Siyah Nokta ve Sivilceler için 6 Doğal Tedavi

Tarçın, bakterinin yayılmasını önlemeye yardımcı olurken; bal, iltihabı azaltan doğal bir antibiyotik görevi görür.
Siyah Nokta ve Sivilceler için 6 Doğal Tedavi
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akne, dünyada en sık görülen cilt sorunlarından biridir. Genelde yüz, sırt veya göğüs bölgesinde pek hoş görünmeyen siyah nokta ve sivilceler olarak ortaya çıkarlar. Yağ bezlerindeki değişiklikler cildin gözeneklerinde tıkanma ve iltihaba sebep olur.

Siyah nokta ve sivilceler ile ilgili problemler, genelde ergenlik döneminde ortaya çıkarak kişilerde özgüven sorunu yaratabilir.

Bu cilt problemleri her yaşta ortaya çıkabilir ve kadınlar ile erkekleri aynı derecede etkiler.

Günümüzde, cildin daha güzel gözükmesi adına siyah nokta ve sivilceler için sayısız ürün ve tedavi bulunur. Ancak bu tedavi yöntemlerinin büyük bir kısmı fiyatlarıyla cep yakmaktadır.

Neyse ki, siyah nokta ve sivilceler ile savaşınızda size yardımcı olabilecek ve cebinizi yakmadan cildinizin daha temiz ve güzel görünmesine katkıda bulunabilecek ev yapımı doğal alternatifler de mevcuttur. Bugünkü yazımızda size bunların neler olduğundan bahsedeceğiz.

Karbonat

Karbonat, cildinizde yumuşak bir peeling etkisi yaratarak, gözeneklerinizi tıkayan ölü deri hücrelerini ve fazla yağı alır. Ayrıca pH seviyenizi dengeler ve orta düzey antiseptik olarak da görev görür.

Belki de en büyük avantajı uygun fiyatlı olması ve tüm marketlerde kolaylıkla bulunmasıdır.

Nasıl uygulamalısınız?

Siyah nokta ve sivilceler için bir karbonat maskesi hazırlamak istiyorsanız;

  • Küçük bir kasede iki yemek kaşığı karbonat, bir çay kaşığı toz tarçın, yarım limonun suyu ve 5 yemek kaşığı balı karıştırın.
  • Macun kıvamına geldiğinde tüm yüzünüze uygulayın ve ılık suyla durulmadan önce 5-10 dakika kadar yüzünüzde bırakın.
  • Diğer bir seçenek ise karbonatı basit bir şekilde nemlendirmek ve hafif dairesel hareketlerle cildinize uygulamaktır.

Papaya

papaya
Papaya, çok lezzetli ve sağlıklı bir meyve olmasının yanı sıra, cilt sağlığınız için de harikadır ve güzellik ürünlerinin büyük kısmının aktif maddesi olarak kullanılır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: 

5 Detoks Smoothiesi İle Aknelerinizle Savaşın

Papaya, cildin yüzeyindeki fazla yağı alır, ölü deri hücrelerini uzaklaştırır ve siyah nokta ile sivilcelerin yol açtığı iltihaba karşı savaşır.

Nasıl uygulamalısınız?

  • Bir parça papayayı ezip macun kıvamına getirin ve kuru, temiz cildinize uygulayın.
  • Bu maskeyi 20 dakika boyunca yüzünüzde tutun.
  • Duruladıktan sonra nemlendiricinizi sürmeyi unutmayın.

Yeşil Çay

Yeşil çayın içinde epigallocatechin-3-gallate veya EGCG olarak bilinen bir antioksidan bulunur. Bu antioksidan, cildin sebum üretimini azaltmakta son derece etkilidir.

Ayrıca bakteri ve ilgili iltihaplara karşı da savaş verir.

Nasıl uygulamalısınız?

  • İki yemek kaşığı yeşil çay yaprağını biraz suyla ezin.
  • Yüzünüze uygulayın ve üç ila beş dakika kadar yüzünüzde bekletin.

Yulaf

güzellik cilt süt
Yulaf, sağlıklı bir gıda olmasının yanı sıra, sağlıklı bir cilt için doğal bir çözümlerden biridir. Ciltteki ölü deri hücrelerinden ve aşırı yağdan kurtulmaya yardımcı olur.

Nasıl uygulamalısınız?

  • Birkaç yemek kaşığı yulaf, bir domates posası ve bir yemek kaşığı balı , bir kase içerisinde karıştırın.
  • Hamur kıvamına geldiğinde yüzünüze uygulayın ve 10 dakika kadar bekletin.

Tarçın ve Bal

Tarçın ve balın birleşimi cilt sağlığınız ve sivilcelerden kurtulmak için harika bir yöntemdir.

Tarçın bakterilerle savaşırken, bal ise cildi dezenfekte eden ve sivilce ile siyah noktaların yol açtığı iltihabı azaltan doğal bir antibiyotik olarak görev yapar.

Nasıl uygulamalısınız?

  • Macun kıvamına gelene kadar iki yemek kaşığı balı bir yemek kaşığı toz tarçınla karıştırın.
  • Cildin sorunlu bölgelerine uygulayın ve 15 dakika kadar cildinizin üzerinde bekletin.

Muz Kabuğu

muz kabuğu
Muz, vücudunuzun ihtiyacı olan temel besin maddeleriyle dolu leziz bir meyvedir. Ancak çoğu kişi, muz kabuğunun cildimizin yenilenmesine yardımcı olmak ve sivilce ile siyah noktaları azaltmak konusunda önemli faydaları olduğunu bilmemektedir.

Nasıl uygulamalısınız?

  • Muzun kabuğunu alın ve kabuğun iç kısmını sivilce veya siyah noktaların üzerine sürün.
  • En az 30 dakika kadar bekletin.
  • Ardından ılık suyla iyice durulayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nasri H, Bahmani M, Shahinfard N, Moradi Nafchi A, Saberianpour S, Rafieian Kopaei M. Medicinal Plants for the Treatment of Acne Vulgaris: A Review of Recent Evidences. Jundishapur J Microbiol. 2015;8(11):e25580.
  • Drake D. Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl. 1997;18(21):S17-21;quiz S46.
  • Panzarini E, Dwikat M, Mariano S, Vergallo C, Dini L. Administration Dependent Antioxidant Effect of Carica papaya Seeds Water Extract. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:281508.
  • Yoon J, Kwon H, Min S, Thiboutot D, Suh D. Epigallocatechin-3-Gallate Improves Acne in Humans by Modulating Intracellular Molecular Targets and Inhibiting P. acnes. Journal of Investigative Dermatology. 2013;133(2):429-440.
  • Feily A, Kazerouni A, Pazyar N, Yaghoobi R. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. 2012;78(2):142.
  • Ranasinghe P, Pigera S, Premakumara G, Galappaththy P et al. Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): A systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2013;13.
  • Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154–160.
  • Mazzarello V, Donadu MG, Ferrari M, Piga G et al. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clin Pharmacol. 2018 Dec 13;10:175-181.
  • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.