Sedef Hastalığı ile Savaşmak için 7 Doğal Yol

Denizde yüzme şansı olan insanlar deniz suyunun sedef hastalığına ne kadar iyi geldiğini, deniz suyunun saçları ve cildi güzelleştirdiğini bilirler. 
Sedef Hastalığı ile Savaşmak için 7 Doğal Yol
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 28 Ekim, 2018

Sedef hastalığı vücudun dirsek, diz, kafatası gibi belli başlı bölgelerinde kızarıklık, pullanma, enflamasyon ve kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır.

Bu hastalığı yaşayan insanlarda deri hücrelerinin yenilenmesi çok hızlı gerçekleşir ve bunlar yüzeyde birikerek istenmeyen belirtilere yol açarlar.

Bugünün makalesinde sizlere sedef hastalığı ile başa çıkmak için 7 etkili ve doğal öneride bulunacağız. Bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız, okumaya kesinlikle değer!

1. Detoks

sedef hastalığı detoks

Sedef hastalığı yaşayan insanlar genelde ciltlerinde aşırı toksin birikmesi yaşarlar. Bu yüzden yılda en az bir kere karaciğerinizi, böbreklerinizi ve bağırsaklarınızı temizleyip arındırmanız önemlidir.

Çünkü bu organlar toksinlerin vücuttan atılmasından sorumludur. Arınmak, cildinizin yaşadığı sıkıntıya çok yardımcı olur. Aktarlarda ve benzeri mağazalarda vücudu arındırmak için bitkisel çaylar, şuruplar, kapsüller gibi bir çok takviye bulabilirsiniz.

Önemli olan ise, detoks sürecine girdiğinizde gün içinde bol bol su içmeniz gerektiğidir. Suyu özellikle de aç karna içerek bağırsaklarınızın işlevini destekleyebilirsiniz.  Arınma bir ay içinde en fazla 15 gün olmadır. İdeal olarak ilkbahar ve sonbaharda detoks uygulamalısınız.

2. Bağırsaklarınızı Düzenleyin

Bağırsaklar, cilde ve bağışıklık sistemine en yakın olan organ sistemidir. Cilt ve bağışıklık sistemi de sedef hastalığı ile yakından alakalıdır. Bu yüzden yaşayabileceğiniz her türlü bağırsak sıkıntısına çok dikkat etmeniz gerekir. Eğer durum aşağıdakilerden biri ise, size uygun bir tedavi yöntemi uygulamanızı öneriyoruz:

  • Kabızlık: Keten ve kinoa tohumları; erik, kivi, kabuğuyla elma, deniz suyu.
  • İshal: Yeşil çay, sebze kökenli kömür, tüketim için beyaz kil.
  • Kabızlık ve ishalin farklı seviyeleri: pisilia, agar agar.

3. Süt ve Süt Ürünleri ile Glutenden Uzak Durun

gluten beyaz ekmek sedef

Sedef hastalığı ne yediğinizle, özellikle de gıda hassasiyetiyle yakından alakalıdır. Sedef hastalığı olan insanlar farkında olmadan gıda hassasiyeti yaşıyor olabilir; çünkü bunların belirtileri migren, baş ağrısı, sindirimde bozukluk, bağırsak problemleri, anksiyete ve stres gibi sorunlarla karıştırılır.

En bilinen yaygın gıda hassasiyetleri tahıllı gevreklerdeki gluten ve sütteki laktoza bağlıdır. Sizlere bir ay boyunca bu gıdaları beslenme programınızdan çıkarmayı öneriyoruz. Sonrasında durumunuzun gelişip gelişmediğini iyice gözlemleyin.

4. Porsiyonlarınızı Kontrol Edin

Bazı insanlar bu küçük öneriyi dinleyerek sedef hastalığı ile savaşabileceklerini fark ediyor: Yapmanız gereken sadece porsiyonlarınızı kontrol altında tutmak.

Bu ihtiyacınız olandan daha fazlasını yememek anlamına gelmiyor. Bunun yerine, daha çok yiyebileceğiniz; ama kendinizi tatmin olmuş hissettiğiniz anda durmanız gerekiyor.

Bunu başarmak için farklı yiyecekleri kombine ederek veya tek bir malzeme seçerek her gün yeni bir yemek yapın ve tabağınıza koyduğunuzdan daha fazlasını yemeyin. 

Yemeklerinizi yavaşça yiyin, her lokmayı iyice çiğneyin, tadını alın. Öğün sonrasında ise sindirime yardımcı olacak bir çay içmeyi deneyebilirsiniz.

5. Deniz Suyundan Faydalanın

Deniz suyu hem ağızdan alındığında hem de bölgesel uygulandığında mucizevi olabilir. Yüzme fırsatı olan insanlar yüzmenin onlar için ne kadar yararlı olduğunu bilirler. Deniz suyu, hem sedef hastalığı ile savaşmak hem de saçların ve cildin sağlığını geliştirmek için çok faydalıdır.

Eğer bunu olduğunuz yerde yapamıyorsanız, bir sprey şişesiyle en azından günde bir kez olmak üzere cildinizin etkilenmiş bölgelerine sıkmak için deniz suyu alın.  Ayrıca yemek yaparken kullandığınız iyotlu tuz yerine deniz tuzu ile yemek pişirmeye özen gösterin.

6. Meyan Kökü ile Banyo

meyan kökü

Sedef hastalığı ile savaşmak için daha güçlü bir şeye ihtiyacınız varsa, yoğun meyan kökü çayı hazırlayıp banyo suyunuza ekleyin. Bu bitki enflamasyona iyi gelir ve ağrı kesici özelliklere sahiptir.

Aslında meyan kökü doğal bir kortizondur. Su sıcak olmalıdır; ama rahatsız edici olmamalıdır ve suyun içinde en az yarım saat kalmalısınız.

7. Sedef Hastalığı için Alınabilecek Takviyeler

Sedef hastalığıyla savaşta size en çok yardımcı olacak üç ana malzeme aşağıdadır:

  • Bira mayası: Vitamin ve mineraller açısından çok zengin bu maya, cilt için dört dörtlük bir temizleyicidir.
  • Keten tohumu yağı: Bu bitki yağı yağ asitleri açısından çok zengindir.
  • Isırgan otu: Bu bitki cilt için inanılmaz temizleyici özelliklere sahiptir. Taze veya kuru, kapsül veya çay olarak tüketebilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.