ve halılar gibi nemli ve sıcak yerlerdir.

Eğer çok gürültülü veya aşırı aydınlatılmış bir bölgede yaşamıyorsanız, havanın sıcak olduğu zamanlarda geceleri camınızı açık bırakabilirsiniz. Camınızı açmadan önce sinek teli takabilir veya perdenizi açık bırakarak hava akımının devam etmesini sağlayabilirsiniz.

yeşillik gören açık cam

Yatak odanız nasıl kokuyor?

Yatak odanızın nasıl koktuğuna özen göstermelisiniz. Eğer yatak odanız temizse, belirgin bir koku olmamalıdır. Eğer odanızda nem kokusu veya dışarıdan gelen başka kokular varsa, bu duruma müdahale etmelisiniz. Bunun için tütsü, Ermeni Kağıdı (tütsü kağıdı), aromatik yağ yakıcılar veya oda kokuları kullanabilirsiniz. Bizim önerdiğimiz kokular ise:

  • Limon: odayı dezenfekte edip arındırmak için
  • Nane: canlandırıcı
  • Zencefil: yumuşatır/ısıtır
  • Tarçın: tahrik edici/uyarıcı
  • Lavanta: dinlendirici
  • Gül: yumuşak ve romantik bir ortam yaratır
  • Okaliptüs: odayı arındırır ve solunum sorunlarına iyi gelir
  • Narenciye (portakal, limon, mandalina…): depresyonla savaşır ve ruh halini iyileştirir

Aynalara dikkat edin

Feng-shui‘ye göre, yatak odanızda ayna bulundurmak iyi bir şey değildir çünkü aynalar iyi dinlenmenizi sağlayan enerjileri bozarlar. İsterseniz geceleri yatmadan aynanızın üstünü örtebilirsiniz. Hatta eğer uyku problemleriniz varsa, iyi gelip gelmeyeceğini görmek için bir kaç gece aynanızı kapatmayı deneyebilirsiniz. Aynaları sizin için en faydalı olacakları yerlere yerleştirmelisiniz.

Kuzeye bakan yatak

İyi dinlenmek ve kendinizi dengelemek için önemli olan şeylerden birisi de yatağınızın kuzeye bakmasıdır. Eğer bu sizin için mümkün değilse, yatağınızı güney dışında bir yöne bakacak şekilde yerleştirmeye çalışın çünkü güneye bakan yatak çok kötü bir seçenektir.

Resimler Chiot’s Run, doppelbelichtung ve caribb’in izniyle kullanılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.