Sindirim Sisteminin Duygularla Bağlantısı

Eğer duygusal sorunlarımızın sindirim zorluğuna yol açtığını fark ettiysek, bu sindirim sorununu daha da zorlaştırmayacak çözümler ve stratejiler aramalıyız.
Sindirim Sisteminin Duygularla Bağlantısı
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2019

Mide asidi problemi, mide yanması, reflü, gaz, şişkinlik veya kabızlık gibi sindirim sorunları yaşıyorsak, ilk odaklanmamız gereken şey beslenme düzenimiz. Fakat sindirim sisteminin aynı zamanda duygusal problemlerimizin de etkilediğini unutmamalıyız.

Bu yazımızda, sindirim sistemi ve duygusal meselelerin nasıl birbiriyle ilişkili olduğunu, ve aynı zamanda sindirim sorunlarınıza iyi gelecek ve hayat kalitenizi yükseltecek bazı doğal tedavileri ve basit önerileri anlatacağız.

Kısır Döngü

Beynimiz sindirim sistemimizle bağlantılıdır. Bu ikisi devamlı iletişim halindedir ve birinin iyi durumda olması diğerinin de iyi durumda olmasına bağlıdır.

Yani, eğer sindirim sistemimiz negatif bir sinirsel dürtüyle karşılaşırsa, beynimizin durumu da negatif olarak etkilenecektir. Aynı zamanda, eğer tükettiğimiz besinleri sindirmekte zorlanıyorsak, modumuzun değiştiğini de görebiliriz.

Durum biraz karışık görünmesine rağmen, çözüm gayet basit: pozitif bir duygu durumu sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır ve sindirim sisteminin düzgün çalışması da dengeli bir duygu durumuna katkı sağlayacaktır.

yoga yapmak

Stres ve Sindirim

Hoş olmayan bir durumla karşılaşıldığında kim midesinin alt üst olduğunu hissetmedi ki? Vücudumuzun kendiliğinden hayatta kalma yeteneğine sahip olduğunu biliyoruz ve sindirim sistemi zor bir durumla karşılaşıldığında öncelik değil.

Yani, biz de neredeyse hayvanlar gibiyiz, acil bir durumla karşılaşıldığında vücut kendini kaçmaya hazırlıyor ve sindirim gibi diğer vücutsal fonksiyonlarımızı ikinci plana atıyor.

Bu sebepten ötürü, stresli bi durum sürmeye devam ettiğinde, eğer stresten kurtulamazsak sindirim sistemi problemleriyle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz, çünkü vücut diğer yaşamsal fonksiyonları daha ön plana almış olacak.

Bizi etkileyen duygular nelerdir?

Strese ek olarak, sindirim sistemimizi kolayca etkileyen duygular:

  • Anksiyete
  • Üzüntü
  • Heyecan
  • Sinir ya da Öfke

Herkes bu duyguları yaşadığında sindirim sisteminde sorunlar olacak diye bir şey yok, fakat bunu yaşayanlar, özellikle de beslenme alışkanlığında değişiklik yapıp da sindirim problemleri hala devam edenler bu düzensizliği dengeleyebilmek için çok dikkatli olmalılar.

düşünceli kadın

En Çok Bilinen Rahatsızlıklar

Psikolojimize bağlı olan en bilindik sindirim sistemi problemleri:

  • Hazımsızlık
  • Hassas bağırsak sendromu ya da kolit
  • Gastrit
  • Hiatus hernia (midenin bir kısmının göğüs kafesine çıkması)
  • Mide ülseri

Doğal Tedaviler

Sindirim sistemi probleminin bir çok sebepten kaynaklanabileceğini fark ettiğimizde, işin duygusal tarafına da bakmalıyız. Herhangi bir hastalığa birçok açıdan (beslenme alışkanlığı, yaşam şekli, psikoloji vs.) bakacak bütünsel bir terapiste danışmak en iyisi olacaktır, fakat aynı zamanda biz de kendi bulduğumuz doğal tedavileri uygulamalıyız:

  • Rahatlatıcı tıbbi bitkiler sinir sistemimizi düzenlemeye yardımcı olur: En iyi bilinenleri melisa, çarkıfelek, ıhlamur veya kediotudur.
  • Sinir sistemimizi dengede tutan doğal ilaveler ve besinler: pirinç ve tam tahıllı besinler, bira mayası, fındıklar, yeşil sebzeler, nohut, humus veya muz.
  • Sinir veya sindirim sisteminizi rahatsız eden, değiştiren veya alt üst eden besinlerden kaçının: kavrulmuş kahve, soda, guarana, alkol, beyaz şeker ve gıda katkıları (koruyucular, renklendiriciler ve tatlandırıcılar).
  • En az haftada 3 defa egzersiz yapın. İsterseniz gergin ve ağır bir spor da yapabilirsiniz, nasıl hissettiğinize bağlı olarak daha az stresli bir sporu da seçebilirsiniz.
  • Haftada en az 1 kere doğayla iç içe olun.
spor ve doğa

Huzurla Yemek Yiyin

Eğer duygusal problemlerinizi sindirim sistemi problemleriyle göstermeye daha yatkınsanız, sindirim problemlerini azaltmak için tedavinin yanında bazı tavsiyeleri de dikkate almalısınız.

Yemek yerken, aşağıdaki basit gereklilikleri yerine getirmeniz çok önemlidir:

  • Yalnız veya iyi bir arkadaşınızla yemek yiyin.
  • Çok hoş olmayan veya çok önemli şeyleri yemek esnasında konuşmayın.
  • İş yerinizde veya rahat hissetmediğiniz yerlerde yemek yemekten kaçının.
  • Eğer rahat hissetmiyorsanız kendinizi yemek yemeye zorlamayın. Birazcık beklemek daha iyi olacaktır.
  • Başka işler yaparak, aceleci bir şekilde veya ayaktayken yemek yemeyin.
Görseller için Alessandra, Marketing Deluxe ve Relaxing Music’e teşekkürler.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Camilleri, M. (2009). Serotonin in the gastrointestinal tract. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 16(1), 53.
  • González, S., Moreno-Delgado, D., Moreno, E., Pérez-Capote, K., Franco, R., Mallol, J., … & Ferré, S. (2012). Circadian-related heteromerization of adrenergic and dopamine D4 receptors modulates melatonin synthesis and release in the pineal gland. PLoS biology, 10(6), e1001347.
  • Korver, D. R. (2006). Overview of the immune dynamics of the digestive system. Journal of applied poultry research, 15(1), 123-135.
  • Rao, S. S. (1997). Belching, bloating, and flatulence: how to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgraduate medicine, 101(4), 263-278.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.