Hastalıklara Neden Olan Alışkanlıklar

Umarsız bir yaşam tarzı ve çok az egzersiz tüm sağlığınız üzerinde ciddi etkilere sebep olur. Kendinizi niyetlenmediğiniz bir öğünü yerken veya televizyon önünde atıştırmalıkları abartırken bulduğunuzda değişiklik yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Hastalıklara Neden Olan Alışkanlıklar

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hayat bazen sizi öyle bir noktaya getirir ki sağlıklı bir yaşamın bazı fedakarlıklar ile düzgün yemek ve egzersizden geçtiğini unutursunuz. Bazen bu durumla kötü alışkanlıklar yüzünden vücudunuz zarar gördükten sonra yüzleşirsiniz.

Dolayısıyla; burada bahsedeceğiniz, enerjimizi ve sağlığımızı bizden çalan alışkanlıklara dikkat etmek gerekir. Gündelik ödevler ve korunma yollarıyla bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Gündelik alışkanlıklarınız arasında sağlığınız için risk taşıyan öğeleri belirlerseniz tek yapmanız gereken hastalıklara karşı kendinizi korumak ve bunlarla savaşmak olacak. Bir hastalığı oluşmadan önce engellerseniz bitmeyen ağrılardan kendinizi koruyabilirsiniz.

Bir çok hastalık hijyensizlik ve sağlıksız alışkanlıklar yüzünden oluşur. Bunların bazıları düşündüğünüzden basittir, ailemizi ve dostlarımızı da sağlıklı tutmak için bunlardan kaçınmamız gerekir.

Süngerden kurtulun

temizlik alışkanlıklar

Biraz garip ve gerçek dışı gelebilir ama mutfak en çok mikrobun bulunduğu odadır. Ne kadar temizlerseniz temizleyin mikroplar hala mutfakta kalabilir. Yapabileceğiniz en kötü şey lavabodaki o süngerle biraz daha temizlik yapmaktır, çünkü milyonlarca bakteri ve mikrop bununla beraber mutfağın diğer bölgelerine taşınır.

Eğer sünger kullanmanız şartsa onları birbirinden ayrı duracak şekilde tek bir yerde tutun. Kirli bulaşıklar için kullandığınız süngerle yemek masasını silmeyin. Tek kullanımlık kağıt havlular kullanmanızı öneriyoruz, böylece mikroplar hem çöpe gider hem de yemek tabağınızdan uzak durur.

Şilteleri ve yastıkları yıkayın

Özellikle alerjik kişiler için en çok mikrop yastık ve şiltelerde bulunur. Bunlar mantar sporlarını, polenleri, ölü hücreleri, kepekleri ve sağlığa zararlı parçacıkları tutar. İyi bir uyku ve daha sağlıklı bir yaşam için bütçeniz el verdiğince bunları değiştirmenizi öneriyoruz.

Bu öneriyi kabul etmiyorsanız, en azından yatak örtülerinizi her üç günde bir değiştirin ve sıcak suda yıkayın. Alerjiye karşı koruma sağlayan çarşaf takımlarını tercih edin.

Hava süzgeçleri

hapşıran kadın

Hava süzgeçleri evinde daha sağlıklı bir hava isteyen kişilerin genel seçimidir ama aslında tüm hava süzgeçleri tanıtıldıkları gibi çalışmazlar ve arkada toz ve polen bırakabilirler.

Bu sizin sağlıksız bir hava ve başkaları tarafından bırakılan mikropları soluduğunuz anlamına gelir. Eğer bir hava filtresi kullanacaksanız yüksek kalite bir ürünü kısıtlayarak kullanın.

Kızartmalardan uzak durun

Kızarmış tavuğun sağlıkla ne alakası var ki? Yiyecekleri kızarttığınız zaman çok fazla duman çıkar ve bu da solunum sisteminize zarar verir. Bazı araştırmalar düzenli olarak bu dumanı soluyan kişilerde sigara içenlerde olduğu gibi kanser riski olduğunu ortaya koydu.

Eğer kızartma yapacaksanız daha az duman üreten bir yöntem tercih edin. Hem sindiriminiz hem de ciğerleriniz için daha sağlıklıdır.

Televizyonu kapatın

televizyon karşısında yemek yemek

Eğer sürekli televizyon izliyorsanız, bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiş demektir. Televizyon karşısında uzun süreler oturduğunuzda egzersizlikten obezite riski taşırsınız. Uzun süre oturan insanlarda bazen televizyon önünde yemek yeme alışkanlığı gelişir. Bu da sürekli büyüyen bir karına sebep olur.

Sağlıklı kalmak ve aktif bir yaşam için elinizden geleni yaparsınız ama bazen size zarar veren bu küçük alışkanlıklar gözden kaçar. Kendiniz için küçük değişiklikler yaparak ailenizi ve dostlarınızı da daha besleyici, pozitif ve sağlıklı bir yaşama yönlendirebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.